به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو بهرام قاسمی سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانه ای وزارت خارجه در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه در خصوص سفر اخیر وزیر امور خارجه کشورمان به امریکای لاتین و آفریقا گفت: در این سفر قراردادهای زیادی به ویژه بین ایران و برزیل در حوزه های اقتصادی منعقد شد اما قطعا از زمان امضای یادداشت تفاهم بین کشورها تا اجرایی شدن آنها مفاد تفاهم ها مدت زمانی طول می کشد.
وی اقدام متجاوزانه سه کشور امریکا، انگلیس و فرانسه در حمله به سوریه گفت: این اقدام خلاف موازین و کنوانسیون های بین المللی بود و تاثیری بر سیاست های جمهوری اسلامی نخواهد داشت.
قاسمی تصریح کرد: همان طور که ایران در دهه های اخیر نشان داد با پشتوانه مردمی از اصول کلان خود پیروی می کند.
سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانه ای در خصوص اینکه در صورت شدت گرفتن حملات در سوریه چه سناریویی توسط جمهوری اسلامی پیش بینی شده است گفت: این قبیل اقدامات توسعه طلبانه از سوی امریکا اقدامات جدیدی به حساب نمی آید این کشور همواره نشان داده به بهانه هایی در تامین متامع خود دست به این اقدامات زده و احتمال تکرار این رفتار وجود دارد. ایالات متحده همواره کمک کرده وضعیت منطقه از یک بی ثباتی رنج ببرد و به نظر می رسد ادامه این سیاست ایالات متحده با مشکلات عدیده مواجه باشد.
وی در خصوص چارچوب تماس و گفت و گوی تلفنی ظریف و وزیر خارجه انگلستان پیرامون حمله اخیر به سوریه گفت: تماس توسط جانسون صورت گرفت و مفصل پیرامون مسائل منطقه گفت و گو شد و مراتب اعتراض ایران در حمله به سوریه گوشزد شد در این تماس با شدت و دقت لازم اعتراض ایران نسبت به این اقدام اعلام شد.
قاسمی در پاسخ به این سوال که اقدام اخیر امریکا با توجه به اظهارات مکرون مبنی براینکه در خصوص مسائل سوریه باید با ایران مشورت کنیم و عملکرد ترکیه چه تاثیری بر مناسبات جهانی خواهد داشت گفت: اروپا و فرانسه و انگلیس الزاما در یک صف نیستند و مواضع گوناگونی در کشورهای اروپایی وجود دارد.
**یکی از اهداف تهاجم به سوریه اختلاف بین کشورهای ضامن روند آستانه بود
سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانه ای افزود: مذاکرات با کشورهای اروپایی ادامه خواهد داشت البته اختلافی بین ما و اروپا بوده و هست اما یکی از اهداف اساسی و کلان اقدام عجولانه و غیرخردمندانه این سه کشور در تهاجم به سوریه ایجاد شکاف میان سه کشور ضامن که روند آستانه را پی ریزی کرده بودند تلقی می شود که ایجاد این شکاف خیال خامی خواهد بود که محقق نمی شود البته اعلام می کنم سه کشور ایران، ترکیه و روسیه علی رغم تمام اختلاف نظرها همکاری خود در مبارزه با تروریست و کمک به حاکمیت و تمامیت ارزی سوریه را ادامه خواهند داد.
وی در خصوص سفر اخیر نماینده پوتین به ایران گفت: این اتفاق موضوعی جدید و تازه نیست ما طی سالیان اخیر براساس روابط راهبردی بین ایران و روسیه در مسائل سوریه هیئت هایی را تبادل کرده ایم براین اساس در نشست سه جانبه روسای سه کشور ایران، روسیه و ترکیه در آنکارا مذاکراتی بین پوتین، روحانی وجود داشت و براین اساس بنا شد سه کشور جزییات بیشتری در خصوص مبارزه با تروریست با یکدیگر داشته باشند لذا متعاقب این دیدار نماینده ویژه پوتین به تهران آمد و در خصوص آخرین تحولات مربوط به سوریه طرفین در تهران مذاکره و گفت و گو کردند.
قاسمی در خصوص تصمیم آخر ترامپ پیرامون برجام که قرار است 22 اردیبهشت ماه 12 می اعلام شود گفت: در این خصوص باید صبر کرد و به نظر می رسد هنوز تصمیم خاصی گرفته نشده است.
سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانه ای در خصوص تحریم های حقوق بشری جدید وضع شده علیه ایران و این که کشورمان در این خصوص گفت و گوهایی با کشورهای اروپایی داشته است یا خیر گفت: تصور می کنم این موضوع مسئله جدیدی نیست و مذاکرات ما با اروپا از دیرباز پیرامون مسائل و مشکلات مختلف وجود داشته است البته در بعضی از موارد با اروپایی ها دارای اختلاف نظر هستیم که این به تفاوت ارزش ها میان ما برمی گردد و مصداق آن اختلاف پیرامون حقوق بشر است. البته مذاکراتی در این خصوص وجود داشته و گهگاه به تفاهماتی رسیده ایم براین اساس تماس های خود را با اتحادیه اروپا کما فی سابق ادامه می دهیم البته این گفت و گوها باید دو طرفه و براساس خواست طرفین باشد.
وی در پاسخ به این سوال که عده ای عنوان می کنند سیاست های مربوط به روابط خارجی تنها توسط وزارت خارجه اتخاذ می شود و نظام نقشی در آن ندارد و دیپلمات ها فقط لبخند می زنند گفت: مواضع ایران در سیاست خارجی کاملا مشخص است که توسط چه کسانی مطرح می شود مواضع رسمی ایران توسط رئیس جمهور، وزیر امور خارجه و وزارت خارجه تعیین و اتخاذ می شود و اظهارات مطرح شده توسط نهادها، اشخاص و اندیشمندان و متفکرین جمهوری اسلامی نیست بلکه این موارد تنها اظهارنظر شخصی است و این درست نیست که وزارت خارجه به دلیل لبخند و گفت و گو مورد انتقاد قرار گیرد.
قاسمی در خصوص اظهارات اخیر موگرینی مبنی براینکه تا قبل از 12 می در مورد وضعیت برجام با امریکایی ها دیدار و گفت و گو خواهد کرد گفت: ما با کشورهای اروپایی با توجه به نقششان در برجام در تماس هستیم و رایزنی ها ادامه خواهد داشت اروپا پای بند برجام است و ایران هم تغییری در مواضع خود نداده و قطعا اولین کشوری نخواهد بود که برجام را نقض کند بلکه با هوشیاری تحولات را رصد خواهیم کرد و اجازه نمی دهیم دیگران به هزینه ایران خللی در برجام ایجاد کنند.
سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانه ای در خصوص اظهارات اخیر مقامات اقتصادی دولت مبنی بر جایگزینی یورو و دلار و نقش وزارت خارجه در این خصوص گفت: دیپلماسی اقتصادی پلی بین بنگاه ها و دستگاه های اقتصادی ایران و خارج از کشور برای گسترش همکاری های اقتصادی ایران است و مشخص است که این نهاد به تنهایی تصدی گری در حوزه امور اقتصادی به عهده ندارد و تنها کمک یار دستگاه های اقتصادی کشور است و نقش مشورتی در زمینه های خاص ارایه می دهد اما وزارت خارجه جایگزین بانک مرکزی و نهادهای اقتصادی کشور نخواهد شد.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص چرایی حمله امریکا، انگلیس و فرانسه به سوریه گفت: دلایل عمده ای در خصوص این اقدام وجود دارد اما یکی از مهمترین مسائل نگرانی و عصبانیت امریکا از پیشرفت حل مشکلات سوریه در روند موسوم به نشست های آستانه بود که نشست آنکارا به دلیل خالی بودن جای امریکا این عصبانیت را به شدت تشدید کرد.
قاسمی افزود: نگاه جنگ طلبانه امریکا در مورد سوریه و سایرین به پایان نخواهد رسید و ایالات متحده با توجه به بحران های داخلی خود راهکار بقا و نجات خود را در آتش افروزی می بیند.
سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانه ای در پایان ابراز امیدواری کرد: آستانه بتواند در یک وضع مطلوب تر به نتایج و دستاوردهای مهمی دست یابد.