در میان موسسات و سازمانهای وابسته به آموزش عالی، دانشگاه رازی به عنوان دانشگاه مادر، جامع و توسعه یافته طلایهدار آموزش عالی در استان کرمانشاه است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ملیحه محمودخواه؛ داوطلبان کنکوری که اکنون در فکر انتخاب شهر و رشته برای تحصیل در مقطعی جدیدتر از زندگی خود هستند، نباید و نمیتوانند خود را از تحصیل در شهرهای دیگر محروم کنند؛ اما حتما برای جلوگیری از آسیبهای احتمالی زندگی در شهری جدید، باید دقت بیشتری در انتخاب داشته باشند. دانش آموزان دیروز و دانشجویان فردا برای کاهش این آسیبها، نیازمند شناختی ولو اجمالی از دانشگاههای شهرهای مختلف کشورمان هستند.
خبرگزاری دانشجو در سلسله گزارشهای کدام شهر، کدام دانشگاه بدنبال معرفی دانشگاههای مهم و برجسته کشورمان است.
دانشگاه رازی کرمانشاه
دانشگاه رازی در بهمن ماه سال ۱۳۵۱ در شهر کرمانشاه با عنوان دانشکده علوم شروع به فعالیت کرد. این مرکز در سال ۱۳۵۳ به دانشگاه رازی تغییر نام یافت، در شروع سال تحصیلی در سال ۱۳۵۲-۱۳۵۱ دانشکده علوم با پذیرش ۲۰۰ دانشجو در چهار رشته فیزیک، شیمی، زیست شناسی و ریاضی موجودیت خود را آغاز کرد.اکنون پس از گذشت ۴۰ سال بالغ بر ۱۳۱۲۲ دانشجو در شش دانشکده و دو آموزشکده در چهار مقطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا مشغول به تحصیل هستند.
دانشگاه رازی از نظر تعداد ارجاعات به هر مقاله ISI برترین دانشگاه کشور طی سالهای ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۸ بوده است. این دانشگاه مقام برتر ارزیابی عملکرد دانشگاههای کشور را در سال ۱۳۸۷ کسب کرد. در آذرماه ۱۳۸۹، دانشگاه رازی کرمانشاه به همراه دانشگاه بوعلی سینا، برترین دانشگاههای جهان اسلام از لحاظ شاخص میانه استنادی هنجارشده شناخته شدند و در رتبهبندی وبومتریکس (۲۰۱۳) دارای رتبه ۳۳۰۹ در جهان و ۸۷۱ در آسیااست.
فضای آموزشی و کمک آموزشی کل فضای آموزشی و کمک آموزشی مورد بهرهبرداری تا اردیبهشت سال ۸۳ حدوداً ۶۱۰ هکتار بود که در پنج منطقه شهر، شامل پردیس طاق بستان، باغ میوه (پردیس کشاورزی)، دانشکده علوم اجتماعی، و دانشکده دامپزشکی مستقر است. در حال حاضر دانشکدههای علوم، فنی و مهندسی، تربیت بدنی، دانشکده فنی ومهندسی واقع در اسلامآباد غرب و دبیرستان وابسته به دانشگاه در پردیس طاق بستان مشغول فعالیتند. پردیس کشاورزی و منایع طبیعی، موزه تاریخ طبیعی، دانشکده و درمانگاه تخصصی دامپزشکی در زمینی به مساحت ۵۰۰ هکتار موسوم به باغ میوه واقع شدهاند؛ و مجتمع آموزش عالی قصرشیرین، در شهر قصر شیرین فعالیت دارد.
حوزه ریاست دانشگاه به انضمام حوزههای معاونین دانشجویی و فرهنگی، اداری مالی، پژوهشی و آموزشی در ساختمان مرکزی دانشگاه واقع در طاق بستان دانشگاه بر انجام امور اجرایی و اداری دانشگاه نظارت دارند. دانشکده ادبیات و علوم انسانی، علاوه بر گروههای آموزشی مربوطه سالنهای ورزشی را در خود جای دادهاست.
امکانات رفاهی این دانشگاه امکاناتی مانند تعاونی مصرف کارکنان، امور نقلیه، مرکز فروش کتاب، درمانگاه، انتشارات مرکزی، ستاد امور رفاهی اعضای هیئت علمی، مهمانسرا، اداره تربیت بدنی و صندوق قرض الحسنه را دارا است.
خوابگاهها دانشگاه رازی در حال حاضر دارای هفت دستگاه خوابگاه است که گنجایش حدود ۳۷۰۰ نفر دانشجو را دارد؛ البته در سالهای اخیر این دانشگاه برای دانشجویان پسر تنها دو سال و برای دانشجویان دختر به مدت سه سال خوابگاه دولتی ارائه میدهد. ساختمان فجر در مرکز شهر و مجتمع مسکونی اساتید دانشگاه واقع در پردیس طاق بستان برای اسکان اعضای هیئت علمی دانشگاه اختصاص یافتهاست. آدرس خوابگاه اشرفی درخیابان باغ ابریشم و در داخل محیط دانشگاهی قرار دارد. اکثر اتاقهای این خوابگاه دونفره وتعدادی نیز ۳ نفره است.
غذاخوریها دانشگاه رازی با داشتن ۳ باب سالن غذاخوری روزانه به دانشجویان، اعضای هیئت علمی، کارمندان و کارکنان شرکتی خود سرویس میدهد. سلف مرکزی در داخل دانشگاه درخیابان باغ ابریشم وسلف دیگر دردانشکده علوم اجتماعی و در پردیس کشاورزی نیز یک سلف وجود دارد.
کتابخانه مرکزی دانشگاه رازی ساختمان جدید کتابخانه مرکزی و مرکز اطلاعرسانی دانشگاه رازی در سال ۱۳۸۲ با زیربنای ۱۶۷۰ متر مربع و در سه طبقه همراه با زیر زمین افتتاح گردید. در داخل این ساختمان علاوه بر بخشهای مختلف کتابخانه، بخش اینترنت، واحد تحصیلات تکمیل دانشگاه و کتابفروشی دانشگاه نیز قرار دارد.
کتابخانه مرکزی دارای مجموعهای در حدود ۶۰۰۰۰ عنوان کتاب، ۴۲۰ عنوان نشریه فارسی، ۸ پایگاه اطلاعاتی و حدود ۳۰۰۰ پایاننامه و طرح پژوهشی است. این کتابخانه ۴۴۰۰ نفر عضو و روزانه حدود ۳۵۰ نفر مراجعهکننده دارد. اعضای کتابخانه مرکزی را دانشجویان، اساتید دانشگاه و کارمندان تشکیل میدهند. کتابخانه دارای دو سالن مطالعه جهت خواهران و برادران به صورت مجزا است که حدود ۸۰۰ متر مربع مساحت و گنجایش ۳۰۰ نفر مراجعهکننده را دارد.
کدام دانشکده
تنوع رشته ها در دانشگاه رازی آنقدر زیاد است که این امکان را به شما می دهد که دستتان برای انتخاب رشته باز باشد در زیر با دانشکده های این دانشگاه آشنا می شوید.
دانشکده علوم اگر تصمیم دارید در دانشگاه رشتههای علوم پایه را ادامه دهید، دانشکده علوم پایه دانشگاه رازی گزینهای است که میتوانید به آن فکر کنید؛ این دانشکده در سال ۱۳۵۱ افتتاح شده است و ۷۹ عضو هیئت علمی دارد. رشتههای آمار، ریاضی، زیست شناسی و فیزیک در این دانشکده تدریس میشود.
البته باید گفت: گروه فیزیک این دانشکده بسیار فعال است. گروه فیزیک دانشگاه رازی کرمانشاه فعالیت خود را در سال ۱۳۵۱ با یک عضو هیئت علمی ثابت و با همکاری پنج عضو هیئت علمی از دانشگاه تهران آغاز کرد. ابتدای فعالیت آموزشی این گروه با پذیرش ۴۰ دانشجو در مقطع کارشناسی همراه بود که این تعداد در سالهای بعد با اضافه شدن اعضای هیئت علمی، افزایش یافت. در سال ۱۳۷۱، گروه فیزیک اقدام به پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد کرد و در سال ۱۳۸۱، پذیرش دانشجو در مقطع دکتری را آغاز نمود.
در حال حاضر، گروه فیزیک دانشگاه رازی با داشتن دو پژوهشکده، آزمایشگاههای آموزشی و تحقیقاتی و همچنین ۲۲ عضوهیئت علمی در گرایشهای حالت جامد، نظری، ذرات بنیادی، هستهای، اتمی مولکولی، هواشناسی و ژئو فیزیک به فعالیت خود ادامه میدهد.
دانشکده علوم اجتماعی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه رازی نیز در سال ۱۳۶۶ راه اندازی شد که با ۴۴ نفر هیئت علمی در حال حاضر فعالیت دارد.در این دانشکده مدیریت، کارآفرینی، حسابداری، علوم اقتصادی، مشاوره، علوم سیاسی، کتابداری و علوم اطلاعات، روانشناسی و جامعه شناسی ارائه میشود.
البته باید گفت: رشتههای دو دانشکدهٔ علوم اجتماعی و دانشکدهٔ ادبیات و علوم انسانی تا زمستان سال ۱۳۸۶ جزء دانشکدهٔ ادبیات و علوم انسانی بودند که مکان ان در بلوار شهید بهشتی رو به روی بیمارستان طالقانی بود در این سال دانشکده ادبیات به دو دانشکده تفکیک شد و رشتههایی که جزء دانشکده ادبیات بودن تحت این عنوان به ساختمان جدیدی در پردیس طاق بستان دانشگاه رازی منتقل شدند و بقیهٔ رشتهها تحت عنوان دانشکده علوم اجتماعی در مکان سابق دانشکده ادبیات باقیماندند.
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی این دانشکده در سال ۱۳۶۲ افتتاح شد و در حال حاضر ۴۶ عضو هیئت علمی دارد و ۱۴۷۶ دانشجو در آن تحصیل میکنند. مهندسی مکانیک بیوسیستم (ماشینهای کشاورزی)، مهندسی کشاورزی (زراعت و اصلاح نباتات)، مهندسی کشاورزی (علوم دامی)، مهندسی کشاورزی (مهندسی آب)، مهندسی کشاورزی (ترویج و آموزش کشاورزی)، مهندسی کشاورزی (گیاه پزشکی)، مهندسی کشاورزی (خاکشناسی) از جمله رشتههایی است که دانشجویان میتوانند در این دانشگاه آنها را انتخاب و بر اساس علاقه در آن تحصیل کنند.اما مهندسی منابع طبیعی دارای دو رشته ۱. مرتع و ابخیزداری ۲. جنگلداری است که به تازگی در این دانشگاه تدریس میشود.
کتابخانه اختصاصی دانشکده با نام کتابخانه مفتح در سال ۱۳۷۲ کار خود را در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی (دانشکده کشاورزی سابق) شروع کرد
دانشکده فنی مهندسی ورود به دانشکده فنی و مهندسی کمی سختتر است و دانش آموزانی که قصد دارند به دانشکده فنی و مهندسی وارد شوند، باید تراز بالاتری در کنکور گرفته باشند. دانش آموزانی که این تراز را کسب کرده اند و کرمانشاه هم یکی از گزینههای انتخابی آنها است باید بدانند که دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه رازی در سال ۱۳۷۱ تاسیس شده است و بیش از ۸۸ نفر هیئت علمی دارد و در حال حاضر ۱۶۹۴ دانشجو در آن درس میخوانند.
رشتههای مهندسی برق (الکترونیک، قدرت، مخابرات)، مهندسی مکانیک، مهندسی عمران، مهندسی شیمی، مهندسی کامپیوتر، نرمافزار، سختافزار، هوش مصنوعی، فناوری اطلاعات، مهندسی معماری، مهندسی مواد (زیر مجموعه گروه مکانیک) و مهندسی نساجی (زیر مجموعه گروه مکانیک) از رشتههایی است که میتوان در این دانشکده ادامه داد. کتابخانه اختصاصی دانشکده بیش از ۱۹۵۹۹ جلد کتاب فارسی و لاتین دارد.
دانشکده دامپزشکی در این دانشکده ۲۱۴ دانشجو در حال حاضر درس میخوانند و ۲۲ عضو هیات علمی در آنجا مشغول به کارند.در درمانگاه تخصصی دامپزشکی سالن تشریح، خانه حیوانات مزرعهای و آزمایشگاهی، کتابخانه اختصاصی، سالن مطالعه، سایت اینترنت، آمفی تئاتر وجود دارد.آزمایشگاههای سلولی و مولکولی، میکروبیولوژی، انگلشناسی، بافتشناسی، پاتولوژی، هماتولوژی و بیوشیمی بالینی، کنترل کیفی مواد غذایی، فیزیولوژی و تغذیه نیز در این دانشکده فعال است.
دکتری حرفهای دامپزشکی، مرحله پیش درمانگاهی علوم پایه و پاتوبیولوژی، مرحله درمانگاهی و کارشناسی علوم آزمایشگاهی دامپزشکی در این دانشگاه تدریس میشود.
دانشکده تربیت بدنی این دانشکده در سال ۱۳۷۴فعالیت خود را آغاز کرده است و ۴۰۹ دانشجو در این دانشکده درس میخوانند نکته جالب این دانشکده این است که میتواند ۶ دانشجو را به دانشگاههای دیگر بورسیه کند. رشتههای تربیت بدنی و علوم ورزشی، فیزیولوژی ورزشی، یادگیری و رفتار حرکتی، مدیریت ورزشی، آسیبشناسی و حرکات اصلاحی در این دانشکده ارائه میشود.
در این دانشکده آزمایشگاههای تردمیل، چرخهای کارسنج پایی و دستی، گاز آنالایزر، لاکتات سنج، چادر هیپوکسی، هیپوکسی کاتور، تجزیه و تحلیل ترکیب بدن، تعادل سنج، اندازهگیریهای مختلف زمانهای واکنش، ECG.. قرار دارد. سالن بدنسازی، زمین چمن، سالنهای سرپوشیده ورزشی، سالن کشتی از امکانات این دانشکده است.اما پیست دو و میدانی، استخر سرپوشیده، سالن ورزشی ۲۰۰۰ متری با جایگاه تماشاچی، سالن ورزش باستانی از امکاناتی است که در حال حاضر در دست ساخت است.
دانشکده ادبیات و علوم انسانی رشتههای الهیات و معارف اسلامی، زبان و ادبیات فارسی، زبان و ادبیات انگلیسی، جغرافیا طبیعی، زبان و ادبیات عرب، فقه و مبانی حقوق و حقوقدر دانشکده ادبیات و علوم انسانی تدریس میشود و علاقمندان رشته انسانی میتوانند تحصیلاتشان را در این دانشکده ادامه دهند.
ساختمان جدید این دانشکده در سال ۱۳۸۶ افتتاح شد و در حال حاضر دارای شش گروه آموزشی:زبان و ادبیات عرب، الهیات، معارف اسلامی، زبان انگلیسی، زبان و ادبیات فارسی، جغرافیا، تاریخ و حقوق با تعداد ۷۰ عضو هیئت علمی و تعداد ۱۵۵۹ دانشجو در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشدو دکتری به فعالیت آموزشی خود ادامه میدهد.
دانشکده شیمی دانشکده شیمی در اسفندماه سال ۱۳۸۷ از دانشکده علوم تفکیک شد. این دانشکده دارای ۲۳ عضو هیئت علمی میباشد که در مرتبه استادی ۳ نفر، در مرتبه دانشیاری ۶ نفر، در مرتبه استادیاری ۷ نفر و در مرتبه مربی ۷ نفر مشغول به انجام امور آموزشی، پژوهشی و تحقیقاتی میباشند که حاصل آن در سال ۲۰۱۰ میلادی، چاپ بیش از ۸۰ مقاله ISI در مجلات معتبر خارجی و تصویب ۲ طرح پژوهشی ملی با وزارت صنایع میباشد. این دانشکده هم اکنون علاوه بر رشتههای شیمی محض و کاربردی و دبیری شیمی که در مقطع کارشناسی میباشند، در رشتههای شیمی تجزیه، شیمی آلی، شیمی کاربردی، شیمی معدنی و شیمی فیزیک نیز دارای ۷۶ دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و ۴۶ دانشجو در مقطع دکتری میباشد.
دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی سنقر سال ۱۳۹۲ برای سنقریها سال خوبی بود، زیرا دانشکده کشاورزی این شهر کوچک شروع به کار کرد و بیش از ۱۵۰ دانشجو در این دانشگاه شروع به تحصیل کردند.
کارشناسی مهندسی مکانیزاسیون کشاورزی، کارشناسی مهندسی مکانیک بیوسیستم، کارشناسی مهندسی ماشینهای صنایع غذایی در این دانشکده آموزش داده میشود. این دانشکده از خوابگاه خودگردان بهره میبرد.
دانشکده فنی مهندسی در اسلامآباد غرب این دانشکده کمی با حاشیه همراه است و کمی امکانات در این دانشکده صدای دانشجویان را درآورده است. این دانشکده که زیرنظر دانشکده فنی و مهندسی رازی در کرمانشاه است، رشتههای مهندسی کامپیوتر (نرمافزار)، مهندسی صنایع، مهندسی عمران، دانشکده مدیریت و حسابداری را ارائه میکند. این دانشکده فاقد خوابگاه دولتی است و از خوابگاههای خود گردان استفاده میشود.