به بهانه آغاز نمایشگاه کار در دانشگاه شریف سری به این نمایشگاه زدیم و از حال و هوای دانشجویان و شرکتهای استارتآپی و دانش بنیان گزارشی آماده کردیم.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، حمیده آقاجانی - فارغ از این که درس خوانده باشید یا نه، دانشگاه رفته باشید یا نه، قطعا اگر جوان باشید بزرگترین دغدغه زندگیتان پیدا کردن یک شغل مناسب خواهد بود. با رشد و پیشرفت ایران در بخش گستردهای از علوم مختلف و ایجاد دانشگاهها و موسسات آموزش عالی حالا دیگر شاهد آن هستیم که بخش اعظمی از جمعیت جوان کشور از تحصیلات عالیه برخوردارند.
جمعیتی تحصیل کردهای که هر روز به تعداد آن افزوده میشود، اما ظرفیتهای بازار کار به همین نسبت پیشرفت نکرده و رشد مناسبی نداشته است. البته نباید از این مسئله نیز غافل شویم که بخش عمدهای از این معضل به سیاست گذاریهای کلان کشور در حوزه آموزش عالی باز میگردد، امروز شاهد این هستیم که به دلیل عدم تناسب برخی رشتههای تحصیلی با نیاز بازار کار بسیاری از فارغ التحصیلان دانشگاهی در ورود به بازار کار با مشکلات اساسی مواجه هستند و همین امر موجب افزایش نرخ بیکاری و پایین بودن بهرهوری در کشور میشود.
از آنجا که بازار کار در کشور به نسبت تعداد فارغ التحصیلان دانشگاهی توسعه پیدا نکرده و از طرفی گرایش دانشجویان و شرکتها به سمت علوم نوین از جمله استارتآپها میباشد، لازم است تا دستگاههای مختلف اقدام عملی و قابل توجهی در این حوزه انجام دهند.
شاید دانشگاهها موظف به یافتن شغل برای فارغ التحصیلان خود نباشند، اما چند سالی است که دانشگاه صنعتی شریف با برگزاری یک نمایشگاه به نوعی بین دانشگاه و مشاغل ارتباط برقرار کرده و شرایطی را فراهم میکند تا دانشجویان و صاحبان مش اغل در یک جا جمع شده و بر اساس نیاز و تواناییها با یکدیگر تعامل داشته و نیازهای خود را برآورده کنند.
نهمین «نمایشگاه کار» دانشگاه صنعتی شریف بهانهای شد تا با حضور در جمع دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاهی و شرکتهای استارتآپی در این نمایشگاه گفتگویی داشته باشیم.
شریفخانی عضو هیات علمی دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف و دبیر اجرایی نهمین نمایشگاه کار در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو در خصوص لزوم برگزاری چنین نمایشگاههایی اظهار کرد: دانشگاه فضای تعامل بین دانشگاه و صنعت را در بعد نیروی انسانی فراهم میکند. در واقع دانشجویان و فارغ التحصیلان این امکان را دارند تا با فضای کار و صنعت آشنا شوند.
وی ادامه داد: در واقع این تعامل کمک میکند تا از طرفی دانشجویان بدانند که صنعت چه نیازهایی دارد و از طرفی صنعت هم نسبت به توانمندیهایی که در منابع انسانی آموزش دیده شده در دانشگاه وجود دارد آشنا میشود و این شرایط فراهم است تا برای جذب از بهترینها استفاده کند.
صحبتهای این عضو هیات علمی در رابطه با محسنات برگزاری چنین نمایشگاههایی را در ادامه میتوانید مشاهده کنید:
در انتهای نمایشگاه به غرفه دانشگاه شریف برخوردیم که جمعیت زیادی از دانشجویان دانشگاههای مختلف حضور داشتند. به سراغ مسعود هادیان سوپروایزر شتاب دهنده رشد دانشگاه شریف رفتیم.
وی در خصوص فعالیتهای مرکز رشد شریف گفت: این شتاب دهنده وظیفه حمایت از استارتآپها و ایدههای نوآورانه را دارد و تا تبدیل شدن این ایدهها به شرکت با آنها همراه خواهد بود.
هادیان ادامه داد: این نمایشگاه فرصتی است تا شتاب دهندهها و استارتآپها بتوانند تیم خود را تکمیل کرده و یا ایدههای جدید را جذب کنند. صحبتهای مسعود هادیان را در ادامه مشاهده خواهید کرد:
مدرسهای که دانشجو میپذیرد نام مدرسه ما را به سمت سالهای درس از ابتدایی تا متوسط میکشاند، اما جالب است که بدانید در دانشگاه هم مدرسه وجود دارد. برای آشنایی با این مدرسه میتوانید صحبتهای مرضیه حیدری مسئول آموزش مدرسه اشتغال دانشگاه شریف را در کلیپ زیر مشاهده کنید:
یک شرکت موفق که از دل شتاب دهنده شریف بیرون آمده است یکی از شرکتهایی که توانسته پس از جدا شدن از شتاب دهنده دانشگاه شریف در حوزه ترجمه موفق باشد شکرت ترجمیک است. این شرکت حدود ۲ هزار مترجم دارد و با ثبت یک هزار درخواست رزومه شغلی در این نمایشگاه توانسته بود رکورد خوبی از خود به جای گذارد.
رشتههای مهندسی کامپیوتر بازار کار بیشتری دارند سینا ریسمانچیان ورودی ۹۵ رشته کامپیوتر در دانشگاه شریف است، وی در رابطه با این نمایشگاه گفت: این نمایشگاه بیشتر برای دانشجویان رشتههای IT فرصت شغلی ایجاد کرده است. تقریبا بیشتر غرفهها تمایل دارند در حوزه علوم کامپیوتری نیروی تحصیل کرده جذب کنند و متاسفانه سایر رشتهها به این اندازه رشته IT فرصت شغلی برایشان ایجاد نشده است.
در ادامه میتوانید صحبتهای تکمیلی با ریسمانچی را در کلیپ زیر مشاهده کنید:
در میانه نمایشگاه هم با محمد حسین زاده دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی صنایع از دانشگاه تهران همکلام شدیم. از او در خصوص رابطه بین صنعت و دانشگاه پرسیدیم. محمد معتقد است که این رابطه بسیار ضعیف بوده و در برخی رشتهها اصلا وجود ندارد.
وی در خصوص بازار کار برای فارغالتحصیلان دانشگاهی گفت: ما دانشجویان پایان نامههای خوبی داریم، اما این پایاننامهها نباید در سطح دانشگاه باقی بماند. اگر به ما اعتماد شود قطعا آنقدر دانش داریم که بتوانیم گرهای از مشکلات را باز کنیم.
اما در همه صحبتهای دانشجویی آن چه بیشتر نظر ما را به خود جلب کرد گلایه این قشر جوان از دروس و سرفصلهای ارائه شده در دانشگاهها بود. این دانشجویان معتقدند دروز دانشگاه فقط تئوری است و در دنیای واقعی کار و صنعت هیچ بهره و سودی ندارد و این دروس دانشگاهی باید بازبینی شود و بیشتر دروس کاربردی در دانشگاهها تدریس شود تا پس از فارغالتحصیلی با دو معضل بیکاری و عدم تجربه کاری مواجه نشوند.