به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، عبدالناصر همتی رئیس بانک مرکزی با اشاره به حضورش در نشست امروز کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی، گفت: جلسه خوبی در کمیسیون برگزار شد و اعضا برای ارائه گزارش از سیاستهای ارزی دولت و بانک مرکزی وقت مبسوطی گذاشتند.
رییس کل بانک مرکزی، با بیان اینکه مهمترین بحث در نشست کمیسیون موضوع تأمین ارز مورد نیاز واردکنندگان کارخانهها، مواد اولیه و تجهیزات آنها بود، افزود: توضیحاتی درباره بازار ثانویه و سامانه نیما که در حال حاضر در کشور فعال بوده به اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی ارائه و مسائل و مشکلات سامانه نیما مطرح و پاسخهای لازم ارائه شد.
وی با اشاره به اینکه صادرات غیرنفتی منبع عمده تأمین کننده بازار ثانویه و سامانه نیما است، ادامه داد: تا 23 شهریور حدود 22.7 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشتهایم که ارز این صادرات غیرنفتی باید به چرخه اقتصاد کشور بازگردد و روشهایی برای بازگشت به اقتصاد پیشبینی شده که براین اساس صادرکنندگان باید رسما واردات انجام دهند و یا ارز را از طریق سامانه نیما به چرخه بیاورند و از طریق شبکه نیما و یا هر روشی که بانک مرکزی تعیین میکند ارز را در خدمت اقتصاد قرار دهند.
* یک ماه و نیم گذشته 3.8 میلیارد دلار ارز صادرکنندگان در سامانه نیما عرضه شد
همتی با بیان اینکه تاکنون میزان کمی از ارز صادرکنندگان به سامانه نیما تزریق شده یعنی از ابتدای سال تاکنون حدود 4 میلیارد دلار آمده است، اظهار داشت: حدود یک و نیم ماه گذشته 3.8 میلیارد دلار ارز صادرکنندگان در سامانه نیما عرضه شده که بیش از 80 درصد آن توسط شرکتهای پتروشیمی تزریق شده است انتظار این است که مابقی صادرکنندگان نیز به شرایط خاص اقتصاد کشور و نیاز به بازگشت ارز صادرکنندگان توجه کنند.
وی با اشاره به اینکه بخشنامهای برای اخذ تعهد از صادرکنندگان ابلاغ شده است، افزود: تمام تلاش دولت این است که علیرغم فشاری که دولت آمریکا برای محدود کردن منابع درآمدی کشور اعمال می کند، راههای مختلفی از سوی وزارت نفت و بانک مرکزی پیگیری شود تا تأثیری در درآمدهای ارزی ایجاد نشود.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه ذخایر ارزی کشور خوب است و همچنان تقویت میشود، افزود: ظرف دو ماه گذشته نیز تقویت ذخایر ارزی کشور افزایش یافته و سعی شده از طریق بانکها و صرافیها منابع مورد لزوم مردم که بیشتر نیازهای واقعی آنها بوده تأمین شودو با کمک مجلس و دو کمیسیون اقتصادی و برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی بتوان برنامههای اصلاحی را در زمینه ارزی پیش برد.
وی ادامه داد: در کنار سیاستهای ارزی و حل مسائل ارزی کشور، کالاهای اساسی، ضروری، مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز کارخانهها تأمین میشود و بانک مرکزی درصدد اجرای برخی سیاستهای پولی است تا بتواند بازار پول را ساماندهی کند و از آن غافل نشده است.
همتی با بیان اینکه بازار ثانویه برای کشور بسیار مهم است چرا که بخش تجاری کشور در قالب این بازار تأمین میشود، تاکید کرد: بازار ثانویه باید تقویت شود، البته گزارشهایی درباره حواشی این بازار به بانک مرکزی ارائه شده که در حال بررسی و پیگیری هستیم.
*تخصیص 13 میلیارد تومان ارز 4 هزار و 200 تومانی برای تأمین کالاهای اساسی و ضروری
وی با تاکید بر اینکه اگر ظرف همین هفته تصمیمات جدید ارزی در بازار ثانویه در دولت نهایی شود درباره آن اطلاع رسانی میشود تا این بازار با شفافیت بیشتری کار خود را ادامه دهد، افزود: دولت برای کنترل بازار تأمین کالاهای اساسی و ضروری ارز 4 هزار و 200 تومان اختصاص در این بخش مصمم بوده و تاکنون 13 میلیارد تومان تخصیص داده است.
*منابعی از صندوق توسعه ملی برای کنترل بازار اختصاص می یابد
همتی ادامه داد: حتی اخیراً در جلسه شورای اقتصادی قوای سهگانه مصوب شد که از صندوق توسعه ملی نیز منابعی برای کنترل بازار اختصاص یابد.
رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه دولت مصمم است که نرخ کالاهای اساسی، ضروری و دارو برای مردم افزایش نیابد، تصریح کرد: در خصوص مابقی کالاها اگر بر اساس خریدهای اولیه انجام شده نرخهای این کالاها نیز باید بر اساس همین خریدها باشد، البته کالاهای اساسی و ضروری مردم به اندازه کافی وارد شده و ذخایر کافی برای بیش از یک سال در کشور وجود دارد و با توجه به اینکه مشکلی در بازار این کالاها به هیچ وجه وجود ندارد، مردم به تدریج نیاز خود را خریداری کنند.