اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سعید سرکار، دبیر ستاد توسعه فناوری نانو در افتتاحیه چهارمین دوره مجمع اقتصاد فناوری نانو که صبح امروز در پژوهشگاه صنعت نفت برگزار شد، گفت: ارتباط صنعت و دانشگاه اهمیت زیادی دارد. وقتی از رسوخ فناوری در صنعت صحبت می کنیم این سوال مطرح می شود که چگونه باید ارتباط صنعت و دانشگاه در این زمینه شکل بگیرد؟ ارتباط دانشگاه و صنعت از طریق شرکت های دانش بنیان حاصل می شود و شرکت های دانش بنیان دارای فضای نوآوری، توسعه دانش و فضای بیزینسی هستند و چون از درون دانشگاه زاده شدند، ادبیات دانشگاه را می فهمند و می توانند نیازهای خود را به دانشگاه ها سفارش دهند و از طرفی در مورد بیزینس ارتباط داشته باشند.
وی افزود: ارتباط صنعت و دانشگاه نیاز به حلقه واسطه دارد که شرکت های دانش بنیان می توانند به خوبی نقش این حلقه واسطه را بازی کنند.
سرکار تاکید کرد: ما باید با فکر شرایط حاضر خودمان را بسنجیم، نه اینکه ارتباط دانشگاه و صنعت را در کشورهای خارجی رصد کنیم و بدانیم که آنها چه خروجی هایی دارند. شرکت های دانش بنیان به عنوان حلقه واسط می تواند مسئله و مشکل ارتباط دانشگاه و صنعت را حل کند؛ هر چند که در حال حاضر در دنیا بحث اقتصاد مبتنی بر خلاقیت مطرح شده، اما اینکه ما به دنبال اقتصاد مبتنی بر دانش نیز هستیم، برای کشورمان مفید است.
وی تاکید کرد: ما در عرصه نانو دارای سه فاز توسعه و تولید نانو متریال، به کارگیری فناوری نانو از صنایع موجود و نانو تکنولوژی هوشمند هستیم که در مرحله دوم تمرکز داریم و بیش از 30 هزار متخصص در این فاز مشغول به کار هستند.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو تاکید کرد: بیش از 330 نفر برای این دوره مجمع اقتصاد و فناوری نانو ثبت نام کرده بودند که این اقدام، گرایش قشر تحصیلکرده به فعالیت های اقتصاد دانش بنیان را نشان می دهد؛ چرا که تحصیلکرده های دانشگاهی ما نباید نگاه شان این باشد که درس بخوانند تا جایی استخدام شوند. خودشان باید بنیان گذار کار باشند و این امر می تواند راهگشای توسعه صنعتی کشور باشد.
وی تصریح کرد: کشوری می تواند بگوید صنعت دارم که واقعا نگاهش به بنیان و فندانسیون یک حرکت صنعتی باشد. وقتی محصولی در کارخانه ای ایجاد می شود و پس از 10 سال از نظر کیفیت از محصول روز اول بدتر می شود، به دلیل آن است که دستگاه ها خراب شده و نتوانستند آنها را به روز کنند؛ در صورتی که صنعت این طور نیست و داینامیک و پویاست و به دنبال نوآوری و جذب فناوری است؛ اگر صنعت از پایه شکل بگیرد و ماشین آلات را خودمان بسازیم قطعا می توان در آن پیشرفت کرد.
سرکار تصریح کرد: وقتی صاحب صنعت شویم، ارتباط صنعت و دانشگاه معنا پیدا می کند؛ در حالی که بیش از دو دهه است بحث آن مطرح شده، ولی ما هنوز در آن ناتوان هستیم. همیشه سوال این است که چگونه باید ارتباط صنعت و دانشگاه شکل بگیرد و کارخانه ای که صلب و ایستاست چگونه می تواند با دانشگاه ارتباط برقرار کند. این یک کوچه بن بست است و باید فکری به حال صنعت و ارتباط آن با دانشگاه کرد.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو در ادامه بیان داشت: اقتصاد دانش بنیان زمانی مطرح می شد که اقتصاد ما مبتنی بر مواد خام بود. سعی کردیم تغییر نگرشی داشته باشیم که منجر به تغییر رفتار شود.
وی با اشاره به اینکه اقتصاد دانش بنیان مبتنی بر محصولات دانش بنیان است، گفت: محصولات دانش بنیان از صنایع دانش بنیان به دست می آید و صنعت دانش بنیان چون نیاز به دانش دارد، باید از دانشگاه استخراج شود.
سرکار در ادامه تاکید کرد: وقتی صحبت از صنعت دانش بنیان می کنیم، چون به دانش مربوط می شود باید از دانشگاه استخراج شود و باید برای آن روال و روندی تعریف شود تا متوجه شویم ریشه ارتباط دانشگاه و صنعت در چیست.
وی افزود: در غرب دانشگاه و صنعت به عنوان یک موجود دو قلوی به هم چسبیده متولد شدند که یک پیکره و مغز و قلب واحد دارند. الزام حیات دانشگاه و صنعت در ایران در این است که به هم بچسبند تا در عرصه رقابت دوام بیاورند و این، نیاز به نوآوری و خلاقیت دارد. دانشگاه برای آنکه بتواند منابع و نیازهای تحقیقاتی خود را تامین کند، وابسته به صنعت است؛ حال با شرایط موجود که دانشگاه ها منابع مالی خود را از دولت می گیرند، عملا صنعت با دانشگاه ارتباطی ندارد و چون دانشگاه بودجه دولتی دریافت می کند، چه نیازی به ارتباط با صنعت دارد؟ زمانی دانشگاه ما پویایی دارد که الزام داشته باشد بخشی از منابع را خودش تامین کند و به دنبال صنعت برود.
رئیس ستاد توسعه فناوری نانو با اشاره به نانو تکنولوژی گفت: نانو تکنولوژی دارای شرایطی است که در تمام محصولات و شئونات زندگی بشر تاثیرگذار است و بسیار متفاوت از حوزه های دیگر مانند بیوتکنولوژی عمل می کند. وقتی ما از رسوخ فناوری در صنعت صحبت می کنیم، باید ارتباط صنعت و دانشگاه ایجاد شود؛ که سوال اینجاست این ارتباط چگونه باید شکل بگیرد.