رئیس دانشگاه علمی کاربردی گفت: برای سال تحصیلی ۹۷ – ۹۸ حدود ۴۰۰ هزار ظرفیت از سوی دانشگاه برای پذیرش دانشجو اعلام شد که کمتر از ۵۰ هزار دانشجو ثبتنام کرده و وارد دانشگاه شدند.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمدحسین امید در مراسم نشست معاونین و روسای مراکز علمی کاربردی که امروز به مناسبت بیست و ششمین سالگرد این دانشگاه برگزار شد، گزارشی از مهمترین برنامههای اجرایی این دانشگاه طی سالهای اخیر ارائه داد و گفت: دانشگاه علمی کاربردی ۲۶ سال پیش با هدف توسعه آموزشهای مهارتی در کشور تاسیس شد و در این مدت بخش اصلی آموزشهای مهارتی در این دانشگاه اجرایی میشود. اگرچه ما به برنامهها و عملکردهای خود به طور مطلق راضی نیستیم، اما به عنوان دانشگاه نسل سوم در مقایسه با سایر دانشگاهها به وظایف خود در عرصه مهارت آموزی بهتر عمل کردهایم.
وی در ادامه تصریح کرد: همانطور که عنوان شد دانشگاه علمی و کاربردی فعالیت خود را ابتدا با ۲۶ مرکز آموزشی شروع کرد و در دورهای تعداد این مراکز به بیش از ۱۱۰۰ مرکز افزایش پیدا کرد و البته توسعه مطلوب و معقولی در دانشگاه علمی کاربردی اتفاق نیفتاد به همین دلیل برنامه ساماندهی مراکز آموزش عالی را در دستورکار خود قرار دادیم.
رئیس دانشگاه علمی کاربردی عنوان کرد: در راستای اجرای طرح ساماندهی مراکز علمی و کاربردی به منظور نظم بخشی فعالیتها و ماموریت گرایی این دانشگاه پیش قدم شدیم و در این مسیر تعداد مراکز علمی کاربردی از ۱۱۰۰ به حدود ۹۰۰ مرکز کاهش پیدا کرد. یعنی ۲۰۰ مرکز علمی کاربردی تعطیل شدند.
امید خاطر نشان کرد: با توجه به اجرای مصوبه شورای عالی اداری کشور که در آن تاکید شده بود مراکز علمی کاربردی وابسته به دستگاههای دولتی حذف شوند، این مصوبه در دانشگاه اجرا شد که در اثر آن ۳۷۸ مرکز تعطیل شدند و تعداد کل مراکز به ۵۵۹ مرکز کاهش یافت که از این تعداد ۲۸۷ مرکز خصوصی، ۵۷ مرکز متعلق به شرکتها و دستگاههای تولیدی هستند که به صورت خصوصی اداره میشوند و ۲۱۹ مرکز هم به نهادهای عمومی و غیردولتی نظیر نیروهای مسلح تعلق دارد.
ضرورت آموزش یک میلیون و ۲۰۰ دانشجوی مهارتی تا سال ۹۹ رئیس دانشگاه علمی کاربردی به تاکید برنامه ششم توسعه کشور برای افزایش تعداد دانشجویان مهارتی کشور به ۳۰ درصد اشاره کرد و گفت: براساس این برنامه باید تا پایان اجرای آن که دو سال دیگر تمام میشود باید دانشجویان مهارتی به ۳۰ درصد کل دانشجویان کشور برسد. اگر در حال حاضر تعداد دانشجویان کل کشور حدود چهار میلیون نفر باشد باید تا سال ۹۹ حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجوی مهارتی در کشور داشته باشیم.
آمار ۵۰۰ هزار نفری دانشجویان مهارتی در کشور وی همچنین تاکید کرد: در حال حاضر مجموع دانشجویان مهارتی کشور در دو دانشگاه علمی کاربردی و فنی و حرفهای حدود ۵۰۰ هزار نفر است در حالی که ظرفیت پذیرش دانشجو در دانشگاه علمی کاربردی در حال حاضر حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجو میباشد یعنی ما همین الان نیز آمادگی پذیرش ۳۰ درصد دانشجویان مهارتی کشور را داریم که البته با در نظر گرفتن ظرفیت دانشگاه فنی و حرفهای این آمار به بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار دانشجو میرسد.
رئیس دانشگاه علمی کاربردی با تاکید بر اینکه در سال جاری کمترین میزان ورودی دانشجو در دانشگاه را داشتیم گفت: برای سال تحصیلی ۹۷ – ۹۸ حدود ۴۰۰ هزار ظرفیت از سوی دانشگاه برای پذیرش دانشجو اعلام شد که کمتر از ۵۰ هزار دانشجو ثبتنام کرده و وارد دانشگاه شدند.
کاهش کد رشته محلهای علمی کاربردی از ۱۴ هزار به حدود ۶۰۰۰ امید با اشاره به حذف حدود نصفی از کد رشته محلهای دانشگاه علمی و کاربردی طی سالهای اخیر برخلاف رویه معمول سایر دانشگاه که کد رشته محلهای خود را افزایش میدهند تعداد کد رشتههای محلهای دانشگاه علمی و کاربردی از ۱۴ هزار و حدود ۸۰۰۰ کد رشته محل کاهش یافت که البته با حذف مراکز علمی و کاربردی وابسته به دستگاههای دولتی این آمار تعداد به حدود ۶۰۰۰ کد رشته محل رسید.
وی به دلایل کاهش میزان ورودی دانشجو در دانشگاه علمی کاربردی در سال جاری اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه امسال نظام جدید آموزش و پرورش نظام ۶.۳.۳ است هنوز دانشآموزان تحصیل خود را تمام نکردند به همین دلیل آمار ورود به دانشگاه در مقایسه با سالهای گذشته کمتر شده است. برآورد میشود با توجه به اینکه در سال آینده ۴۰ درصد خروجیهای آموزش و پرورش در نظام مهارتی آموزش دیدند میزان ورودی به دانشگاه علمی کاربردی سال آینده افزایش پیدا کند.
رئیس دانشگاه علمی کاربردی ادامه داد: بحث دیگر درخصوص کاهش ورود دانشجویان به دانشگاه علمی کاربردی این است که هزینههای آموزشهای مهارتی در کشور بالا است. درواقع اگر ما برای این نوع آموزشها هزینه نکنیم آموزش با کیفیتی نخواهیم داشت و اگر هم هزینه داشته باشیم استقبال برای ورود به رشتههای مهارتی با کاهش مواجه میشوند و در حال حاضر نیز مراکز علمی کاربردی با حداقل هزینهها در کشور اداره میشود. ضمن اینکه یک دانشجوی علمی کاربردی برای تحصیل در نیم سال خود خود یک میلیون تومان هزینه پرداخت میکند.
امید با تاکید بر اینکه دولت بیشترین هزینهها را برای آموزشهای نظری صرف میکند، گفت: به طور میانگین سالیانه حدود ۱۰ میلیون تومان برای یک دانشجوی نظری از سوی دولت هزینه میشود که با در نظر گرفتن چهار سال تحصیل آنها این آمار به حدود ۴۰ میلیون تومان میرسد، اما برای آموزشهای مهارتی کشور که اشتغال پذیری بالاتری دارند، دولت پرداخت ۳۰ درصد هزینههای این دانشجویان را تقبل نمیکند.
رئیس دانشگاه علمی کاربردی خاطر نشان کرد: ما تصور میکنیم که روحیه مدرک گرایی در کشور توسط خود دولت ترویج داده میشود. این در حالی است که اگر برای آموزشهای مهارتی سرمایه گذاری لازم صورت بگیرد بسیاری از مشکلات کشور در حوزه اشتغال رفع خواهد شد.
درخواست کمک ۱۰۰ میلیاردی برای حمایت از آموزشهای مهارتی امید خاطرنشان کرد: تمام کمکی که ما از دولت در حوزه آموزش مهارتی داشتهایم ۱۰۰ میلیارد تومان بود که این میزان کمتر از یک درصد اعتبار آموزش عالی کشور میشود و البته توجهی برای تحقق آن هم صورت نمیگیرد.
رئیس دانشگاه علمی کاربردی به تفاوت آموزشهای مهارتی و نظری در کشور اشاره کرد و خاطر نشان کرد: در آموزشهای نظری کمتر از ۲۵ درصد آموزشها کاربردی و مهارتی هستند و بیش از ۷۵ درصد آن آموزشهای نظری به شمار میروند، اما در آموزشهای مهارتی بیش از ۶۰ درصد و در برخی رشتهها نیز بیش از ۷۰ درصد از آموزشها عملی هستند به طوری که ما برای دو واحد درسی مختلف حدود ۵۱۲ ساعت کار عملی ارائه میدهیم و اگر کمکهای خوبی از سوی دولت به تقویت این آموزشها صورت بگیرد میتوانیم به هدف خود که در برنامه ششم توسعه نیز تاکید شده است دست یابیم.
امید خواستار امکان پذیرش دانشجوی علمی و کاربردی از طریق تکمیل ظرفیت از وزیر علوم شد و خاطر نشان کرد: در حال حاضر با ۲۵۰ هزار دانشجو در دانشگاه علمی و کاربردی در کمترین آمار دانشجو قرار داریم و اگر وزیر علوم همانطور که با پذیرش دانشجو از طریق تکمیل ظرفیت در دانشگاههای پیام نور، آزاد و غیرانتفاعی موافقت نمودند این امکان را برای دانشگاه علمی و کاربردی فراهم کند، میتوانیم بخشی از ظرفیت خالی خود را از طریق پذیرش دانشجو پر کنیم.
وی ادامه داد: ما در دانشگاه علمی کاربردی حدود ۸۴۰ برنامه یا رشته مقطع داریم که ۴۵۰ دوره کاردانی فعال است که البته پذیرش در دوره کارشناسی ارشد متوقف شد و مابقی رشتهها در دوره کارشناسی فعال هستند بنابراین سیاست ما در این دانشگاه رعایت ۳۰ به ۷۰ دوره میباشد به طوری که ۷۰ درصد دانشجویان باید در دوره کاردانی و ۳۰ درصد آنها در دوره کارشناسی تحصیل کنند.
مدرسان دانشگاه علمی کاربردی ارزیابی میشوند رئیس دانشگاه علمی کاربردی از برنامه جدی این دانشگاه در پالایش و ارزیابی مدرسان خبر داد و گفت: در حال حاضر تعداد ۵۵ هزار مدرس با دانشگاه همکاری میکنند که از این تعداد ۵۰ هزار مدرس از گذشته در دانشگاه حضور داشتند. البته طی سه سال اخیر پالایشی در جذب مدرسان دانشگاه علمی کاربردی اتفاق افتاد و ما توانستیم در سال ۹۵ جذب مدرسان را از طریق فراخوان صورت بدهیم. به طوری که از ۴۶ هزار مدرس که در این فراخوان ثبتنام کردند کمتر از ۶۰۰۰ نفر و به نوعی ۱۵ درصد متقاضیان جذب دانشگاه شدند.
امید ادامه داد: یکی از برنامههای ما این است که تمام ۵۰ هزار مدرس قدیمی علمی کاربردی را پالایش کنیم که این برنامه در برخی استانها اجرایی شده و ۲۵ درصد آنها از ادامه فعالیت منع شدند.
وی همچنین با تاکید بر اینکه ماموریت مراکز علمی کاربردی در چهار حوزه کشاورزی، فرهنگی و هنر، خدمات و صنعت مشخص شد، گفت: مراکز علمی کاربردی باید در یکی از این چهار حوزه تعریف شده دانشجو پذیرش کند.
۵۱ مرکز علمی کاربردی صاحب اساسنامه شدند رئیس دانشگاه علمی کاربردی همچنین با تاکید بر اینکه ۹۰ درصد مراکز این دانشگاه درخواست اساسنامه دادند گفت: تعریف اساسنامه برای مراکز این دانشگاه یکی از مهمترین اقداماتی بود که صورت گرفت. به طوری که بدون وجود اساسنامه این مراکز وضعیت بسیار بی ثباتی داشتند و حتی گاه اقدام به فروش سرمایههای خود میکردند که خوشبختانه موضوع تدوین اساسنامه مراکز نهایی شده به طوری که روز گذشته ۵۱ مرکز اساسنامه خود را دریافت نمودند تا تکلیفشان با شفافیت و دقت کامل معلوم شود و تا پایان سال نیز مابقی مراکزی که درخواست اساسنامه را دادند صاحب اساسنامه خواهند شد.
امید خاطرنشان کرد: متاسفانه سال گذشته به دلیل اینکه مراکز علمی کاربردی اساسنامه نداشتند نتوانستیم اعتبار ۲۰۰ میلیارد تومانی که از بودجه سالیانه برای کمک و بازسازی مراکز خود درخواست دادهایم را دریافت کنیم که امیدواریم امسال با وجود تعریف اساسنامه برای آن مراکز بتوانیم این بودجه را دریافت نماییم.
فرصت یکساله مراکز بی کیفیت علمی کاربردی برای ارتقاء رئیس دانشگاه علمی و کاربردی با تاکید بر اینکه مراکزی که در برنامه سطح بندی رتبه چهار را دریافت کردند یکسال فرصت دارند ارتقا یابند گفت: براساس برنامه سطح بندی مراکز علمی و کاربردی واحدهایی که در سطح چهار قرار گرفتهاند یکسال فرصت دارند وضعیت خود را به رتبه سه یا پایینتر ارتقا دهند در غیر این صورت تعطیل خواهند شد. در مقابل مراکزی که در سطح دو قرار گرفتهاند از مشوقهایی نظیر تخفیف یک سومی بالاسری بهره مند میشوند.
امید در پایان بر ضرورت اجرای نظام صلاحیت حرفهای در کشور تاکید کرد و گفت: خوشبختانه ما در دانشگاه علمی کاربردی اداره کلی با این عنوان را تصویب و دستورالعمل آن را نیز نهایی کردیم. امیدوارم با جدی گرفته شدن این نظام دانشجویان خود را مکلف به یادگیری و مهارت آموزی کنند. ضمن اینکه در این راستا با نیروهای مسلح نیز رایزنی نمودهایم تا تمامی سربازان بتوانند تحت آموزشهای پودمانی علمی کاربردی قرار بگیرند.