سخنگوی وزارت خارجه در خصوص خروج آمریکا از برجام و اقدامات متقابل جمهوری اسلامی در این زمینه گفت: اقدام متقابل جمهوری اسلامی در این خصوص برای آمریکاییها غیرقابل تصور و دردناک است و موجب پشیمانی آنها خواهد شد و تمامهای گزینههای متصور در این روند طراحی شده است.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، بهرام قاسمی، سخنگوی و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران و اصحاب رسانه ضمن تسلیت کشته شدن ۶ خبرنگار روز جهانی صلیب سرخ و هلال احمر را گرامی داشت.
وی در خصوص مهار فعالیتهای منطقهای ایران که یکی از پیش شرطهای ترامپ برای پذیرش برجام عنوان میشود و اینکه آیا توافقی در این خصوص صورت گرفته یا خیر گفت: مذاکرات رم در ادامه مذاکرات بین ایران و چهار کشور اروپایی بود و در خصوص مسائل یمن و با توجه به مسائل و فجایع بشری که در این کشور رخ میدهد انجام شد.
قاسمی ادامه داد: با توجه به نیاز مبرمی که مردم یمن با توجه به بمباران متجاوزین در این کشور در حال انجام است در رم این مذاکرات صورت گرفت و محوریترین بحث پیرامون چگونگی کمکهای بشر دوستانه از جمله خدمات پزشکی درمانی به مردم بی دفاع یمن بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: ما تلاش میکنیم آلام این مردم کاهش یابد و امیدواریم در آستانه ماه مبارک رمضان کشورهایی که این فجایع را رقم زدند در فرصت ماه رمضان وضعیت جدیدی را ایجاد کنند و اجازه دهند حداقل مسائل درمانی و پزشکی به مردم یمن برسد.
در صورت خروج آمریکا از برجام اقدام ایران در قبال آمریکا دردناک و موجب پشیمانی آنها خواهد شد
رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه در صورت خروج آمریکا از برجام آیا ایران با این شرایط هنوز به پایبندی به این توافق نامه ادامه خواهد داد، گفت: ۲۲ میروزی است که ترامپ در خصوص برجام تصمیم گیری خواهد کرد و اینکه رئیس جمهور ایالات متحده در این خصوص چه اقدامی انجام خواهد داد در مورد آن پیش گویی و پیش بینی نمیکنم. باید صبر کرد و منتظر نتیجه ماند، اما آنچه از اهمیت برخوردار است این است که برجام ویژگیهای خود را دارد و پیمانی چند جانبه است و خروج از برجام به سادگی امکان پذیر نیست و ترامپ نیز از ابتدای ورود به کارزار انتخاباتی وعدههایی در مورد خروج از برجام داد که تا امروز صداهای گوناگون در این خصوص از داخل ایالات متحده به گوش میرسد.
وی با تاکید بر اینکه عکس العمل ایران در قبال خروج آمریکا از برجام غیرقابل تصور برای آمریکاییها و اقدامی شدیدا دردناک است که موجب پشیمانی آنها خواهد شد، گفت: تمامی گزینههای متصور در این خصوص طراحی شده است که الان شرایط ورود به جزئیات را نمیبینم، اما آمریکاییها در صورت خروج از برجام تاوان سنگینی پرداخت خواهند کرد.
خروج آمریکا از برجام نقطه عطفی در بی اعتمادی جهان به این کشور است
قاسمی افزود: این اقدام آمریکا در حقیقت نقطه عطفی برای بی اعتمادی جهان نسبت به آمریکا بیش از گذشته خواهد بود اگرچه پیمان شکنی آمریکاییها مسئله جدیدی نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: در صورت تخطی ایالات متحده از برجام این توافق نامه تصویر روشن تری از سیمای آمریکاییها به جهان نشان خواهد داد.
رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه افزود: ما بعد از ۲۲ میو اقدامات ایالات متحده تصمیمات خود را که شگفت و غیرقابل پیش بینی است اتخاذ خواهیم کرد، اما این اطمینان را به همه طرفین خواهیم داد که ایران نخستین کشوری نخواهد بود که از برجام خارج میشود، اما اگر برجام برای ما سودآوری نداشته باشد و به نفع ملت ما نباشد قطعا تصمیمات لازم در این خصوص را خواهیم گرفت.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص حکم دادگاهی در آمریکا پیرامون عدم پرداخت پولهای بلوکه شده ایران در این کشور گفت: این موضوع جدیدی نیست و در گذشته نیز آمریکاییها در دادگاههای خود و بدون حضور ایران کشورمان را محکوم کردند و وزارت خارجه در راستای احقاق حقوق ملت ایران با همکاری نهادهای ذیربط تلاشهای مقتضی را انجام خواهد داد و حصول نتیجه و تحقق آنچه خواست ماست از اقدامات لازم فروگذار نخواهیم کرد.
قاسمی در خصوص اقدامات صورت گرفته در این حوزه توسط جمهوری اسلامی گفت: در زمان لازم در خصوص جزئیات این اقدامات توضیح خواهم داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در مورد اینکه جمهوری اسلامی پیشتر عنوان کرده بود که در صورت خروج آمریکا از برجام از ان پی تی خارج خواهد شد، گفت: در این خصوص گزینههای زیادی برای ما محتمل است این موضوع هم بخشی از گزینههای ایران تلقی میشود و سازوکار آن مورد بررسی قرار گرفته است که بستگی به تصمیم ایالات متحده در قبال ایران دارد که بنده ترجیح میدهم فعلا در خصوص این گزینهها صحبتی نکنم.
رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در خصوص روابط ایران و افغانستان و کمیتههای تشکیل شده بین دو کشور در سفر اخیر وزیر امور خارجه کشورمان به افغانستان گفت: در این سفر پنج کمیته تفاهم و تشکیل شد که این پنج کمیته در مقاطع مختلف نشستهایی داشتند که نتایج آن مقدمه و پیش زمینهای برای تحقق سند جامع همکاری بین تهران و کابل است و همه امیدوارند که این نشستها به نتایج و تفاهم لازم برسد تا دو کشور به اصل تهیه سند جامع میان ایران و افغانستان برسیم.
وی افزود: البته در اکثر کمیتهها این تفاهم حاصل شده، اما در یک یا دو کمیته مباحث هنوز ادامه دارد.
روند دموکراتیک در لبنان در جریان است/ امیدواریم این روند الگوی خوبی برای کشورهای منطقه باشد
وی در خصوص پیروزی حزب الله در انتخابات اخیر لبنان و اینکه این پیروزی تا چه اندازه میتواند در مناسبات بین ایران و لبنان تاثیرگذار باشد، گفت: لبنان کشوری مستقل است و به شیوه خوبی روند دموکراتیک در این کشور در جریان است.
قاسمی ادامه داد: لبنان الگوی خوبی برای برخی کشورهای منطقه محسوب میشود و اصل انتخابات اصل مبارکی است که در این کشور به عینیت رسیده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: هر آنچه مردم لبنان به آن رای دهند و آن را انتخاب کنند قطعا مورد حمایت ما و طرف همکاری جمهوری اسلامی خواهد بود و از این فرصت استفاده میکنم و به حزب پیروز در انتخابات اخیر در لبنان تبریک میگویم.
وی در پاسخ به سوال خبرگزاری دانشجو پیرامون ادعای نشریهای آمریکایی مبنی بر اینکه ظریف و کری طی دو ماه اخیر دیدارهایی با یکدیگر داشتند، گفت: در سفر چندی پیش ظریف به نیویورک برای شرکت در اجلاس سازمان ملل وزیر امور خارجه کشورمان از فرصت این سفر استفاده کرد و با بیش از ۳۰ شخصیت اندیشمند، افراد فرهیخته و چهرههای سیاسی از جناحهای مختلف سیاسی از جمله حزب جمهوری خواه و دموکرات و اندیشکدهها و اساتید دانشگاه در ایالات متحده دیدارهای بسیار طولانی و مفصلی داشت و علاوه بر این دیدارها با رسانههای مختلف آمریکایی نیز مصاحبههایی انجام داد.
وی ادامه داد: وزیر خارجه کشورمان سعی کرد که جامعه آمریکا را با سیاستهای ایران و مسائل منطقه و نگاه بین المللی ایران بیشتر آشنا کند و فکر میکنم از این لحاظ وی رکورد خوبی از فعالیتها در سفر اخیر داشت.
قاسمی با اشاره به اینکه افرادی که در این سفر با وزیر خارجه کشورمان مذاکره داشتند از طیفهای مختلف در ایالات متحده بودند، گفت: این کار بخش عمدهای از دیپلماسی و سیاست خارجی محسوب میشود که باید در این مسیر بیشتر حرکت کنیم و البته دکتر ظریف همیشه در این حوزه پیشتاز بوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: براساس این روند وزیر خارجه کشورمان دیداری با کری انجام داد که البته وی هم اکنون در آمریکا سمت دولتی ندارد و به عنوان یک شخصیت سیاسی که با مسائل ایران آشناست و فرد موثری در مناسبات داخلی آمریکا محسوب میشود و در نتیجه تاثیر مهمی را بر افکار عمومی آمریکا میتواند داشته باشد انجام داد.
وی افزود: ما آمریکا را فقط ترامپ نمیدانیم و ایالات متحده فقط دولت حاکم در این کشور نیست بلکه تفکرات نسبت به مسائل منطقه و جهان در این کشور وجود دارد که میتواند در مسائل آمریکا تاثیرگذار باشد.
قاسمی در خصوص اینکه آیا دیدار ظریف - کری حول محور حفظ برجام بوده است، گفت: نمیتوانم در خصوص ریز گفتگوهای طرفین صحبت کنم، اما قطعا برجام هم در حول تمام این گفتگوها به طور مشخص مورد بحث قرار گرفته است. رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در خصوص وضعیت دیپلماتهای مغربی در ایران و به تبع آن دیپلماتهای ایران در کشور مغرب گفت: سفیر مغرب به همراه وزیر خارجه این کشور سه شنبه شب تهران را ترک کردند و سفیر ما در مغرب نیز چند هفته قبل ماموریتش به پایان رسیده بود و یک ماه پیش به تهران آمده بود و جمهوری اسلامی در یک ماه اخیر سفیری در مغرب نداشته است و سفارت از طریق نفر دوم اداره میشده است.
وی افزود: البته مسئولان وزارت خارجه در سفارت کشورمان در مغرب نیز این کشور را ترک کردند.
قاسمی در خصوص کشمکشهای پیش آمده بین ایران و مغرب و رفتار قطر در این زمینه نیز گفت: هیچ دو کشوری در همه مسائل از موضع واحد پیروی نمیکنند شما میتوانید در ۹۹ درصد مسائل با یک کشور هم نظر باشید، اما در یک درصد باقی مانده اتفاق نظر نداشته باشید.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: ما با سیاست اصولی خود با کشورهای منطقه همواره با صلح و ثبات روابط خواهیم داشت، اما الزاما با هیچ کشوری به صورت حداکثری و کاملا منطبق نخواهیم بود.
رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در خصوص خروج آمریکا از برجام و اینکه آیا برجام بدون آمریکا میتواند یکی از سناریوهای مدنظر جمهوری اسلامی باشد یا خیر گفت: عدهای معتقدند میتوان تصور کرد برجام بدون آمریکا هم عملی است که من در این خصوص صحبتی ندارم، اما طبق برجام طرف آمریکایی باید به تعهدات خود به طور کامل عمل کند امروز بحث ما خروج آمریکا از برجام نیست. ایالات متحده باید مجاب شود که تعهدات قبلی خود را به صورت کامل اجرا میکند. ما این موضوع را با سایر طرفها نیز مطرح کردیم و همواره خواهان این هستیم که طرف اروپایی با جدیت بیشتری به تعهدات خود پایبند باشد.
وی افزود: ملت ایران ملت صبوری است و ما فعلا در این حوزه دست نگاه میداریم و اقدامات لازم را به موقع و براساس مصالح ملی نظام دنبال خواهیم کرد.
قاسمی در خصوص انتصاب معاون اقتصادی وزارت امور خارجه و اقدامات اقتصادی این وزارتخانه گفت: شروع دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه هنوز عمر زیادی ندارد و این بخش با تمام توان در حال ساماندهی و راه اندازی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: از این رو در جلسات متعدد با حضور ارگانهای اقتصادی و معاونت اقتصادی این وزارتخانه در جهت سیاستهای کلانی که در ساختار جدید پیش بینی شده بود جلساتی برگزار شده است که امیدواریم طی ماههای اخیر کارنامه قابل دفاعی در مورد عملکرد وزارت امور خارجه در حوزه اقتصادی ارائه دهیم.
مذاکرات آستانه با حضور کشور چهارم ممکن است دستاوردها را با مشکل روبرو کند
رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت خارجه در خصوص مذاکرات آستانه با حضور ایران، روسیه و ترکیه و اینکه برخی اخبار به گوش میرسد که ممکن است به این سه کشور فرانسه هم اضافه شود، گفت: روند آستانه متشکل از کشورهای ایران، روسیه و ترکیه است و برای ورود عضو جدید نیازمند اجماع هستیم.
وی ادامه داد:، اما سه کشور معتقدند در صورتی که کشور دیگری بخواهد به این مثلث اضافه شود میتواند دستاوردهای فعلی روند آستانه را با مشکل روبرو کند.
قاسمی افزود:، اما ما آمادگی داریم که مقامات سه کشور با سایر کشورها که خارج از روند آستانه هستند رایزنیهای لازم را داشته باشند.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص اصلاح قانون مبارزه با پولشویی و منابع تروریستی که در مجلس به بحث گذاشته شده است، گفت: اصلاح قانون مبارزه با پولشویی و منابع تروریستی در دست مجلس است و ما نیز منتظر رای و نظر مجلس شورای اسلامی خواهیم ماند.