دانشگاه خلیج فارس که از نظر موقعیت جغرافیایی و همجواری با آبهای نیلگون خلیج فارس و تأسیسات عظیم نفت و گاز منطقه ویژه پارس جنوبی به عنوان باند توسعه استان بوشهر تلقی میشود، در ابتدا نام «دانشگاه بوشهر» را بر خود داشت.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، ملیحه محمودخواه؛ مدرسه سعادت که در سال ۱۳۱۷هجری قمری تأسیس شد بعد از مدرسه دارالفنون تهران، از جمله قدیمیترین مدارس به سبک جدید در ایران محسوب میشد؛ اما با وجود این مدرسه، تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی هیچ نوع مؤسسه یا مرکز دانشگاهی به معنای واقعی در استان بوشهر وجود نداشت و در چنین منطقهای با این پیشینه تاریخی، جای خالی یک دانشگاه بزرگ و جامع به وضوح احساس میشد.
اما امروز مراکز و مؤسسات آموزش عالی متعددی در استان بوشهر به وجود آمده و چهره علمی و فرهنگی شایستهای به این استان بخشیده است که در رأس این مراکز، دانشگاه خلیج فارس بوشهر بعنوان اصلیترین مرکز دانشگاهی و پیشتاز توسعه علمی در استان به شمار میرود.
دانشگاه بوشهر به دستور مقام معظم رهبری در سال ۱۳۷۰ تأسیس شد. این دانشگاه در غرب شهر بوشهر و در کنار ساحل زیبای خلیج همیشه فارس بنا شده است. این دانشگاه در مهرماه سال ۱۳۷۱ با راه اندازی دانشکده فنی و مهندسی در دو رشته تحصیلی مهندسی مکانیک و مهندسی عمران و با پذیرش ۶۹ دانشجو و ۴ عضو هیأت علمی فعالیت آموزشی خود را آغاز کرد. در آن سالها برگزاری کلاسها در ساختمان دانشکده مهندسی فعلی تشکیل میشده و ساختمان دیگری در دانشگاه احداث نگردیده بود.
اما در آذرماه ۱۳۷۱ به موجب تبصره ۲ ماده ۸ قانون استخدام کشوری و ماده ۴ قانون نحوه تعدیل نیروی انسانی دستگاههای دولتی نمودار تشکیلاتی دانشگاه بوشهر تصویب شد و به امضای وزیر فرهنگ و آموزش عالی و همچنین معاون وقت رئیس جمهور رسید. در سال ۱۳۷۴ تغییراتی در پستهای سازمانی به عمل آمد و تعداد پستهای سازمانی دانشگاه از ۶۶ پست به ۱۳۲ پست و در سال ۱۳۸۹ به ۵۳۴ پست ارتقا یافته است.
این دانشگاه که از نظر موقعیت جغرافیایی و همجواری با آبهای نیلگون خلیج فارس و تأسیسات عظیم نفت و گاز منطقه ویژه پارس جنوبی به عنوان باند توسعه استان تلقی میشود، تا ابتدای سال ۱۳۷۵ نام «دانشگاه بوشهر» را بر خود داشت و با تصویب شورای گسترش آموزش عالی رسماً به «دانشگاه خلیج فارس» تغییر نام یافت.
هم اکنون این دانشگاه دارای ۸ دانشکده (فنی و مهندسی - علوم پایه –ادبیات و علوم انسانی - کشاورزی و منابع طبیعی - معماری و شهرسازی - فنی و مهندسی جم- گاز و پتروشیمی - دانشکده علوم و فنون دریایی)، یک پردیس دانشگاهی، یک مرکز تحقیقاتی (مرکز مطالعات و پژوهشهای خلیج فارس)، یک مدرسه وابسته به دانشگاه (دبیرستان دانشگاه)، ۴۶ آزمایشگاه و کارگاه، یک مرکز IT و ۴۵۵۳ نفر دانشجو در ۷۰ رشته تحصیلی (یک رشته در مقطع کاردانی، ۲۵ رشته در مقطع کارشناسی، ۳۵ رشته در مقطع کارشناسی ارشد و ۹ رشته در مقطع دکترا)، ۱۸۵ نفر هیأت علمی با ۱۹۹۶۳۲ متر مربع فضاهای آموزشی، کمک آموزشی و رفاهی موجود و در دست احداث است.
حال که ایران اسلامی با درایت و تدبیر مقام معظم رهبری در آستانه فتح قلههای عظیم علمی و پیمودن پلههای ترقی و پیشرفت است، دانشگاه خلیج فارس به عنوان دانشگاه مادر در استان بوشهر در پی ایفای نقش حیاتی خود در تربیت دانشمندانی خلاق و متعهد است تا در چهارمین دهه از عمر پرافتخار نظام مقدس جمهوری اسلامی شاهد توسعه استان بوشهر در تمامی عرصهها باشیم.
دانشگاه بوشهر به دانشگاه خلیج فارس تغییر نام داد این دانشگاه دارای ۴ معاونت آموزشی، فرهنگی و دانشجویی، پژوهش و فناوری، اداری و مالی است و با حدود هفت هزار دانشجو در ۲۹ رشته کارشناسی، ۴۸ رشته کارشناسی ارشد و ۱۳ رشته دکترا فعال میباشد. در آخرین ارزیابی نظام رتبه بندی «سایماگو» در بین ۱۲۶ دانشگاه کشور، رتبه ۲۸ را کسب کرد.
این را باید بدانید که نظام ارزیابی و رتبهبندی بینالمللی سایماگو (SIR)، به دلیل برخورداری از اعتبار و قدمت همواره مورد رصد و توجه بسیاری از دانشگاههای معتبر جهان بوده است.
رتبه دوم تولیدات کیفی در بین دانشگاههای کشور
دانشگاه خلیج فارس بوشهر در بین دانشگاههای جامع است که بر اساس گزارش پژوهشگاه علوم و منطقهای جهان اسلام (ISC)، از نظر تولید کیفی علم در رتبه دوم دانشگاههای کشور قرار دارد.
همچنین براساس همین بررسی، دانشگاه خلیج فارس از نظر کمیت تولید علم نیز رتبه هجدهم کشور را کسب کرده است.ملاک این ارزیابی هم، استنادهایی به مقالات منتشر شده اساتید این دانشگاه در نشریات معتبر بین المللی شده است.
در میان دانشگاههای جامع کشور که دانشگاه خلیج فارس از نظر کمی رتبه ۱۸ دارد، دانشگاههای تهران، تربیت مدرس و شیراز اول تا سوم هستند. همچنین دانشگاه خلیج فارس با ثبت ۹۵۴ مدرک بین المللی و ۹۳۱۰ استناد به جمع یک درصد دانشگاههای مؤثر و برتر جهان (در بین دانشگاههای جامع کشور) نیز دست یافته است.
دانشگاه خلیج فارس به عنوان دانشگاه مادر استان بوشهر هشت دانشکده و بیش از ۶۵۰۰ دانشجو در ۷۰ رشته تحصیلی (یک رشته در مقطع کاردانی، ۲۵ رشته در مقطع کارشناسی، ۳۵ رشته در مقطع کارشناسی ارشد و ۹ رشته در مقطع دکترا) دارد و دارای ۱۸۵ عضو هیأت علمی است.
پرچم رشتههای کارشناسی ارشد در دانشگاه بوشهر بالا است دانشگاه خلیج فارس در ۴۵ رشته کارشناسی ارشد نیز دانشجو میپذیرد. تنوع رشتههای کارشناسی ارشد دانشگاه در زمینههای مهندسی، علوم انسانی، علوم پایه، کشاورزی و علوم و فنون دریایی این امکان را برای داوطلبان گرامی کنکور فراهم آورده تا بتوانند به سادگی رشته مورد علاقه خود را در دانشگاه خلیج فارس انتخاب نمایند و به رویاهای خود درباره دستیابی به تحصیلات تکمیلی با کیفیت زیر نظر اساتیدی با تجربه و صمیمی جامه عمل بپوشانند.
اولین بورس تحصیلی دانشجویان خارجی در بوشهر با توجه به ضرورت شناسایی و مستندسازی اسناد تاریخی خلیج فارس به عنوان ضرورت ملی، تفاهم نامهای بین دانشگاه خلیج فارس و وزارت امور خارجه در تیرماه سال ۹۵ به منطور ایجاد مرکز ملی اسناد خلیج فارس به امضا رسید. در فاز یک این تفاهم نامه بخشی از اسناد، مستندسازی و دیجیتال شده که در قالب نرم افزار امکان دسترسی برای محققان ملی و بین المللی به اسناد تاریخی خلیج فارس را فراهم میآورد.
این اقدام با هدف افزایش حضور نام خلیج فارس در عرصههای ملی و بین المللی انجام شده و از سال آینده تحصیلی بورس خلیج فارس به عنوان اولین بورس خارجی در وزارت علوم کار خود را آغاز خواهد کرد.
با توجه به ظرفیتهای استان بوشهر در زمینه نفت، گاز و پتروشیمی، اولویت اصلی ما برای جذب دانشجوی خارجی هم در رشتههای مرتبط با نفت و گاز است و در اولویتهای بعدی رشتههای تاریخ خلیج فارس، ایران شناسی، مدیریت، اقتصاد خواهد بود.
کتابخانه دانشگاه
کتابخانه مرکزی همزمان با تأسیس دانشگاه و اولین دانشکده (دانشکده فنی مهندسی) در سال ۱۳۷۱ راهاندازی شید.
در سال ۱۳۷۹، کتابخانه شخصی ارزشمند و نفیس مرحوم دکترعبدالحسین نوایی (مورخ و پژوهشگر) خریداری گردید و پس از ثبت، فهرستنویسی و آمادهسازی در سال ۱۳۸۳ درنرمافزار کتابخانه تحت عنوان مجموعه نوایی ورود اطلاعات و به بخش مرجع کتابخانه ارسال شد.
مرکز مشاوره دانشگاه خلیج فارس نیز در سال ۱۳۷۶ افتتاح شد. روسای مرکز مشاوره از اول تاکنون با همت خود فعالیتهای مرکز مشاوره را گسترش دادند.
مرکز مشاوره دانشگاه مفتخر است همگام با سایر واحدهای دانشگاه و در راستای فراهم نمودن شرایط مناسب جهت تحصیل دانشجویان، خدمات مختلفی را ارائه دهد.
خوابگاههای دانشگاه خلیج فارس
دانشگاه خلیج فارس در جهت افزایش آسایش و راحتی دانشجویان، به ارائه خدمات اسکان و تخصیص خوابگاه به دانشجویان میپردازد این دانشگاه ۶ خوابگاه پسرانه و سه خوابگاه دخترانه دارد که همه دانشجویان دختر و بیشتر دانشجویان پسر در سال اول ورود میتوانند از این خوابگاهها استفاده کنند، اما در کنار این خوابگاهها نیز ۶ خوابگاه غیر انتفاعی وجود دارد که اگر دانشجویی نتوانست در خوابگاه دولتی بماند، از این خوابگاهها استفاده کند.
تشکل های دانشجویی
دانشجویان دانشگاه بوشهر در کنار درس فعالیت های تشکلی هم انجام می دهند. در این دانشگاه تشکل های بسیج دانشجویی، جامعه اسلامی انجمن صنفی و انجمن اسلامی فعال است و دانشجویان بسته به علاقه خود در این تشکل ها فعالیت دارند. هر کدام از این انجمن ها نیز برای خود یک نشریه دارند . انجمن اسلامی نشریه مدارا، بسیج دانشجویی نشریه سرخط، جامعه اسلامی نشریه بی رو دروایسی و انجمن صنفی نشریه دریچه را منتشر و در اختیار دانشجویان این دانشگاه قرار می دهد.