در چندسال اخیر ورود فناوری به حوزه کشاورزی ضمن افزایش کیفیت محصولات مزارع و سرعت تحلیل سلامت گیاهان، رونقی چشمگیر یافته است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محیامعصومی - فناوری در هر حوزهای شگفتی میآفریند و آنها را مطابق میل خود شکل میدهد، این فراگیری در سالهای اخیر تا حدی پیش رفته که باعث شده تکیه بر روشهای سنتی و عدم بهرهگیری فعالان و حوزههای مختلف از فناوریهای روز آنها را نسبت به رقبا عقبتر بنشاند.
با این توصیف، ورود فناوری به صنعت کشاورزی بعنوان یکی از صنایع مهم کشورهای مختلف باعث رشد تکنوکشاورزی شده به گونهای که دنیای فناوری کشاورزی یا همان تکنوکشاورزی با استقبال سریعی در حال تغییر و تحول است.
درحقیقت آمیختن فناوری با این مقوله باعث شده است که امور سخت کشاورزی به شیوه خودکار انجام شوند و کشاورزان دانش و بینش وسیعتری در خصوص محصولات خود به دست آورند. از اینرو تکنولوژی همگام با نیازهای کشاورزی و محیط زیست در حال رشد و توسعه است.
درسالهای اخیر فناوریهای مختلفی به خدمت ارائه هرچه باکیفیتتر محصولات کشاورزی جهان درآمدهاند که از جمله آنها میتوان تکنولوژی سنسور در زمین و مزرعه، کشاورزی شهری و داخلی، رباتها کشاورز و بهرهگیری از پهپادها را نام برد.
دوران داس و بیل و کلنگ سرآمد، کشاورزان آیپد به دست میشوند بعنوان مثال امروزه در کشورهای پیشرفته، آیفونها و آیپدها در دست کشاورزان حکم چنگک دارند و با استفاده از فناوری اینترنت اشیا (IoT) اطلاعات دقیقی نظیر آب و هوا، شرایط رشد محصول، کیفیت و رطوبت خاک که قبلا در دسترس نبود، مشخص میشود.
آرابل Arable از دیگر استارتاپهای فعال در زمینه تکنوکشاورزی است که با تولید یک طیفسنج شش بانده به نام پالس پاد PulsePod از چهار طرف امواج را اندازهگیری میکند. از اینرو، این ابزار میتواند مشاهداتی، چون جریانهای بارانی، تگرگ، سطح برگ، آب مورد نیاز محصول، تنشهای محیطی، شرایط آب و هوای نقطهای و حتی آلودگی هوا را اندازهگیری کند. این دستگاه میتواند همواره توسط بلوتوث، وایفای و اینترنت شبکه به تلفن همراه متصل باشد.
این دستگاه برای مقاصد امنیتی (رمزگذاری نظامی)، انعطافپذیری (رابط کاربری برای تبدیل دادهها به اطلاعات خروجی) و کنترل وضعیت اشتراکگذاری (چگونگی/ زمان/ داده) استفاده میشود ضمن اینکه دید بیسابقهای از سراسر زمینهای زراعی در اختیار قرار میدهد.
موفقترین استارتآپ حوزه تصویربرداری هوایی در جهان فناوری تصویربرداری هوایی یا ماهوارهای مدتها است که برای مصارف بسیاری مورد استفاده قرار میگیرند. اما پهپادهای امروزی میتوانند این امکانات را با قیمتی بسیار ارزانتر و البته با وضوح و کیفیتی بسیار بالاتر برای ما فراهم آورند. نظارت بر سلامت محصولات کشاورزی یکی از کاربردهایی است که با توجه به مشکلات زیست محیطی که سیاره ما به آنها دچار شده است امروزه خواهان بسیاری دارد.
لذا Ceres Imaging یکی از استارتآپهایی است که سال ۲۰۱۴ در ایالات متحده امریکا تاسیس شد و در زمینه تصویربرداری هوایی از زمینهای کشاورزی فعالیت میکند و تاکنون بیش از ۱۰ میلیون دلار سرمایه جذب کرده است. این شرکت که اکنون در مرحله سرمایهپذیری سری A. قرار دارد یکی از موفقترین استارتآپهای حوزه تصویربرداری هوایی در جهان به شمار میرود.
این شرکت در گام نخست با استفاده از دوربینهای مخصوص و از طریق هواپیما، تصاویری جزئی از زمینهای کشاورزی مد نظر تهیه میکند. برای این منظور به طول متوسط ۲۴ ساعت پرودوربینهای استفاده شده مجهز به سنسورهایی بوده که طول موج مرئی تا طول موجهای انتهای طیف مادون قرمز را تحت پوشش قرار میدهد.
در گام بعدی، تصاویر گردآوری شده توسط روشهای پردازش تصویر، یک پارچه شده و تصویر کلی از زمین زراعی مد نظر به دست میآید. دقت این سیستم در حد ۰.۲ تا ۱ متر بر پیکسل است که به شرکت امکان ارائه تحلیل در سطح هر گیاه را نیز میدهد.
در گام آخر، بر مبنای نوع محصول کشاورزی مربوطه و با تحلیل و مدل سازی دادههای به دست آمده، شرکت تحلیلهایی در زمینههای مختلف به کشاورزان ارائه میکند. این تحلیلها شامل تحلیل میزان آب Water Stress، تحلیل کلروفیل یا سبزینه گیاهان، تحلیل شاخص نرمال شده تفاوت پوشش گیاهی NVDI، گرمایی و شمارش تعداد درختان میشود.
همواره رشد تکنولوژیهای نوظهور و فراگیر شدن آنها در بازه زمانی کوتاه باعث صرفهجویی در زمان و هزینه، افزایش کیفیت و بازدهی فعالیتهای افراد، صنایع، نهادها و ... شده و پیشرفت در کار به خوبی روشن است، از این رو به روز شدن و خود را با فناوریهای تازه وفق دادن گویا وجهی لازم در زندگی و کار محسوب میشود و بیتوجهی یا بدبینی برخی افراد نسبت به فناوری و دستاوردش در کار، عواقب خوبی را به ارمغان نمیآورد.