مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علم و فناوری مازندران گفت: شهرهایی که به عنوان منطقه آزاد شناخته شده، باعث بالا رفتن قیمت زمین و مسکن نیز شده است و رقم اشتغالزایی، رشد فناوری در این مناطق بسیار ناچیز است.
رضا نصرالهی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علم و فناوری مازندران در گفتگو با دانشجو، گفت: باخبر شدیم که بزودی قرار است منطقه ویژه تجاری بندر امیر آباد به منطقه آزاد تبدیل شود. قطعا این خبر را نمیتوان نه خوب و نه بد دانست. باید تمام جزئیات مورد بررسی قرار گیرد.
نصرالهی مطرح کرد: طی چند سالی که بندر انزلی و اطراف آن به عنوان منطقه آزاد شناخته شده، استفاده از اتومبیلهای لوکس خارجی بدون پرداخت مالیات و گمرک در این شهر و شهرهای اطراف بسیار زیاد شده است.
این فعال دانشجویی در ادامه خاطرنشان کرد: این امر باعث بالا رفتن قیمت زمین و مسکن نیز شده است که زندگی برای طبقات پایینتر طبیعتا با سختی بیشتری میگذرد؛ این در حالی است که دهکهای درآمدی بالاتر با هزینه کمتری برای واردات کالای لوکس مواجه میشوند؛ اما رقم اشتغالزایی و رشد فناوری در این منطقه بسیار بسیار ناچیز است.
نصرالهی در ادامه یادآورشد: درصد صادرات به نسبت واردات کمتر خواهد بود. این امر باعث مصرف گرایی و افزایش فاصله طبقاتی میشود با توجه به عدم اخذ مالیات ضررش برای کشور بیشتر از سودش است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علم و فناوری مازندران با اشاره به چرایی تصویب مناطق آزاد تصریح کرد: معافیتهای مالیاتی و بخشودگی عوارض گمرکی را اصلیترین تبدیل یک پورت به عنوان منطقه آزاد میدانیم. با این کار صرفه اقتصادی تجارت بین کشورهای طرف قرارداد راحتتر میشود.
وی در مورد تصویب مناطق آزاد گفت: کاهش هزینهها، نرخ بازدهی کسب و کارها بیشتر شده و جذب سرمایه بهتری در این مناطق صورت میپذیرد. از طرفی با توجه به امکان ثبت شرکت صد درصد خارجی در مناطق آزاد سرمایه گذاران با ریسک کمتری وارد میشود.
این فعال دانشجویی بیان کرد: در این شرایط انتقال ارز به نسبت قبل آسانتر خواهد شد؛ چرا که گشایش اعتبار اسنادی، ثبت برات (وصولی) اسنادی و انجام حواله ارزی به منظور واردات به مناطق آزاد تجاری، صنعتی و ویژه اقتصادی از محل ارز حاصل از صادرات، حساب ارزی واردکننده و بازار دوم ارز، پس از انجام ثبتسفارش و رعایت بخش اول مجموعه مقررات ارزی امکان پذیر است.
نصرالهی خاطرنشان کرد: در کنار این دلایل اقتصادی، اما دلایل سیاسی هم بی تاثیر نیستند. نظیر وعدههای زمان انتخابات و یا نزدیک شدن به انتخابات بعدی برای جلب آرای مردم گاها دلیل سیاسی بر دلایل اقتصادی وزن بیشتری دارد و نتیجه کار آنطور که به نفع مردم باشد بیشتر به نفع نمایندگان است. آنها فراموش کرده اند که نماینده شهر خود نیستند؛ بلکه یک نماینده از کل ایران هستند.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علم و فناوری مازندران در مورد نتیجه مناطق آزاد در شمال کشور تاکید کرد: شمال کشور را بیشتر به جنبه تفریجی و توریستی میشناسیم. ۷۰ درصد واحدهای شهرکهای صنعتی سودآور نیستند. به عنوان نمونه بهشهر از دیرباز به کارخانه چیت سازی معروف بوده است. این خود عاملی برای جذب کارگران از شهرهای اطراف علی الخصوص دامغان بوده است. اما بنا به دلایل زیادی این کارخانه و خیلی دیگر از کارخانهها یا ورشکست شده اند و یا سود ده نیستند.
این فعال دانشجویی با اشاره به سودده نبودن کارخانههای اظهار داشت: دلیل اول این است که فناوری ساخت و پیشرفت خطوط تولید بومی، نیست، لذا پس از چند سال امکان رقابت تولید کننده داخلی با خارجی از بین میرود، به عبارتی تولید کننده همیشه نیازمند خارج از کشور هست، دلیل دوم استانداردهای صادراتی در سطح دنیا در حال پیشرفت و سخت گیرتر شدن هستند؛ لذا درصد کمی از تولید کنندگان ما میتوانند محصولات خود را صادر کنند.
وی در ادامه افزود: با توجه به کاهش ارز ریال و بروکراسیهای اداری نمیتوان انتظار جذب سرمایه در مقیاس کلان را داشت، پس از بررسی که از تعدادی سرمایه گذار و تولید کننده خارجی که حاضر به سرمایه گذاری در سوریه، افغانستان و پاکستان هستند؛ اما شرایط سرمایه گذاری در ایران و عدم ثبات اقتصادی، باعث شده آنها در هیچ قالبی با ایران شراکت نکنند. پیش از کاهش ارزش پول ملی این شرکتها در قالب لیزینگ، BOT و ارائه تسهیلات در پروژههای بزرگ کشور شرکت داشتند.