عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: فلسفه اسلامی در علوم انسانی فقط مبتنی بر نقل نیست؛ بلکه همه چیز را از عقل شروع میکنیم.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو از مشهد، رحیم پور ازغدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در افتتاح اردوی آموزشی مدارس دینی که در رواق دارالهدیه حرم مطهر برگزار شد، در پاسخ به این پرسش که تاثیر فلسفه اسلامی و یا نظریات پیشنیان اسلام در علوم انسانی چیست؟ گفت: پاسخ به این پرسش این است که چنانچه این چنین رابطی باشد، مخصوص علوم انسانی اسلامی و فلسفه انسانی نیست؛ بلکه همه مکاتب مختلف در علوم انسانی با رویکرد دینی و لائیک با بنیادهای فلسفی و معرفت شناختی ارتباط دارند.
رحیم پور ازغدی ادامه داد: اگر بین فلسفه اسلامی با علوم انسانی ارتباطی نیست، پس هیچ کدام از مکاتب ارتباطی با این علم ندارند، اگر بخواهید این سوال دقیق مطرح شود پرسش را این گونه مطرح کنید که تاثیر فلسفه در علوم انسانی چیست، نه این که تاثیر فلسفه در علوم انسانی چیست؟
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی خاطرنشان کرد: اگر حوزه معرفت شناسی را درست درک کردهاید، آنگاه فلسفه و علوم انسانی تجربهای را میفهمید، همانطور که فلسفه و علوم تجربهای غیر بومی را در ک میکنید.
وی گفت: چنانچه فلسفه مادی بود، فلسفههای مضاف مانند سیاست، اقتصاد، روانشناسی نیز ماده میشوند و تعریف از انسان نیز مادی صرف است در نتیجه او را موجودی فادقد اختیار میدانیم؛ اما اگر تعریف از فلسفه الهی شد، فلسفههای مضاف نیز الهی میشوند.
رحیم پور ازغدی افزود: مکاتب سکولار با وجود اینکه با هم اختلاف نظری بسیاری دارند، حتی سر یک موضوع؛ اما در دینی والهی نبودن موضوعات متعهد هستند.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان داشت: تفکر مادی لذت دینوی را کمال میدانند، بر عکس تفکر الهی که اخلاق معنای دیگری دارد، لذت دنیای محور نیست؛ بلکه رسیدن به کمال محور است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر این که در علوم انسانی اسلامی باید از همه علوم استفاده کرد، گفت: برخی میگویند که در علوم اسلامی فقط باید به احادیث و قرآن اتکاء میشود، این حرف درستی نیست وتهمت است، بلکه باید در کنار اینها علم تجربهای و عقل را نیز قرار دهیم.
رحیم پور ازغدی افزود: وحی علم خالص خاص است که همراه با عقل و تجربه مبانی علوم انسانی اسلامی است وحتی در درک وحی از عقل و تجربه استفاده میکنیم.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در انتقاد از برخی که میگویند علوم انسانی اسلامی را نباید مطرح کرد، چون غیر مسلمانان آن را قبول ندارد، بیان کرد: هیچ مکتبی از علوم انسانی وجود ندارد که تمام دنیا آن را قبول داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: این افراد میگویند که فلسفه اسلامی را فقط مسلمانان قبول دارند و در جواب آنان باید گفت که خوب فلسفه سیاسی لیبرالیسم را فقط لیبرالیستها قبول دارند و یا فلسفه اقتصادی مارکسیستی را فقط خود مارکسیستها قبول دارند، اصلا هیچ چیزی وجود ندارد که تمام دنیا یکجا آن را قبول داشته باشد.
رحیم پور ازغدی در پایان با اشاره به اینکه فلسفه اسلامی در علوم انسانی فقط مبتنی بر نقل نیست، بلکه همه چیز را از عقل شروع میکنیم، گفت: اغلب آیات و احادیث چنانچه درست گفته شود، اغلب غیر مسلمانان آنها را میپذیرند.