رئیس کمیته ملی ربوکاپ آزاد ایران با اشاره به رقابت ۴۷۸ تیم در سیزدهمین دوره مسابقات از رونمایی ربات اطفای حریق خبر داد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، صبح امروز نشست خبری سیزدهمین دوره مسابقات بین المللی ربوکاپ آزاد ایران به عنوان بزرگترین عرصه رقابت رباتیک کشور در محل دائمی نمایشگاههای بین المللی تهران برگزار شد.
مرتضی موسی خانی، رئیس کمیته مسابقات بین المللی ربوکاپ آزاد ایران در این نشست خبری گفت: قطعا علم رباتیک بسترساز افزایش کیفیت و کاهش قیمت است و اگر این دانش را در صنعت کاربردی کنیم رقابت پذیری کالاهای ایرانی در سطح جهانی ایجاد میشود.
وی با بیان اینکه یکی از خودروسازان مشهور جهان اعلام کرد که رقبای ما شرکتهای کامپیوتری هستند، افزود: این مهم باید در نظرمان قرار گیرد و به سمت پیاده سازی امور مرتبط با این بخش پیش رویم.
رئیس کمیته ملی ربوکاپ ایران تعداد تیمهای ثبت نام کننده در این دوره از مسابقات را ۷۷۹ تیم اعلام کرد و اظهار داشت: ۳۸ تیم خارجی در این بخش حضور داشتند، اما نهایتا از کل تیمهای ثبت نام کننده ۴۷۸ تیم پذیرفته شدند. کشورهای خارجی شرکت کننده در دوره سیزدهم شامل چین، هلند، آمریکا، انگلیس، هند، سنگاپور، پرو و ... هستند.
وی با اشاره به لیگهای این مسابقات افزود: این مسابقات امسال در ۲۶ لیگ برگزار میشود و شامل بخشهای دانشجویی با ۱۰ لیگ و ۱۳۲ تیم، لیگ دانش آموزی با ۱۹۳ تیم، بخش شبیه سازی با ۵ لیگ و ۶۰ تیم و بخش کاربردی با ۴ لیگ و ۹۳ تیم است.
وی درباره تیمهای دانش آموزی شرکت کننده بیان کرد: تا سال گذشته میزان پذیرش تیمهای دانش آموزی ۵۰ درصد بود، اما در دوره سیزدهم این میزان به ۷۵ درصد رسیده است. همچنین لیگهای کاربردی مانند رباتهای اطفای حریق را به این بخش اضافه کردهایم که فردا هم زمان با افتتاحیه مسابقه رونمایی خواهند شد.
موسی خانی اظهار داشت: در این دوره از رقابتها لیگ رباتهای کاربردی برگزار میشود که در آن رباتهای کاربردی به مسابقه و رقابت با یکدیگر میپردازند.
وی با اشاره به لیگ امداد و نجات بخش دانشجویی، اظهار کرد: در این بخش طراحی و ساخت رباتهای کوچک و ارزان مورد نظر است تا بتواند در شرایط بحرانی همچون زلزله از مناطق باریک و کوچک عبور کند و در صورت وارد شدن آسیب به آن به دلیل ارزان بودن مشکلی ایجاد نشود.
موسی خانی ماموریت این رباتها را شناسایی مجروحان زیر آوار عنوان کرد و گفت: علاوه بر آن در این دوره از رقابتها زمین رباتهای فوتبالیست سایز کوچک دو برابر شده است که این میزان بر اساس استانداردهای جهانی است.
به گفته وی بسیاری از تیمهای خارجی رباتهای خود را در این زمین شرکت دادند تا با تست رباتهای خود بتوانند در رقابتهای ربوکاپ کانادا وارد شوند.
وی با تاکید بر اینکه رباتهای انساننما در ۳ سایز بزرگسال، کودک و نوجوان هستند، اضافه کرد: تیمهای برتر به رقابتهای ربوکاپ کانادا راه مییابند؛ از این رو شرکتکنندگان با حضور در این رقابت میتوانند سهمیه برای شرکت در این رقابتها را کسب کنند.
وی همچنین از رونمایی ربات اطفای حریق به عنوان برنامههای جنبی این لیگ اشاره کرد و گفت: این ربات در مرکز تحقیقات مکاترونیک دانشگاه آزاد قزوین طراحی و ساخته شده است که مقاومت بالایی در اطفای حریق دارد.
رئیس کمیته ملی ربوکاپ ایران هدف نهایی از طراحی این ربات را مقاومت در برابر دمای ۱۳۰۰ درجه سانتی گراد اعلام کرد و افزود: در فاز اول ربات ساخته شده مقاومت در برابر دمای هزار درجه سانتی گراد است و در گام بعدی ساخت این ربات با مقاومت ۱۳۰۰ درجه سانتی گراد خواهد بود.
وی ادامه داد: در این دوره از رقابتها ماکت ساختمان پلاسکو ساخته شده است و تیمهای شرکت کننده باید با رباتهای خود راهکارهایی برای اطفای حریق این ساختمان ارائه کنند.
موسی خانی ارائه راهکاری برای امداد و نجات کشتی سانچی را از دیگر برنامههای این لیگ عنوان کرد و گفت: ماکت این کشتی به اندازه دو و نیم متر ساخته شده است و همچون ساختمان پلاسکو تیمها باید راهکارهایی را برای امداد و نجات این کشتی نیز ارائه کنند.
رئیس دانشگاه آزاد قزوین با اشاره به بخش لیگهای دانش آموزی عنوان کرد: لیگ دانش آموزی فوتبال یک به یک، لیگ دانش آموزی فوتبال دو به دو و پیشرفته، لیگ دانش آموزی امداد مقدماتی، لیگ دانش آموزی فضای مشترک بخشهای لیگهای دانش آموزی را تشکیل میدهند.
وی افزود: لیگ رباتهای انسان نما، رباتهای فوتبالیست سایز کوچک، رباتهای فوتبالیست سایز متوسط، ربات صنعتی، ربات استاندارد پلت فرم، ربات پرنده، ربات خانگی، رباتهای مین یاب، رباتهای امدادگر واقعی در دسته لیگهای بخش دانشجویی و رباتهای خلاقیت دانش آموزی، رباتهای آتش نشان با محوریت ساختمان پلاسکو، رباتهای امداد و نجات با محوریت کشتی سانچی، رباتهای جنگجو، رباتهای تعقیب مسیر در دسته لیگهای بخش کاربردی قرار میگیرند.
موسی خانی همچنین با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب در مورد حمایت از کالای ایرانی اظهار کرد: هوش مصنوعی زمینه ساز ارتقای کیفیت کالای ایرانی است و همین امر به همراه کاهش قیمت موجب استقبال بیشتر از کالاهای تولید داخل میشود.
وی با اشاره به محورهای انقلاب چهارم صنعتی ادامه داد: انقلاب چهارم صنعتی یا industry ۴.۰ بر رباتیک و هوش مصنوعی استوار است و اگر این دانش توسعه داده شده و در صنایع کاربردی شود صنعت ما میتواند با صنایع دیگر کشورهای جهان رقابت کند.
رئیس دانشگاه آزاد قزوین در مورد میزان استفاده از رباتها در صنایع ایران نیز گفت: رباتهای کار امروزه در صنایع بسیاری کشورها استفاده میشوند، ولی میزان استفاده از این رباتها در صنعت ما متاسفانه بیشتر از ۱۰ درصد نیست.
وی ادامه داد: صنایع ما باید احساس نیاز کنند تا به سوی توسعه این علم بیایند و اگر صنعت بخواهد از بازار بسته داخلی خارج شود راهی جز ارتقای کیفیت ندارد که یکی از راههای آن استفاده از رباتها است.
موسی خانی با اشاره به بعضی انتقادها در مورد کاهش فرصتهای شغلی در صورت استفاده از رباتها گفت: اگر مکانیزاسیون و اتوماسیون در صنایع افزایش یابد موجب توسعه بازار و در نهایت رونق صنایع میشود.