به نوشته روزنامه اسپانیایی ال پائیس فعالیتهای اطلاعاتی اسرائیل در برزیل و کشورهای دیگر آمریکای لاتین می تواند یکی از وجوه همکاری میان اسرائیل و کشورهای این منطقه باشد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، روزنامه اسپانیایی الپاییس در گزارشی نوشت: اسرائیل در برهه کنونی توجه ویژهای به منطقه آمریکای لاتین مبذول داشته است و تلاش میکند علاوه بر تقویت روابط با کشورهایی که از گذشته با آنها کانال ارتباطی برقرار کرده بود، فرصتهایی جدید در روابط با این کشورها ایجاد نماید.
در ادامه این گزارش به حمایت اقلیت یهودی برزیل از «ژاییر بولسونارو» رئیس جمهور جدید برزیل اشاره شده و آمده است: برخی از آنها با پرچم برزیل و برخی دیگر با پرچمهای اسرائیل در حمایت از بولسونارو دیده میشدند، مسالهای که بعد از مدتها بازگشت اسرائیل به صحنه تحولات بین المللی پس از سالها انزوا را نشان میدهد.
رئیس جمهور جدید برزیل نیز در سخنانش در برابر مجلس ملی این کشور تاکید کرد که برزیل از مراسم عبادی ادیان مختلف به ویژه سنتهای یهودی مسیحی در برزیل حمایت و به آن احترام میگذارد. تاکید بولسونارو بر سنتهای یهودی مسیحی به یک واژه مصطلح در جوامع انگلیکن اشاره دارد که از آن به عنوان حمایت قوی از اسرائیل تعبیر میشود.
به نوشته الپاییس در هنگام سخنرانی بولسونارو، میشد خرسندی و رضایت را در چهره نتانیاهو که برای شرکت در مراسم تحلیف به برزیل سفر کرده بود، مشاهده کرد. نخست وزیر رژیم اسرائیل که برای حضور در انتخابات پارلمانی زودهنگام در نهم آوریل ۲۰۱۹ آماده میشود، پیش از این در سخنانی تاکید کرده بود: إسرائیل در کل جهان دوستان و یارانی بهتر از جامعه انگلیکن ندارد.
به نظر میرسد نتانیاهو به کمکها و پشتیبانی رئیس جمهور برزیل و گروههای یهودی ارتودوکس در این کشور نیاز دارد، همانگونه که وی قبل از سفر به ریودوژانیرو در آستانه اعلام موعد برگزاری انتخابات زودهنگام اسرائیل بر این مسئله تأکید کرده بود. به نوشته ال پائیس روابط میان برزیل و اسرائیل نتیجه سیاستهای عقلانی و یا سیاستهای اسرائیل و یا ناشی از همکاریهای بینالمللی نیست، بلکه نتیجه تقارب میان ایدئولوژی ها، عرفها و اصول و ارزشهای مشترک است.
این روزنامه اسپانیایی در این باره نوشت: ما در زمانی زندگی میکنیم که جریانهای دینی و محافظه کار با قدرت در صحنه جوامع حضور دارند و همین افراد هستند که با رسیدن به مدارج بالاتر راهبردهای دیپلماتیک را تعیین میکنند. در همین راستا میتوان گفت: در شرایط کنونی نظام جدیدی از ائتلافها میان کشورهای آمریکای لاتین با جهان خارج از آن در حال شکل گیری است که نشانههای آن از ابتدای سال جاری میلادی (۲۰۱۹) قابل مشاهده است.
براین اساس، اسرائیل در پی تقویت روابط با کشورهای آمریکای لاتین و ایجاد گشایش در این روند است. همانگونه که در ماه سپتامبر ۲۰۱۸ نتانیاهو به عنوان نخستین نخست وزیر تاریخ اسرائیل به کشورهای منطقه شامل آرژانتین، کلمبیا و مکزیک سفر کرده بود. تا نخستین نخست وزیر اسرائیل باشد که این گونه به کشورهای آمریکای لاتین سفر میکند.
با توجه به ماهیت این سفر نتانیاهو به برزیل و شرایطی که در آن رخ داد هم اکنون این کشور به کشورهای دارای روابط بسیار نزدیک با اسرائیل تبدیل شده که از روابط استثنایی با تل آویو بهرهمند است. در شرایطی که برزیل و اسرائیل در حال اجرای سیاستهای اقتصادی مشابه هم جهت ایجاد جهش اقتصاد خود هستند، رئیس جمهور برزیل و نخست وزیر اسرائیل بر فرصت همکاریهای مشترک اقتصادی تاکید ورزیدند. در این راستا اسرائیل در نظر دارد در زمینه پروژههای آبی، شرکتهای نوپا و فناوریهای نوین به برزیل کمک کند، در شرایطی که برزیل به عنوان هشتمین اقتصاد جهان در زمینه مواد غذایی و صنعت فولاد توانمندیهای ویژهای دارد.
ال پائیس در ادامه نوشت: فعالیتهای اطلاعاتی اسرائیل در برزیل و کشورهای دیگر آمریکای لاتین میتواند یکی دیگر از وجوه همکاری میان اسرائیل و کشورهای این منطقه باشد، این در حالیست که در گذشته روسای جمهور برزیل بر ضرورت عدم دخالت خارجی و حفظ حاکمیت ملی برزیل در این مسائل تاکید داشتند، اما در دوران جدید به نظر میرسد مشکلی در ارتباط با همکاریهای اطلاعاتی اسرائیل و برزیل وجود ندارد.