به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو، نشست خبریِ هفتمین دوره آموزشی شعر جوان کشور «آفتابگردانها» ساعاتی پیش با حضور علی محمد مودب(مدیرعامل موسسه شهرستان ادب)، میلاد عرفانپور(مدیر دفتر شعر شهرستان ادب) و غیاثوند( دبیر کارگروه شعر بانوان شهرتان ادب) در محل این موسه برگزار شد.
علی محمد مودب، مدیرعامل موسسه شهرستان ادب در ابتدای این نشست گفت: نخستین اردوی هفتمین دوره آموزشی شعر جوان کشور، «آفتابگردانها» هفدهم تیرماه امسال به صورت رسمی آغاز بکار میکند
وی گفت: این اردو که مختص بانوان شاعر است، با حضور دهها شاعر جوان عضو این دوره، از سراسر کشور، در مجتمع آدینه تهران برگزار میشود، طی اردوی هفتم که روز بیستم تیرماه خاتمه مییابد، اعضای آفتابگردانها از کارگاهها و کلاسهای آموزشی متعدد با حضور شاعران و منتقدان برجسته کشوری، در کنار برنامههای جنبی بهرهمند میشوند.
مودب ادامه داد: شاعران جوان و استعدادهای تازه شعر کشور پیش از این در فراخوان مربوطه با ارسالِ شعر شرکت کردهاند و بر اساس معیارهای مشخصی گزینش شدهاند، همچنین مطالعات در زمینه شعر، انگیزه و جدیت، توان شعرخوانی، سطح دانش معرفتی، و آزمون طبع شعر از جمله مهمترین معیارها برای حضور در این دوره تخصصی است.
وی خاطرنشان کرد: دورههای آموزشی آفتابگردانها را دفتر شعر مؤسسه فرهنگی هنری شهرستان ادب به صورت سالانه برگزار میکند. هدف از برگزاری این دورههای آموزشی، کمک به پویایی شعر جوان، کشف و پرورش استعدادها و زمینهسازی برای رویش نسل جدید شاعران انقلاب اسلامی است.
میلاد عرفانپور مدیردفتر شعر مؤسسه شهرستان ادب و دبیر دوره آفتابگردان ضمن ارائه گزارشی از دورههای گذشته ابراز داشت: در دورههای آموزشی شعر جوان کشور «آفتابگردانها» تجربه ۶ سال برگزاری را پشت سر گذاشتهایم که تمام این سالها سرشار از امید و رویشهای تازه در حوزه شعر جوان کشور و انقلاب بوده است.
وی افزود: ما در تمام این سالها مهمترین هدفمان شناسایی و پرورش استعدادهای بود که میخواهند در هنر اول ایرانیان و ایران زمین پیش روند، دست به تولید، خلاقیت و نوآوری بزنند، همان استعدادهایی که شاید پیش از این دوره در گم گوشههایی از این سرزمین بدون اینکه راهنما و بهانهای برای پیشرفت داشته باشند بدون شکوفایی منزوی شده بودند.
این شاعر برجسته کشورمان خاطرنشان کرد: خدا را شاکریم که این توفیق و انگیزه خدمت را به ما داد تا در این سنگر از کلمات و شعر که میراث ایرانیان بوده؛ پاسداری کنیم و بهانهای باشیم برای اعتلا و شکوفایی بیشتر ادبیات فارسی.
به گفته وی، دوره هفتم آفتابگردانها از پاییز ۹۶ با فراخوانی که در اختیار رسانهها قرار گرفت، کلید خورد و فرایند این دوره از زمان انتشار فراخوان آغاز شد. در آن فراخوان از شاعران نوجوان و جوان کشور که در روستاها و شهرستانهای سرزمینمان دست به قلم بردهاند و خود پلههایی را طی کرده بودند درخواست کردیم برای عضویت در این دوره، مطالعات و سوابق و آثار خود را ارسال کنند و به لطف خدا در این دوره بیشترین اقبال را شاهد بودیم.
دبیر این دوره از شعر جوان کشور با اشاره به آمار گفت: ۵ هزار و ۳۱۰ اثر از ۴۹۰ شاعر جوان کشور به دست ما رسیده است. این تعداد در سالهای گذشته بیسابقه بود، اما نکته قابل توجه اینکه اکثریت قریب به اتفاق شرکت کنندگان شاعرانی هستند که به طور جدی وارد عرصه شعر شدند و قابلیت رقابت جدی برای عضویت در دوره هفتم را داشتهاند. یکی از گواههای ما این است که از شاعران جوان درخواست کردهایم حداقل ۱۰ شعر در سوابق خود را برای ما ارسال کنند. این بند از فراخوان باعث میشود افرادی که تنها یک یا دو شعر داشتند نتوانند در این دورهها شرکت داشته باشند، بنابراین اغلب افراد شرکت کننده شاعر بوده و سرودههای بسیار دارند.
عرفانپور در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه به سبب این استقبال که امسال صورت گرفت ۴۹۰ شاعر جوان داوطلب داشتیم، تصریح کرد: ما نتوانستیم به تعداد برگزیدگان دورههای قبل کفایت کنیم و ناچار شدیم اعضا را افزایش دهیم، بنابراین در این دوره ۱۵۹ عضو از ۲۶ استان داریم که نشان از رشد ۲۰ درصدی در میان پذیرفته شدگان را دارد.
وی افزود: اگر طبق روال سنوات گذشته به حدود ۱۳۰ عضو اکتفا میکردیم تعداد چهرههایی که شایستگی داشتند در این دوره حاضر باشند فرصت را از دست میدادند ما نیز شانس آشنایی با آنها را از دست میدادیم، بنابراین تفاوت دوره هفتم این است که ما در شورای علمی به این نتیجه رسیدیم که این دوره را ۱۸ ماهه به جای یک ساله برگزار کنیم. (دوره هفتم به جای فعالیت طی یک سال در ۱۸ ماه با اعضا مرتبط خواهد بود).
مدیردفتر شعر مؤسسه شهرستان ادب با بیان اینکه استانهایی که بیشترین برگزیدگان و اسامی پذیرفته شدگان را دارند، عبارت است، تهران، قم، خراسان رضوی، فارس، اصفهان، گیلان و زنجان؛ گفت: اینها ۷ استانی بودند که بیشترین عضو را داشتند، از تهران ۳۱ عضو از زنجان ۹ عضو بیشترین و کمترین اعضا را دارند و این نشان میدهد که این استانها از مناطق شاعرپرور کشور هستند.
عرفانپور ضمن بیان اینکه نخستین برنامه رسمی دوره هفتم که از تیر ماه آغاز شده اردوی آموزشی شعر بانوان است، خاطرنشان کرد: تاریخ ۱۷ تیر ماه الی ۲۰ تیر ماه در مجتمع آدینه تهران این دوره برگزار خواهد شد. اردوی هفتم ۴ روزه خواهد بود و سی و یکمین اردوی شعر جوان کشور طی ۶ دوره گذشته است. در این دوره سی و یکم بر اساس تجارب گذشته و نگاهی که در این ۷ سال تکمیل شده، برنامههایی خواهیم داشت که در زمینه ادبی و اعتلای شعر و فرهنگ به این شعرای جوان کمک کند تا آثارشان پیشرفت داشته باشد.
مدیردفتر شعر مؤسسه شهرستان ادب در بخشی دیگر از سخنانش به حضور سه نسل از شاعران کشور از جمله پیشکسوت، کارشناس و اعضا اشاره کرد و گفت: ما از پیشکسوتان وسرشناسان باسابقه که در شعر کشور شناخته شده هستند، بهره خواهیم برد. در مرحله بعد نسل جوان فعال و کارشناس به عنوان مشاوران دوره هفتم حضور خواهند داشت و در پایان نیز خود اعضای جوان و مخاطب در این دوره شرکت میکنند. هدف ما این بود همه نسلهای شعر انقلاب بتوانند در این دورهها سهیم باشند تا با حضورشان انگیزه و امید بیشتری بگیرند و هم آموزش و همافزاییهایی که نیاز است در این دورهها داشته باشند، محقق شود.
این شاعر با تاکید بر اینکه دوره آموزشی آفتابگردان دو تلاش عمده داشته و اول اینکه دقیقترین استعدادیابی انجام شود و دو اینکه جامعترین دوره آموزشی شعر را برگزار کنیم، گفت:ما عدالت را در استعدادیابی رعایت خواهیم کرد آن هم بر اساس مواردی که مدنظر ماست. ما در برنامههای آموزشی دوره، بنا به برنامههای مشابه و تجارب ۷ ساله تلاش میکنیم جامعترین بسته آموزشی که اعضایمان به آن نیاز دارند بدون دریافت هزینه در اختیارشان قرار دهیم.
دبیر دورههای آموزشی شعر جوان کشور بیان کرد: به لطف خدا برکات این دوره زیاد است و افتخار داریم که رهبر انقلاب بارها از فعالیتهای انجام شده اظهار رضایت داشتند و حتی به سایر نهادهای فرهنگی این نوع برنامههای آموزشی و مدیریت ادبی و فرهنگی را پیشنهاد دادند.
* آغاز اردوی هفتم با حضور بانوان؛ برنامههای مختلف برای ۶۷ بانوی شاعر
وی افزود: ۱۷ تا ۲۰ تیرماه اردو با حضور ۶۷ بانوی شاعر از نقاط مختلف ایران زمین را میزان خواهیم بود و برنامههای متعددی از جمله کلاسهای تئوریک ادبی، کارگاههای نقد شعر و برنامههای فرهنگی و تفریحی با حضور ۱۵ کارشناس و اساتید برجسته شعر کشور برگزار خواهیم کرد.
* غیاثوند: داوری آثار با توجه به کیفیت بالای اشعار سخت بود
افسانه غیاثوند در پایان این نشست اظهار داشت: من بسیار خوشحالم که با مؤسسه شهرستان ادب بیشتر از قبل همکاری میکنم. بنده معلم هستم و تجاربی دارم، اما این تجربه جدیدی است و از حضور در این دورهها خوشحالم و خوشحالتر اینکه روز به روز توفیق این مجموعه را در تربیت شاعران جدید افزون میبینم.
وی با اشاره به سخنان علیمحمد مودب درباره کلمه واهمیت آن خاطرنشان کرد: نظامی در مقدمه مخزنالاسرار در مورد اهمیت سخن رساله طولانی دارد و من فکر میکنم کلمه تنها ابزاری است که شاعر با آن دست و پنجه نرم میکند تا نظر وهدفش را به جمع ارائه دهد.
غیاثوند گفت: در وانفسای روزگار کنونی گاهی از یک کلمه برداشتهای وسیعی میشود که نشان از یک فکر دارد و رسالت من به عنوان کارشناس این است که اهمیت این نگاه را برای شاعران جوان در مراحل عملی نشان دهم. ما وقتی با اردوی آفتابگردانها سر وکار داریم اولین مواجهه شاعر جوان را میبینیم که در حالت سرشاری عاطفه حاضر است پس باید هدایتگر او باشیم تا به سمتی برود که با استفاده از بستههای مطالعاتی از مسیر خارج نشود. در واقع به سمت و سویی حرکت کند که اسم شعر بر آن است. زیرا اگر هدایتی صورت نگیرد به سمتی که از سرمستی سخن بگوید حرکت خواهد کرد، ولی هدف ما قرار دادن افکار در چارچوبهاست.
وی افزود: یکی دیگر از توفیقات شهرستان ادب استعدادیابی است. اینکه ابتدا استعدادها شناسایی میشود و مسیر در ادامه به چاپ اثر منتهی میشود و ما بارها شاهد بودیم اولین مجموعه انتشار یافته شاعران عضو، یکی از موفقترین آثار شاعر بوده است. من در این دوره توفیق داوری آثار را داشتم و از همین جا اعلام میکنم به لحاظ کیفی آثار خوبی را دیدم که کار داوری را سخت کرد.
* شعری که در یک موضوع منحصر شود حتی اگر جذاب و ارزشمند باشد کامل نیست؛ خصوصیات شاعر تراز انقلاب
عرفانپور در پایان این نشست در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره ارائه موضوع شعر به شاعران در این اردوها گفت: از نخستین دوره آفتابگردانها رویکرد ما این بود که شعر مطلوب و کامل که همان شعر زندگی است، یعنی شعری نیست که در اتاقهای دربسته سروده شده باشد، و شعری که از اتاقی به اتاق دیگر راه دارد و همه زندگی را بیان میکند مدنظر شاعر باشد. شعری که نسبت به همه جهان حساس است. هدفمان این بود شعر را مثابه شعر زندگی که نسبت به جهان پیرامون حساس است و هر موضوع و حالی که انسان نسبت به جهان پیرامون دارد بازتاب و بازنمایی شود. میبینیم از فارغالتحصیلان آفتابگردانها در رسانههای مختلف سرودههایی منتشر میشود که بیاعتنا به اجتماع، درد مردم، سیاست، انسانیت و... نیست که موضوعش کودکی در یمن باشد و چه مسائل درونی کشور؛ مهمترین دغدغه ما در شهرستان ادب همین مسئله است. شعری که در یک موضوع منحصر شود حتی اگر جذاب و ارزشمند باشد کامل نیست، چون شاعر محصور در یک موضوع ممکن است خوب باشد، اما شاعر تراز انقلاب اسلامی نیست بلکه شاعر همه زندگی شاعر تراز انقلاب اسلامی است.