دبیر شورای صنفی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: در زمان مسئولیتم به موردی برخوردم که به شدت متاثر شدم؛ دانشجویی که پروتال سفارش غذایش حتی یکبار هم در طول ترم باز نشده بود و یک هفته با نان و پنیر سر میکرد!
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو از مشهد، شوراهای صنفی اگر در بستر قانونی خود و با مشارکت هر چه گستردهتر دانشجویان شکل گیرد، میتواند تبدیل به عاملی برای بهبود شرایط آموزشی و رفاهی واحدهای دانشگاهی شود، همانگونه که برخی از دانشگاههای کشور در حال حاضر با استفاده از این ظرفیت، علاوه بر تمرین مردم سالاری در جامعه کوچکتری به اسم دانشگاه، از قابلیتهای آن بهره مند میشوند.
شورای صنفی دانشگاه فردوسی مشهد هم یکی از شورایهای موفق دانشجویی دانشگاههای کشور است که در زمینههای پیگیری مسائل صنفی و رفاهی اقدامات موثری را انجام داده است، به همین منظور با سید محمد حسینی، دبیر شورای صنفی دانشگاه فردوسی مشهد و دانشجوی ورودی ۹۳ رشته روانشناسی هم کلام شدیم تا از اقدامات شورای صنفی دانشگاه فردوسی مشهد بیشتر اطلاع پیدا کنیم.
دانشجو: شورای صنفی دانشگاه فردوسی چه کارهایی را پیگیری می کند؟ شورای صنفی دانشگاه فردوسی تا سال ۹۰ در دانشگاه فردوسی فعالیت داشت و از سال ۹۰ بنا به دلایلی منحل شد. آبان ۹۵ دانشجویان با جمع آوری امضا، درخواست تشکیل شورای صنفی را دادند و با موافقت رئیس دانشگاه این شورا مجددا شکل گرفت و انتخابات اولین دوره آن هم در آذرماه سال ۹۵ انجام شد. شورای صنفی دانشگاه فردوسی مشهد دارای ۱۳ کمیته است که در زمینههای مختلف صنفی، رفاهی و آموزشی فعالیتهای مختلفی را انجام میدهند؛ شورای صنفی دانشگاه ۹۵ عضو اصلی دارد.
از آذرماه سال گذشته که دور دوم شورای صنفی دانشگاه فردوسی شکل گرفت، مصوبهای را داشتیم و در این مصوبه اعلام کردیم که اعضای شورای صنفی از هیچ امتیازی ویژهای نسبت به سایر دانشجویان استفاده نخواهند کرد. این تصمیم باعث شد مسئولین دانشگاه با دیدن حسن نیت اعضا کمکهای خوبی به شورا کنند.
یکی از این کمکها این بود که به ما اجازه دادند ۷۰ دانشجو ناظر را به عنوان کار دانشجویی جذب کنیم و در حوزه نظارت از این دانشجویان استفاده کنیم، به نظر ما گرفتن امتیاز ویژه برای اعضای شورای صنفی باعث میشود که حریت شورا زیر سوال برود و شاید بیان واضح و شفاف دانشجویی را تحت الشعاع قرار دهد، برای همین موضوع حاضر به گرفتن هیچ امتیازی از سمت دانشگاه نشدیم.
ما ۷۰ دانشجو داریم که در بخشهای مختلف دانشگاه به صورت مستقیم نظارت میکنند، سیستم نظارت به این شکل است که این افراد تقریبا در مجموع ۴۰۰ ساعت نظارت مستقیم را انجام میدهند، این نظارتها از مراکز مختلف دانشگاه انجام میشود، که این بازدیدها باعث شده شورای صنفی با رصد بسیار بالا کوچکترین اتفاقات را هم بررسی و پیگیری کند، این نظارتها کاملا سر زده است و به هیچ عنوان افراد از این نظارتها خبر ندارند.
ما در حوزه تغذیه میتوانیم ادعا کنیم که نظات صد در صدی داریم، یعنی از نحوه انبار داری تا نحوه پخت و توزیع به صورت کامل نظارت را انجام میدهیم، در فضای خوابگاهها هم کار ویژهای را انجام دادیم و تعداد ۱۴ شهردار را در خوابگاههای مختلف دانشگاه داریم تا این افراد نظارت مستقیمی به روند خوابگاه داشته باشند و مشکلات را به ما منتقل کنند، به صورت کلی همین که نظارت انجام میشود باعث شده است که اشکالات به حداقل برسد و این موضوع برای ما بسیار مهم و با اهمیت است.
دانشجو: تعامل دانشجویان با شورای صنفی دانشگاه فردوسی به چه شکل است و مهمترین مشکل دانشجویان چیست؟ مشکلات دانشجویان در دو حوزه آموزشی و رفاهی طبقه بندی میشود، در بحث آموزش متاسفانه مشکلی که در سراسر کشور وجود دارد این است که استاد محوری بسیار زیاد شده است و ما معتقد هستیم که بعضا در حق دانشجویان اجحاف میشود.
در بحث آموزشی با حضور معاون آموزشی جدید دانشگاه فردوسی به تصمیمات خوبی رسیدیم، از این ترم به تمامی اساتید دانشگاه اعلام شده است که در کلاسها بایستی طرح درس کنند و به صورت کامل تمام مسائلی که به دانشجویان مروبط است به آنها گفته شود مثل تعداد امتحانات یا منایع درسی و همهی این موارد که برای دانشجویان اهمیت دارد.
در حوزه رفاهی هم دانشگاه فردوسی خداروشکر نسبت به سایر دانشگاهها وضعیت مطلوبی دارد؛ البته ضعفهایی هم وجود دارد، اما به صورت کلی وضعیت مطلوب است، سلف دانشگاه فردوسی یکی از سلفهای برتر کشور است، در بحث خوابگاهها ما مشکلاتی را داریم؛ اما باز هم نسبت به سایر دانشگاهها وضعیت بهتری دارد؛ اما همه این موارد باعث نشده که ما نخواهیم وضعیت بهتر نشود، درست است که وضعیت دانشگاه نسبت به سایر دانشگاهها وضعیت بهتری را دارد، اما ما باید خودمان را با خودمان مقایسه کنیم و برای همین موصوع تاکید داریم که مشکلات باید بازهم کمتر شود.
روند مراجعه دانشجویان به شورای صنفی نسبت به گذشته کاملا افزایش یافته و این موضوع مشخص است که دانشجویان پذیرفته اند که شورای صنفی توانایی حل مشکلات آنها را دارد، دانشجویان به این نتیجه رسیده اند که با حاشیه پردازیها نمیتوانند به خواسته خودشان برسنند و برای همین بیشتر به شورای صنفی مراجعه میکنند.
دانشجو: مشکل عمده ای که در دوران مسئولیت شما در شورای صنفی دانشگاه فردوسی رخ داد، چه بود؟ در زمان مسئولیتم به موارد مختلفی برخوردم که واقعا تحت تاثیر قرار گرفتم؛ اما چند مورد واقعا ذهن من را درگیر کرد، در یکی از این موارد به دانشجویی برخوردیم که پروتال سفارش غذایش حتی یکبار هم در طول ترم باز نشده بود، در این مورد خاص که با هم اتاقی این دختر دانشجو صحبت کردم، متوجه شدم که این دانشجو با یک نان سنگک و یک قالب پنیر یک هفته را به صورت کامل سپری کرده است، این موضوع واقعا برای ما دردناک بود و ما در قدم اول با همکاری مرکز مشاوره توانستیم غذای این قبیل دانشجویان را به صورت کامل رایگان کنیم.
در حوزه آموزشی هم موارد مختلفی بود که فهمیدنش باعث متاثر شدن ما شد، یک دانشجوی دانشگاه فردوسی با معدل بالا به دلیل اینکه در کلاس درسی یک سری انتقادات به استاد خود کرده بود که باعث شد این دانشجو را به همین دلیل در استعداد درخشان نپذیرند و دانشجوی دیگری را با معدل پایینتر معرفی کردند که این موضوع خیلی ما را ناراحت کرد و حتی این بی عدالتی را به گوش ریاست دانشگاه هم رساندیم.
دانشجو: تعامل مسئولان دانشگاه فردوسی با شورای صنفی به چه شکلی است؟! خداروشکر ما با تعامل با مسئولین دانشگاه توانسیم بیشتر مسائل دانشگاه را رفع کنیم و مسئولین دانشگاه واقعا نگاه مثبتی به شورای صنفی دارند، شورای صنفی دانشگاه فردوسی از روز اول به فکر موچ گیری نبود و از ابتدا سعی کردیم که اگر مشکلات دانشجویان را به آنها منتقل میکنیم راه حل را هم بگوییم تا مشکلات حل شود.
دانشجو: شورای صنفی دانشگاههای کشور بعضا اسیر بازیهای سیاسی میشوند، نظرتان در این رابطه چیست؟ متاسفانه در برخی ازشوراهای صنفی دانشجویی با این موضوع مواجه هستیم که بعضا با نگاههای خاص سیاسی وارد شورای صنفی میشوند و این نگاه سیاسی باعث میشود که جنس مطالبات مطرح شده توسط اینها هم از همین نوع باشد، این موضوع باعث میشود که شورای صنفی انرژی خود را صرف مسائل حاشیهای کنند.
قطعا رسالت و شان شورای صنفی در پیگیری حقوق دانشجویان خیلی بالاتر از این است که بخواهیم با برنامهها و مسائل حاشیهای این موضوع را خدشه دار کنیم، شورای صنفی دانشگاه فردوسی از روز اول ملاحظاتی را در این زمینهها داشته و حتی ما در بیانیههای که شورای صنفی کشور بعضا منتشر میکند، اگر بویی از مسائل جناحی و سیاسی را حس کنیم، به هیچ عنوان این بیانیهها را امضا نخواهیم کرد و تا الان هم این بیانیهها هیچ گاه مورد تایید ما قرار نگرفته است.
البته بعد از حضور آیت الله رییسی در دانشگاه فردوسی که یکی از دعوت کنندگان وی هم شورای صنفی بود شائبهای به وجود آمد که شورای صنفی دانشگاه فردوسی سیاسی شده است؛ اما ما اعلام کردیم که صبر کنید تا ببینید، در جلسهای که در حضور آقای رییسی داشتیم در هنگام سخنرانی شورای صنفی دیدید که مطالبات ما کاملا از ایشان صنفی بود، از ایشان خوابگاه خواستیم و خداروشکر یک ماه بعد از همان جلسه زمینهایی با مساعدت تولیت آستان قدس رضوی به صورت رایگان در اختیار دانشگاه فردوسی قرار گرفت و ان شاالله به زودی مقدمات ساخت خوابگاه دانشجویی در این زمینها آغاز خواهد شد.
دانشجو: حرف آخرت را بگو... شورای صنفی همواره دنبال شفافیت بوده است، در این مدت دوسال فعالیت شورای صنفی دانشگاه فردوسی هم این موضوع ثابت شد که هرجا شفافیت وجود داشت، کارها تسهیل پیدا کرد و وضع مطلوبی رخ داد، متاسفانه امروز در بعضی از حوزههای دانشگاه فردوسی عدهای در بحث شفافیت مقاومت شدیدی میکنند و ما به این موضوع اعتراض داریم.
در فضای دانشگاه فردوسی شاهد هستیم که یک شرکت خاص ۹ سال است در دانشگاه فعالیت میکند و طبق گزارشهایی که به دست ما رسیده، عملکرد این شرکت اصلا در ارائه خدمات به دانشجویان مطلوب نیست و دانشجویان در سال پیش اعتراضات مختلفی را در این زمینه کردند؛ اما مجدد شاهد این هستیم که با این شرکت تمدید قرارداد میشود، این موضوع به علت عدم شفافیت است.
متاسفانه در این زمینه یکی از مسئولان ارشد دانشگاه فردوسی کاملا در موضوع شفافیت و ارائهی قرارداد این شرکت مقاومت میکند و این موضوع اصلا مناسب نیست، ما واقعا فکر میکنیم که ایجاد شفافیت در فضای دانشگاه فردوسی میتواند گره گشای خیلی از مسائل باشد.