دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی کشور گفت: هیچ کدام از مناطق آزاد تجاری موجود به وضع مطلوبی دست نیافته اند و هیچ گامی هم برای اصلاح آنها برداشته نشده است با این وجود مجلس دوباره میخواهد تعداد مناطق آزاد را افزایش دهد.
محمد امین سلیمی دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: بررسی شاخصهای عملکردی مناطق آزاد تجاری نشان میدهد توسعه این مناطق با اهدافی که برای آنها تعیین شده بود فاصله بسیاری دارند به گونهای که مبانی مانند تولید، سرمایه گذاری و صادرات را که از اهداف اصلی این مناطق است محقق نشده است.
وی با بیان اینکه یکی از عوال محقق نشدن اهداف مناطق آزاد تجاری تصمیمات نادرستی است که در خصوص ایجاد این مناطق گرفته میشود، افزود: برای ایجاد یک منطقه آزاد تجاری باید بازار هدف، کشورهای مجاور و انگیزه سرمایه گذاران روشن شود، اما متاسفانه به نظر میرسد نمایندگان صرفا به قلمرو مسئولیتی و حوزه انتخابیه خود نگاه میکنند و منافع ملی کشور را در نظر نمیگیرند.
سلیمی با اشاره به اینکه اگر نرخ اشتغال در مناطق آزاد تجاری را بررسی کنیم بومیها سهم خیلی کمی از اشتغال دارند، افزود: اغلب مشاغلی که در این مناطق ایجاد شده در حوزه تولید نیست و بیشتر در زمینه فروشندگی و خدمات هستند.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی گفت: ایجاد مناطق آزاد تجاری موجب افزایش قیمت زمین در این مناطق شده به همین دلیل بومیها برای تامین مسکن با مشکل مواجه شده اند از طرفی افراد سودجو و کسانی که به رانتهای اطلاعاتی دسترسی دارند با خرید زمینهای اطراف مناطق آزاد به سودگرای زمین روی آورده اند.
سلیمی با اشاره به اینکه مناطق آزاد تجاری به دروازههای برای ورادات کالا تبدیل شده اند، اظهار کرد: این مناطق نه تنها به تولید منجر نشده اند بلکه به خاطر ورود کالاهای مصرفی زیاد فرهنگ مصرفی مردم را هم تغییر میدهند.
وی افزود: در اوایل دولت یازدهم و در سال ۹۲ که تحریم هم بودیم حدود دو میلیارد دلار کالا بدون پرداخت عوارض کمرگ از مناطق آزاد تجاری و از مبادی اصلی وارد کشور شده اند.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی با اشاره به اینکه اگر چه آمار رسمی از میزان تولید در مناطق آزاد تجاری نداریم، اما آمار صادرات این مناطق هم نهایتا حدود یک میلیارد دلار یعنی ۲.۵ درصد کل صادرات کشور است، گفت: آمارهای سرمایه گذاری خارجی در مناطق آزاد تجاری نیز آمارهای ناامید کنندهای است به گونه که طی ۱۰ سال اخیر نزدیک به حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی از این مناطق جذب کشور شده که در مقایسه با کشورهای همسایه آمار خیلی کمی است.
سلیمی با بیان اینکه جذب سرمایه، توسعه تولید و اشتغال به عنوان رسالت اصلی مناطق آزاد تجاری محقق نشده است، افزود: عملکرد ضعیف مناطق آزاد و فقدان زیرساختها موجب افزایش واردات کالا، رسمیت بخشیدن به قاچاق کالا و تعطیلی خیلی از کارخانجات شده و متاسفانه مسئولان محلی و نمایندگان مجلس هم به مردم القاء میکنند که اگر مناطق آزادتجاری ایجاد شوند اوضاع معیشتی و اقتصادی منطقه متحول میشود، ولی اینطور نیست.
وی افزود: هیچ کدام از مناطق آزاد تجاری موجود به وضع مطلوبی دست نیافته اند و هیچ گامی هم برای اصلاح این مناطق برداشته نشده است با این وجود مجلس دوباره میخواهد تعداد مناطق آزاد راافزایش دهد. در هر حال وقتی نتوانسته ایم ایرادات منطق آزاد را برطرف کنیم به نظر میرسد ایجاد مناطق جدید صرفا انگیزه سیاسی- تجاری داشته باشد.
سلیمی با بیان اینکه صلاح کشور در تصویب لایحه مناطق آزاد تجاری جدید نیست، تصریح کرد: بسیج دانشجویی با لایحه افزایش مناطق آزاد تجاری مخالف است و آن را به ضرر تولید و اقتصاد کشور میداند.