کد خبر:۷۳۳۵۱۱
در راستای کاهش مصرف آب؛

سیستم آبیاری هوشمند پژوهشکده دانشگاه صنعتی شیراز رونمایی شد/ کاهش ۲۰ تا ۴۰ درصدی در مصرف آب با این سیستم

استفاده از آبیاری هوشمند برای کاهش مصرف آب و همچنین عوامل تأثیرگذار محیطی تغییرات دمایی، استفاده بهینه از منابع آب و خاک و دیگر نهاده‌های کشاورزی بسیار حائز اهمیت است.

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، رضا اصل جعفری مخترع و عضو پژوهشکده شهید طاهری بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شیراز با اشاره به جایگاه اقتصاد مقاومتی در دانشگاه و چگونگی کمک به این مهم توسط دانشجویان به ویژه در سطح تحصیلات تکمیلی گفت: از آنجایی که کشور دارای منابع بسیار و نیروی انسانی جوان است اگراز این ظرفیت استفاده شود وابستگی به کشور‌های بیگانه بی معنی می‌شود و از مصداق‌های شکوفایی این ظرفیت‌ها یعنی دانشگاه باید بر روی پروژه‌های هدفمند ودر اولویت مورد نیاز کشور کار شود.

رضا اصل جعفری مطرح کرد: مراکز ارتباط صنعت در دانشگاه‌ها باید جدی‌ترعمل کنند دانشجو از زمانی که وارد دانشگاه می‌شود در چنین مسیری قرار گیرد و از آنجایی که در دانشگاه‌ها وظایف دانشجویان تحصیلات تکمیلی پژوهش و تحقیق تعریف می‌شود می‌توانند همین تحقیق و پژوهش را در زمینه‌های که کشور به علم آن نیازمند است سرمایه گذاری کرد و با همکاری سه جانبه دانشجویان تحصیلات تکمیلی با استاد و دانشجویان کارشناسی کار را به نحو احسن انجام داد.

مخترع و عضو پژوهشکده شهید طاهری بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شیرازبا اشاره به ضرورت سوق دادن پروژه‌های دانشجویی به سمت حل مسایل جامعه تصریح کرد: با توجه به بیانات رهبری در خصوص اقتصاد مقاومتی تحریم‌های اعمال شده علیه کشور استفاده از ظرفیت‌های داخلی و در راس ان دانشگاه درعرصه‌های صنعتی می‌توانند حلال مشکلات باشند. باید مشکلات به عنوان طرح سوال برای دانشجویان و اساتید و هدف در دانشگاه‌ها تعریف شود و بین واحد‌های پژوهشی مراکز صنعتی که اولویت‌های بخش صنعتی هستند با دانشگاه ارتباط پیدا کنند که بسیار راه گشا است.

وی با اشاره به محصولی که اختراع کرده بیان داشت: ایجاد گلخانه هوشمند برای تولید محصولات کشاورزی به دلیل امکان کنترل عوامل تأثیرگذار محیطی همچون تغییرات دمایی، رطوبت وجلوگیری از پدیده‌های سرمازدگی وگرمازدگی و همچنین استفاده بهینه از منابع آب و خاک، سوخت و دیگر نهاده‌های کشاورزی بسیار حایز اهمیت است با توجه به بحران آب و خشکسالی‌ها، سال به سال نیاز به آبیاری مدرن و هوشمند نیاز آن بیشتر احساس می‌شود جهت صرفه‌جویی و کاهش در مصرف آب (حدود ۳ تا ۵ برابر) دستگاه آبیاری هوشمند و کنترل و مانیتورینگ پارامتر‌های محیطی بر مبنای iot را اختراع کردم.

این دانشجوی مخترع خاطر نشان کرد: سیستم آبیاری هوشمند یکی از روش‌هایی است که می‌تواند به جلوگیری از هدر رفت آب چه در مقیاس‌های کوچک مانند باغچه‌ خانه و چه مقیاس‌های بزرگ مثل زمین فوتبال و کشاورزی کمک کند. ایران کشوری گرم و خشک است که با کمبود منابع آب شیرین مواجه شده. با اینحال ۸۰ الی ۹۰ درصد حجم آب کشور در بخش کشاورزی به هدر می‌رود. یعنی هر چه سریع‌تر باید به فکر اصلاح روش‌های آبیاری باشیم تا این فاجعه متوقف شود.

جعفری بحث کمبود آب و کاهش آن را یکی از مشکلات اصلی در کشور‌ها دانست و ادامه داد: این مساله در کشور‌هایی که در مناطق گرم، خشک و کم باران قرار گرفته اند بیشتر احساس می‌شود. بخش زیادی از مصرف آب در تمام کشور‌ها مربوط به بخش کشاورزی است. در کشور ما میزان بهره وری در بخش کشاورزی به دلیل استفاده نکردن کشاورزان و باغداران از راه صحیح و زمان مناسب برای آبیاری که موجب برداشت بی رویه آب از سفره‌های آب زیرزمینی شده است که خود موجب افزایش ظرفیت‌های بخش کشاورزی شده است، اما این اولویت با چالش جدی بحران آب در بخش کشاورزی روبرو است که جای خالی فناوری در حوزه کنترل آب و اتوماسیون در این بخش را نشان می‌دهد.

وی با اشاره به اهداف کلی استفاده از آبیاری هوشمند، گفت:مصرف بهینه آب و مدیریت توزیع آن به صورت کلی و جزئی در قسمت‌های مختلف کشاورزی هست تا موجب مصرف بهینه آب و افزایش بهره وری در منابع آب و انرژی شود و وابستگی به اپراتور انسانی را از کاهش دهد. دستگاه‌های مکان یاب، حس‌گر‌های گوناگون و تجهیزات سنجش ابرداده و... جزو ابزار‌هایی هستند که با ورودشان به زمین‌های کشاورزی باعث بهبود عملیات می‌شوند. کارشان، سنجش وضعیت زمین، محصول، خاک و نیاز‌های هرکدام از محصولات است.

این فعال دانشجویی تصریح کرد: با پایش وضعیت زمین می‌توان فهمید محصول در کدام بخش زمین کال است تا فقط به آن قسمت، آب رساند و رسیدگی کرد. این تکنولوژی با دقیقتر شدن روی جزئیات و سنجش اطلاعات دقیق زمین باعث صرفهجویی میشود.. روش امکان کنترل سیستم و تمامی شیر‌های آب به صورت هوشمند، دستی یا از راه دور فراهم می‌شود و آبیاری براساس میزان رطوبت زمین و شرایط آب وهوا صورت می‌گیرد.

جعفری اظهار کرد: استفاده از آبیاری هوشمند برای کاهش مصرف آب در جهت استفاده بهینه از اینترنت اشیا صورت می‌گیرد و بر این اساس مالک می‌تواند طبق اقلیم و شرایط آب و هوایی برنامه ریزی داشته باشد.

مخترع و عضو پژوهشکده شهید طاهری بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شیراز افزود: استفاده از سنسور‌های تشخیص رطوبت، دما و سایر پارامتر‌های خاک و برنامه ریزی این سیستم براساس نوع پوشش گیاهی در آبیاری هوشمند، که با این روش می‌توان آبیاری را براساس نیاز گیاه و شرایط اقلیمی به صورت هوشمند انجام داد و این موضوع باعث مصرف آب در حد نیاز گیاه می‌شود و رشد مطلوبتری برای آن به همراه دارد. در این روش مالک می‌تواند جدول زمانی برای آبیاری را انتخاب کند و طبق اقلیم و شرایط باغ و زمین برای آبیاری برنامه‌ریزی داشته باشد که در صورت خالی بودن مخزن، پمپ برقی به صورت خودکار قطع می‌شود.

جعفری با بیان اینکه استفاده از روش آبیاری به روش هوشمند در یک دوره کشت، چیزی بین ۲۰ تا ۴۰ درصد صرفه جویی در مصرف آب بدست می‌آید، گفت: آبیاری هوشمند سیستم جامعی است که در زمان‌های تعریف شده و یا بنا به تشخیص خود بر اساس اطلاعات محیطی که از انواع سنسور‌های مختلف بدست می‌آید، آبیاری را بنا به محل گیاه اعم از ویلا، باغ، بام سبز و … انجام می‌دهد که در آبیاری هوشمند لزومی به حضور افراد در محل و زمان آبیاری نیست.  
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار