پالایشگاه کرمانشاه در حالی به مبلغ ۲۱۰ میلیارد تومان واگذار شده که از پتروشیمی بیستون کرمانشاه ۲۸۰ میلیارد تومان طلبکار است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، هانا چراغی؛ * پالایشگاه نفت کرمانشاه که در سال ۱۳۰۱ به بهره برداری رسید دومین پالایشگاه ایران است. ظرفیت عملیاتی این پالایشگاه روزانه ۳۰۰۰۰ بشکه است و محصولات تولیدی همچون گاز مایع، بنزین، نفت سفید، نفت گاز و نفت کوره دارد.
با اینکه این پالایشگاه در زمان جنگ چندین بار مورد حمله عراقیان قرار گرفته و دو بار بمباران شده به لحاظ موقعیت استراتژیکش هیچگاه تعطیل نشده است و به خوبی در حال ادامه فعالیت بود و به قطب فعال درآمدی استان کرمانشاه و حتی کشور تبدیل شده بود، تا اینکه در سال ۹۵ به قیمت ۲۸۰ میلیارد تومان در اختیار سازمان خصوصی سازی قرار گرفت و روند واگذاری آن آغاز شد.
پالایشگاه کرمانشاه با ارائه دلایلی همچون اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی در روند خصوصی سازی قرار گرفت. واگذاری پالایشگاه با واکنشهای مختلفی از سوی مردم و دانشگاهیان همراه شد، همگی خواستار لغو این واگذاری شدند تا جایی که وزیر اقتصاد وقت دستور لغو واگذاری را داد. ستاد روحانی نیز در زمان انتخابات اعلام کرد که واگذاری لغو شده، ولی بعدها خریدار پالایشگاه به اجرای این مهم امتناع نکرد و همچنان پالایشگاه را تحت کنترل و مدیریت خود دارد.
به گفته برخی از مسئولین این پالایشگاه در برههای زیان ده بوده و ماهانه ۱ میلیارد تومان زیان داشته، ولی اکنون در سراشیبی سود دهی قرار گرفته. نکته جالب این صحبتها اینجاست که اکنون که اعتراضات مردم و دانشجویان نسبت به خصوصی سازی آن بالا گرفته، خریدار پالایشگاه اظهار میکند که این واحد به سود دهی رسیده است!
جالبتر از همه این است که مهرماه سال گذشته مصوبهای در صحن علنی مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید که در آن ذکر شده بود ضروریست کارگروهی از نمایندگان استانی تشکیل شده و به تحقیق و تفحص در مورد روند واگذاری پالایشگاه بپردازند، به این کارگروه ۶ ماه فرصت داده شد تا نتیجه را در قالب گزارشی به صحن مجلس ارائه دهند، ۶ ماه گذشت و نمایندگان هیچ گزارشی ارائه ندادند و مجددا این بازه زمانی تا ۹ ماه تمدید شد، با وجود گذشت ۱۶ ماه از این مهلت هنوز هم گزارشی از سوی نمایندگان ارائه نشد.
البته ناگفته نماند که همزمان با واگذاری این پالایشگاه به بخش خصوصی و خریدار جدید آن عدهای از کارگران از کار بیکار شدند و به دلایل مختلف و بی اساس از پالایشگاه اخراج شدند که هیچ توجیه قانونی برای بیکاری این افراد وجود نداشته و ندارد.
کارگر اخراجی پالایشگاه کرمانشاه: شاهد پولشویی و رانت خواری عدهای در این پالایشگاه هستیم
در همین راستا به گفتگو با منیژه نوروز، دانشجوی کارشناسی ارشد پیام نور کرمانشاه و کارگر اخراجی پالایشگاه پرداختیم. او با بیان اینکه پس از واگذاری پالایشگاه به دلایلی کاملا بی اساس و بی پایه، من و چند کارگر دیگر را از این واحد اخراج کردند، گفت: مصوبه هیات وزیران مبنی بر لغو واگذاری پالایشگاه کرمانشاه و بازگشت آن به بخش دولتی وجود دارد، ولی متاسفانه زنگنه، وزیر نفت به دلایلی که هیچوقت بیان نشد، با این مصوبه مخالفت کرده و اقدام به اجرای آن نکرده است.
وی افزود: وزیر نفت معتقد است که واحدی که واگذار شده از کنترل وزارت نفت خارج شده و ایشان نمیخواهد مجددا مسئولیتی از این بابت در اختیار گیرد. این در حالی است که متاسفانه افرادی این پالایشگاه را زیان ده نشان میدهند در صورتی که همین پالایشگاه اکنون سودده است و برخلاف گفته خریداران آن هیچوقت زیان ده نبوده است.
نوروز اضافه کرد: خواسته ما از نمایندگان و مسئولین واضح و مبرهن است، خواستار احقاق حق مردم کرمانشاه هستیم، میخواهیم که لغو واگذاری این پالایشگاه صورت گیرد و بخش دولتی اداره آن را بر عهده گیرد چرا که اکنون شاهد پولشویی و رانت خواری عدهای در این پالایشگاه هستیم و به شکل واضحی قاچاق سوخت و مواد در پالایشگاه کرمانشاه اتفاق میافتد، به همین دلیل خواسته ما اجرای قانون و لغو واگذاری پالایشگاه به بخش خصوصی است.
پالایشگاهی که به مبلغ ۲۱۰ میلیارد تومان واگذار شده از پتروشیمی بیستون ۲۸۰ میلیارد تومان طلبکار است
در ادامه امید کرم اللهی، مسئول علمی بسیج دانشجویی دانشگاه رازی کرمانشاه درباره واگذاری پالایشگاه به بخش خصوصی به ارائه توضیحاتی پرداخت و گفت: پالایشگاه کرمانشاه حدود ۲ سال پیش به بخش خصوصی واگذار شده بود و طی روندی قیمت گذاری آن ۱۸۰۰ میلیارد تومان تعیین شد . اکنون سازمان خصوصی سازی به قیمت جدید ۲۱۰ میلیارد تومان آن را واگذار کرده و از این مبلغ ۱۷ میلیارد آن را نقدی اخذ نموده و مابقی این مبلغ را به صورت اقساطی و طی ۵ سال از مالکان جدید اخذ خواهد کرد. البته همه این بیانات از گفتههای نمایندگان مجلس در مصاحبههای مختلف جمع آوری شده است.
وی افزود: واگذاری پالایشگاه کرمانشاه به بخش خصوصی همراه با حواشی و اعتراضات بسیاری بود و جو رسانهای زیادی علیه آن در استان کرمانشاه اتفاق افتا تا جایی که وزیر اقتصاد دستور لغو واگذاری را داد و ستاد روحانی در زمان انتخابات اعلام کرد که واگذاری لغو شده، ولی بعدها خریدار پالایشگاه به اجرای این مهم امتناع نکرد و همچنان پالایشگاه را تحت کنترل و مدیریت خود دارد.
کرم اللهی ابراز داشت: این جریان همچنان ادامه داشت تا اینکه ۱۶ ماه پیش و در مهرماه سال گذشته، در صحن علنی مجلس شورای اسلامی تصویب شد که تحقیق و تفحصی در این باره از سوی نمایندگان صورت گیرد.
وی با اشاره به اینکه پالایشگاه کرمانشاه از وسعت بسیاری برخوردار بوده و قیمت گذاری پایینی بر روی آن صورت گرفته است، ادامه داد: پالایشگاهی که به مبلغ ۲۱۰ میلیارد تومان واگذار شده از پتروشیمی بیستون کرمانشاه ۲۸۰ میلیارد تومان طلبکار است و این نکته بسیار حائز اهمیتی است.
مسئول علمی بسیج دانشجویی دانشگاه رازی کرمانشاه خاطرنشان کرد: نمایندگان مجلس شورای اسلامی از سال گذشته که بحث تحقیق و تفحص کلید خورد به مدت ۶ ماه فرصت داشتند تا نتیجه را شفاف سازی کنند. بعد از این تاریخ سکوت پیشه کردند و این مهلت زمانی به ۹ ماه دیگر تمدید شد و اکنون با گذشت ۱۶ ماه از تصویب تحقیق و تفحص در مورد واگذاری پالایشگاه کرمانشاه میگذرد، اما همچنان نمایندگان در سکوت به سر میبرند و هیچ گزارشی ارائه نمیدهند.
وی ادامه داد: در همین راستا بسیج دانشجویی از اوایل سال جاری پیگیر این قضیه بود که چرا نمایندگان سکوت کرده اند و هیچ گزارشی از تحقیق و تفحص انجام شده در مورد پالایشگاه به مردم ارائه نمیدهند. البته در استان کرمانشاه یکسری شائبهها در همین زمینه پیش آمده و مردم میگویند که برخی از نمایندگان هزینههای انتخاباتی شان را از پالایشگاه و سیستم مدیریتی آن اخذ کرده اند و به همین دلیل است که در مورد پالایشگاه اظهار نظری نمیکنند و هیچ گزارشی از تحقیق و تفحص انجام شده به مردم و بخصوص دانشجویان ارائه نمیدهند.
کرم اللهی افزود: بسیج دانشجویی دانشگاه رازی تاکنون بارها به نمایندگان نامه نوشته و خواستار ارائه گزارش مذکور شده، اما هر بار پاسخی دریافت نکرده است و این بار نیز نامهای با امضای ۳۶۰۰ نفر از دانشجویان دانشگاه منتشر کرد و در آن خواستار شفاف سازی موضوع واگذاری پالایشگاه شده و به جد پیگیر آن است.
وی اضافه کرد: مضمون کلی این نامه این است که یکسری شائبهها در مورد نمایندگان استان ایجاد شده که هزینههای انتخاباتی خود را از از محل پالایشگاه اخذ کرده اند و به همین دلیل دیگر پیگیر این موضوع نیستند و به همین دلیل بسیج دانشجویی خواستار ارائه گزارش تحقیق و تفحص از سوی نمایندگان است و ضروری میداند که شفاف سازیهای لازم در مورد این جریان برای مردم صورت گیرد چرا که سکت نمایندگان فضا را ملتهب کرده و ما خواستاریم هر چه زودتر این شفاف سازی صورت گیرد.
افرادی که پالایشگاه به آنان واگذار شده، بر اساس چه رابطهای توانسته اند مالکیت آن را برعهده گیرند؟
همچنین طارق کعب، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه رازی کرمانشاه درباره نامهای که به همت این تشکل دانشجویی و با امضای ۳۶۰۰ نفر از دانشجویان خطاب به نمایندگان مجلس شورای اسلامی در رسانهها منتشر شد، گفت: در اصل ۴۴ قانون اساسی آمده است که خصوصی سازی با هدف کوچک کردن دولت و گسترش بخشهای مردمی صورت میگیرد. گسترش بخشهای مردمی هیچوقت کشور ما را متضرر نکرده چرا که همواره مردم بودند که در زمان انقلاب اسلامی و حتی در فتنه ۸۸ میدان را خالی نکردند و از آرمانهای کشور دفاع نمودند.
وی افزود: با این وجود اکنون افرادی بر سر کار هستند که این اصل را به صورت صحیح اجرایی نمیکنند و به جای خصوصی سازی اقدام به خصولتی کردن بخشهای مختلف از جمله پالایشگاه کرمانشاه کرده اند.
کعب اظهار داشت: یکی از مسائلی که اکنون در استان کرمانشاه با آن دست و پنجه نرم میکنیم بحث پالایشگاه است که خصوصی سازی آن حواشی بسیاری داشته است.
وی اضافه کرد: در حال حاضر موضع گیریهای مختلفی از سوی مسئولین در مورد وضعیت پالایشگاه کرمانشاه صورت میگیرد و سوال ما از مسئولین ایت است که آیا در پالایشگاه فساد صورت گرفته یا خیر؟ این پالایشگاه با قیمتی که باید به فروخته شده یا خیر؟ و اگر با قیمت مناسب به فروش رفته، مسئولین نتیجه را به ما اعلام کنند که با این اسناد و مدارک واگذاری به شکل قانونی صورت گرفته و همچنین بیان کنند که پالایشگاه با قیمتی در شان و ارزش به فروش رفته است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه رازی کرمانشاه ادامه داد: در غیر این صورت و چنانچه فسادی در روند واگذاری و اداره پالایشگاه کرمانشاه صورت گرفته این فساد را شفاف سازی کنند و به گفته مقام معظم رهبری که فرمودند: «باید با فاسد برخورد شود» عمل کنند و ضروریست که نمایندگان هر چه سریعتر نتیجه تحقیق و تفحص را به مردم و دانشجویان اعلام نمایند.
وی بیان داشت: باید شفاف سازیهای لازم در مورد واگذاری پالایشگاه کرمانشاه و روند انجام آن و اینکه این واگذاری به چه شخص و اشخاصی صورت گرفته و این افراد بر چه مبنایی مالکیت پالایشگاه را بر عهده گرفته اند مشخص شود و نمایندگان به ما بگویند که چطور شد که پالایشگاهی که قیمتش قریب به ۲ هزار میلیارد تومان است با ۲۰۰ میلیارد تومان فروخته شد بنابراین برای ما جای سوال است که افرادی که پالایشگاه به آنان واگذار شده بر اساس چه رابطه و ضابطهای توانسته اند مدیریت و مالکیت آن را برعهده گیرند.
کعب خاطرنشان کرد: به تبع همین پالایشگاه، مسائل دیگری در استان کرمانشاه همچون مبحث سیلو که نماینده، ولی فقیه استان نیز بر سر این بحث موضع گیری کردند و خواستار پاسخگویی شدند، در حال وقوع است. از آنجایی که نقطه عطف این بحثها را پالایشگاه میدانیم و با در نظر گرفتن قدمت، وسعت و تاثیرگذاری پالایشگاه در سطح استان و کشور، پیگیر شفاف سازیهای لازم در مورد واگذاری پالایشگاه هستیم و خواستاریم که در راس همه این مسائل، نمایندگان مجلس شورای اسلامی به طور شفاف و صریح در رابطه با علل و نحوه واگذاری پالایشگاه و اینکه این واگذاری به چه کسانی صورت گرفته برای عموم مردم و دانشجویان در بستری سالم و فضایی منطقی بیان کنند. ضمنا این شفاف سازی باید در فضایی دو طرفه و در حضور مردم و دانشجویان صورت گیرد.
البته به این پیام بسنده نکردیم و به گفتگو با سید جواد حسینی کیا، رئیس مجمع نمایندگان استان کرمانشاه پرداختیم. وی درباره ارائه گزارش تحقیق و تفحص نمایندگان و شائبههایی که در این باره وجود دارد که نمایندگان هزینههای انتخاباتی خود را از محل پالایشگاه دریافت کرده اند، گفت: نمایندگان از انجام تحقیق و تفحص سرباز نزده اند و به زودی گزارش آن در صحن علنی مجلس شورای اسلامی ارائه میشود.
وی افزود: بنده اولین نفری بودم که پیشنهاد انجام تحقیق و تفحص پالایشگاه را به صحن ارائه دادم، ولی من را از این جریان خارج کردند و اکنون عضو این کارگروه نیستم، اما آنچه که مشخص است تحقیق و تفحص انجام شده و الان مراحل پایانی و نگارش آن در حال انجام است و قطعا در صحن علنی ارائه میشود.
این نماینده مردم سنقر و کلیایی در مجلس شورای اسلامی در خصوص شائبههایی که به نمایندگان کارگروه در مورد تامین هزینههای انتخاباتیشان از محل پالایشگاه وجود دارد گفت: فعلا وقت مطرح کردن این موضوع نیست و بهتر است در زمان دیگری در مورد آن اظهار نظر کرد.