اندیشکده آمریکایی با اشاره به اینکه واشنگتن هنوز واقعیت سیاسی عراق را درک نکرده، نوشت: اینک وقت ارزیابی در سیاستهای فاجعهآمیز آمریکا در عراق است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، اندیشکده آمریکایی «کاتو» در تحلیلی پیرامون نتایج انتخابات عراق نوشت:نتایج انتخابات مجلس عراق تاکید بر این نکته است که سران آمریکا و رسانههای این کشور هنوز یک راهبرد درباره وضعیت سیاسی پیچیده عراق ندارند. کارشناسان انتظار داشتند که «حیدر العبادی» نخست وزیر کنونی این کشور پیروز انتخابات شود، اما در عوض، یک روحانی شیعه حداکثر آرا را به خود اختصاص داد
در ادامه این گزارش آمده است: با وجودی که «مقتدی صدر»، روحانی شیعه عراقی بخش اعظم آرا را جمع کرد، اما او دشمن دیرینه آمریکا و مخالف سیاستهای منطقهای آمریکا و به ویژه حضور نیروهای این کشور در عراق است. در واقع، در سالهای نبرد آمریکا برای سرنگونی «صدام حسین» دیکتاتور سالهای دور این کشور، نظامیان وابسته به جریان مقتدی صدر غالبا با نیروهای اشغالگر در عراق در ستیز بودند.
این اندیشکده با اشاره به برخی اختلاف نظرهای صدر با ایران نوشت: یک جنبه نگران کننده دیگر در انتخابات عراق درباره ائتلاف «فتح» (حشدالشعبی) دومین ائتلاف پیروز انتخابات عراق بود. این حزب هوادار ایران است.
کاتو با اشاره به ضد آمریکایی بودن این دو حزب قدرتمند عراق نوشت: جان کلام این است که دو حزب سیاسی قدرتمند عراق هر دو به شدت ضد آمریکا و به شدت هوادار ایران هستند. از سویی دیگر و در کمال بهت ناظران غربی، حزب حیدر العبادی، نخست وزیر کنونی عراق (ائتلاف النصر) نیز با وجود حمایتهای آمریکا سوم شد. نمایش ناامیدکننده این حزب یکی از آخرین نمونه از انتخاب سیاستمداری از عراق و از سوی آمریکا بود که با حمایت ضعیف داخلی مواجه شد.
این اندیشکده با ذکر نمونهای از سیاستهای اشتباه آمریکا و شکست در سرمایه گذاری در این کشور نوشت: «جورج دابلیو بوش» رئیس جمهور پیشین آمریکا و متحدان نومحافظه کارش نیز میپنداشتند که «احمد چلبی» رئیس مجلس سابق این کشور بعد از سقوط صدام، رئیس جمهور جدید شود. آمریکا میلیونها دلار نیز برای پیروزی حزب چلبی سرمایه گذاری کرد، اما بعد از خاتمه انتخابات، حزب احمد چلبی تنها نیم درصد آرا را به خود اختصاص داد.
اندیشکده کاتو در بخش دیگر به نتایج ضعیف کسب شده از سوی احزاب کردستان عراق اشاره کرد و نوشت: نه تنها نتایج انتخابات عراق یک شکست بزرگ برای سیاستهای آمریکا بود، بلکه نتایج احزاب کردستان عراق حاضر در انتخابات مجلس نیز نگران کننده بود.
این درحالی است که دولت کردستان عراق از متحدان آمریکا در نبرد با داعش در داخل عراق و در مرز با سوریه بوده و برخی کارشناسان، کردستان عراق و تل آویو را به عنوان با اعتمادترین متحدان واشنگتن در غرب آسیا بر میشمارند و تاکید بر روابط مستحکمتر با این منطقه دارند حتی اگر این مسئله منجر به ناراحتی دولت مرکزی عراق شود.
اندیشکده کاتو در خاتمه با هشدار به دولت کنونی آمریکا در زمینه بازبینی دههها رویکرد اشتباه در این کشور نوشت: «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا خواهان حضور نظامی نامحدود در عراق است، اما این سیاست بسیار نامعقول به نظر میرسد. سیاستگذاران آمریکایی نزدیک به دو دهه است که چنین انگاشتی را دارند. باور اولیهای که دولت بوش آنرا پذیرفت و دولتهای «باراک اوباما» رئیس جمهور قبلی و دونالد ترامپ رئیس جمهور کنونی نیز آن را دنبال کردند این بود که عراق میتواند یک کشور متحد، دموکرات، باثبات و «حامی آمریکا» باشد، اما به چند دلیل ثابت شده که این پنداشت اشتباه است. پس اینک وقت به رسمیت شناختن محدودیتهای نفوذ آمریکا در عراق و ارزیابی سیاستهای فاجعه آمیز واشنگتن در این کشور است. باید گفت که دولت ترامپ نیاز به توسعه راهبرد خروج سریع از مرداب عراق دارد.