رئیس پژوهشگاه صنعت نفت از توقف پذیرش دانشجویان دکتری در این پژوهشگاه خبر داد و گفت: از جمله تسهیلات پژوهشگاه به دانشگاهها ارائه تخفیف 50 درصدی هزینهها برای بهرهمندی از تجهیزات آزمایشگاهی است.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، جعفر توفیقی رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با اشاره به جایگاه پژوهشگاه در کشور گفت: پژوهشگاه صنعت نفت با نزدیک به ۶۰ سال سابقه فعالیتهای علمی و برخورداری از نیروهای انسانی و فکری و تجهیزات پیشرفته و تدوین برنامههای راهبردی امروز به یک مرکز تحقیقاتی و توسعه بسیار پیشرو و مطرح در سطح ملی و منطقه تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه این پژوهشگاه یک تکیهگاه و اتکاء برای صنعت نفت ایران به عنوان یک صنعت کلیدی کشور است، ادامه داد: صنعت نفت نقطه اتکاء اقتصاد ایران به آن است؛ از این رو این پژوهشگاه در برخورداری از توانمندیهای علمی و ایجاد شبکههای همکاری میان دانشگاهها، پژوهشگاهها و شرکتهای داخلی و خارجی نسبت به تحقق اهداف خود اقدام کرده است.
توفیقی با تاکید بر ضرورت حضور ایران در بازارهای جهانی تولید نفت و فناوری، خاطرنشان کرد: بر این اساس تاکنون پژوهشگاه نفت در توسعه دانش فنی مورد نیاز صنعت نفت، گامهای موثری برداشته است که خدمات عرضه شده مورد اعتماد مدیران ارشد صنعت نفت در بخشهای مختلف این حوزه بوده است.
به گفته وی، این پژوهشگاه در عرصههای زنجیرهای ارزش در حوزههای بالادستی در بخشهای اکتشاف و ازدیاد برداشت و همچنین در بخشهای پاییندستی شامل بخشهای پتروشیمی و محیط زیست فعال بوده و آماده است به عنوان یک مرکز تحقیقات پیشرو توانمندیهای خود را در راستای رفع چالشهای این صنعت ارائه کند.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، نمایشگاه نفت، گاز و پتروشیمی را از جمله فرصتهای پیش روی این پژوهشگاه برای عرضه توانمندیها ذکر کرد و گفت: بر این اساس در صدد هستیم تا در جهت تجاریسازی فناوریهای تولید شده با شرکتهای داخلی و خارجی تفاهمنامه امضا کنیم که بر این اساس نشان و نام این پژوهشگاه را در عرصههای ملی و بینالمللی مطرح کنیم.
توفیقی افزایش تعاملات با صنعت نفت، تجزیه و تحلیل فناوریها، آیندهنگری و رصد فناوری در دهههای آینده و انجام پژوهشهای مقدماتی و بنیادی برای توسعه فناوری به منظور ورود به بازارهای جهانی صنعت نفت را از سیاستهای این پژوهشگاه نام برد و یادآور شد: از نظر نیروی انسانی نیز تلاش داریم تا از نخبگان فارغالتحصیل دانشگاههای تراز اول از دانشگاههای داخلی و خارجی بهرهمند شویم.
وی با تاکید بر اینکه امروزه این پژوهشگاه به دلیل حضور دانشگاهها و پژوهشگاهها در عرصه تولید فناوریهای صنعت نفت در یک محیط رقابتی قرار گرفته است، یادآور شد: امروزه بسیاری از دانشگاهها با روی آوردن به تولید فناوریهای مورد نیاز بخش صنعت نفت، فضای رقابتی را ایجاد کردهاند. از این رو لازم است تا ما در تولید فناوریهای با کیفیت و با کمترین هزینه و سرعت بتوانیم نیازهای این صنعت را برآورده کنیم.
مهمترین دستاوردهای پژوهشگاه صنعت نفت
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت طراحی و اجرای طرح زیستمحیطی مروارید خلیج فارس را از جمله دستاوردهای این پژوهشگاه دانست که دادههای بسیار مناسبی به دست آمده و ادامه داد: در این پروژه با مطالعات عمیق در حوزههای ژئوفیزیک، ژئو شیمی و لرزهنگاری حجم زیادی از دادهها به دست آمده است که این دادهها مورد تایید شرکت نفت فلات قاره به عنوان کارفرمای این پروژه قرار گرفته است.
وی با تاکید بر اینکه پروژه "مرکاپتان زدایی" از پارس جنوبی به مرحله نهایی رسیده است، خاطرنشان کرد: علاوه بر آن طرح شیرینسازی گاز طبیعی به کارفرمایی شرکت ملی نفت در دستور کار قرار دارد که در این طرح روشهای فراروش گاز اجرایی خواهد شد.
توفیقی رفع آلودگیهای نفتی از خاک، سنتز موادی که از هرزروی گل حفاری جلوگیری میکند، ساخت حسگرهای مواد سمی و ارائه خدمات آزمایشگاهی را از دیگر دستاوردهای محققان این پژوهشگاه نام برد که قرار است در نمایشگاه نفت و گاز قراردادهای آن منعقد شود.
اجرای طرح تحول در پژوهشگاه نفت
توفیقی با تاکید بر اینکه بسیاری از طرحهای اجرا شده در این پژوهشگاه در سایر بخشهای کشور قابل تکرار است، اظهار کرد: برای تحقق این امر نیاز به گسترش توانمندیهای بازاریابی داریم.
وی طرح رفع آلودگیهای نفتی خاک را از جمله پروژههایی دانست که در سایر مناطق کشور قابل تکرار است و ادامه داد: در حال حاضر زمانی که صنایع با مشکلی برخورد میکنند، به سراغ پژوهشگاه نفت میآیند؛ ولی ما باید ظرفیتهای پژوهش و فناوری صنعت نفت را شناسایی کنیم تا بتوانیم با تعامل بیشتر و تحلیل فناوری علاوه بر مواردی که صنعت به عنوان مشکل تشخیص میدهد، بسیاری از مشکلات را نیز ما تشخیص دهیم تا بتوانیم بر این اساس ظرفیتهای پژوهشی خود را ارتقاء دهیم.
وی با انتقاد از ساختار عمودی در این پژوهشگاه، گفت: در بسیاری از مراکز تحقیقاتی و پژوهشی، ساختار سلسله مراتبی و عمودی ایجاد شده است و این در حالی است که باید ساختار این مراکز چابک شود تا بتواند در فضای رقابتی حضور یابد.
توفیقی وجود این ساختار را موجب واگذاری پروژهها به شرکتهای خارجی دانست و ادامه داد: شرکتهای خارجی به دلیل کیفیت بالا، قیمت و سرعت پایین میتوانند نیازهای فناوری کشور را مرتفع کند، از این رو ما باید با رفع موانع و مقرراتزدایی بستر لازمی را برای همکاری با سایر نهادها ایجاد کنیم.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت حمایت از شرکتهای دانش بنیان و استارتآپها و شتابدهندهها را از دیگر برنامههای این پژوهشگاه عنوان کرد و افزود: پژوهشگاه وارد حوزه تجاریسازی نمیشود؛ ولی ما درصدد هستیم تا با حمایت از طرحهای نوآورانه شرکتهای دانش بنیان اقدام به توسعه فناوریهای مورد نیاز صنعت نفت کنیم. بر این اساس تاسیس مرکز نوآوری در پژوهشگاه یکی از برنامههای ما به شمار میرود.
ممنوعیت جذب دانشجوی دکتری و استفاده از ظرفیتهای نخبگان دانشگاهی
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت با تاکید بر اینکه از دو سال پیش پذیرش دانشجوی دکتری در این پژوهشگاه متوقف شده است، گفت: ما در بررسیهای خود به این نتیجه رسیدیم که با توقف جذب دانشجویان دکتری در این پژوهشگاه، فرصت مطالعاتی برای دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاههای کشور در این پژوهشگاه را فراهم کنیم.
وی اضافه کرد: با این تصمیمگیری زمینهای فراهم شده است تا دانشجویان تحصیلات تکمیلی رسالههای خود را با استفاده از امکانات آزمایشگاهی در این پژوهشگاه اجرایی کنند.
توفیقی، تخفیف ۵۰ درصدی هزینههای بهرهمندی از تجهیزات آزمایشگاهی را از جمله تسهیلات این پژوهشگاه به دانشگاهها دانست و افزود: این امر موجب شده تا یک ظرفیت پژوهشی مهم در داخل کشور ایجاد شود و در حال حاضر این طرح اجرایی شده و درصدد هستیم تا این همکاری با دانشگاهها را توسعه دهیم.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت همچنین امضای قراردادهای همکاری با دانشگاهها را در راستای بهرهمندی پژوهشگاه از توانمندیهای دانشجویان دانست.
ایجاد شبکهای از فعالان عرصه نفت
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر در دنیا ایجاد شبکههای همکاری، یک فعالیت مرسوم است، گفت: این که پژوهشگاه صنعت نفت به تنهایی بتواند تمام نیازهای این صنعت را مرتفع کند، غیر ممکن است و همچنین مقرون به صرفه نخواهد بود. از این رو میتوان با ایجاد شبکه سازیها زمینه مساعدتری برای رفع نیازهای فناورانه این صنعت ایجاد کرد.
توفیقی با اشاره به واگذاری پروژههای نفتی به دانشگاههای کشور، اضافه کرد: علاوه بر آن ایجاد انستیتوها در حوزههای بالادستی و پایین دستی صنعت نفت باعث شده تا شرکتهای دانش بنیان بیشتری در این شبکه حضور یابند.
وی اضافه کرد: اجرای چنین اقداماتی موجب شده است که در مدت ۶ ماه گذشته با ۱۰ دانشگاه و مرکز تحقیقاتی تفاهمنامههایی را به امضاء برسانیم.
توفیقی از برگزاری جلساتی برای توسعه همکاری میان پژوهشگاه صنعت نفت و پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی خبر داد و یادآور شد: ایجاد همکاری میان این دو پژوهشگاه موجب اجرای پروژههای بزرگتری در این حوزه خواهد شد.
رئیس پژوهشگاه صنعت نفت اجرای برخی از پروژههای اجرایی شده مانند مروارید خلیج فارس در سایر کشورها را از دیگر قابلیتهای موجود در حوزه همکاریهای علمی دانست و افزود: بر اساس پیش بینی محققان تا دهها سال آینده، صنعت نفت صنعت غالب در دنیا است که این امر نشان میدهد بازار گستردهای در این حوزه وجود دارد که با ایجاد شبکه سازی میتوانیم پروژههای کلانتر و بزرگتری را اجرایی کنیم.