آخرین اخبار:
کد خبر:۷۴۱۳۲۷
در همایش ملی «طب سنتی ایرانی» مطرح شد

مردم خدمات طب سنتی را از مسیر آکادمیک و علمی آن به دست بیاورند/ روانشناسی در طب ایرانی و اسلامی بیشتر از طب مدرن مورد توجه است

همایش طب سنتی یک دهه فعالیت آکادمیک نقد گذشته، افق آینده با حضور صاحبنظران و اندیشمندان این حوزه به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار می‌شود.
امید ملائی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، همایش طب سنتی یک دهه فعالیت آکادمیک نقد گذشته، افق آینده با حضور صاحبنظران و اندیشمندان این حوزه به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد روز گذشته آغاز به کار کرد.

این همایش سوم و چهارم بهمن ماه در محورهای جایگاه طب سنتی و مکمل در دنیا، راهبرد سازمان جهانی بهداشت به طب سنتی و مکمل ،فرصت های فراروی نظام سلامت کشور در حوزه طب ایرانی و مکمل، چالش های آموزشی، پژوهشی و درمان یک دهه فعالیت آکادمیک طب ایرانی، طب ایرانی فرصت ها و چالش های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و فرهنگی برگزار می شود.

طب سنتی فقط به معنای جوشانده خوردن نیست!/ روانشناسی در طب ایرانی و اسلامی بیشتر از طب مدرن مورد توجه است

در روز نخست این همایش علی‌اکبر ولایتی، رئیس گروه حکمت و طب ایرانی فرهنگستان علوم پزشکی ایران بیان کرد:  در مجموع به‌منظور تجمیع طب مدرن و سنتی باید طب سنتی به‌روز و طب مدرن منطقی شود.

ولایتی افزود: از وزارت بهداشت به‌دلیل همکاری‌ که در این دوره با طب سنتی داشتند تشکر می‌کنیم و شهادت می‌دهم که  در هیچ دوره‌ای این‌گونه همکاری با طب سنتی نشده بود.

رئیس گروه حکمت و طب ایرانی فرهنگستان علوم پزشکی ایران با اشاره به اینکه «تصور این‌که در طب سنتی فقط جوشانده می‌دهند و از داروی گیاهی استفاده می‌کنند درست نیست»، تصریح کرد: اولین کسی که از روده بُز نخ بخیه درست کرد، زکریای رازی بود. زکریای رازی که الکل را کشف کرد اولین کسی بود که در قرن سوم و چهارم از پنبه و الکل برای استریل کردن محل جراحی استفاده کرد، لذا طب سنتی تنها این نیست که جوشانده بخورند و هر جا جراحی لازم باشد انجام می‌داده‌اند.

وی در ادامه تصریح کرد: اگر بدون توجه به مزاج انسان‌ها دارو تجویز کنیم دچار اشکال می‌شویم، همان‌گونه که شده‌ایم، فلذا در این طب بر اساس مزاج آدم‌ها دارو تجویز می‌شود.

ولایتی با بیان این‌که «انسان یک کل تفکیک‌ناپذیر است و جسم و روح انسان کنار یکدیگر قرار دارد»، خاطرنشان کرد: اگر کسی به انسان به‌عنوان جسم نگاه کند اشتباه می‌کند، جسم و روح انسان با هم مطرح است و لذا موضوع علم روانشناسی در طب ایرانی و اسلامی بیشتر از طب مدرن مورد توجه است.

رئیس گروه حکمت و طب ایرانی فرهنگستان علوم پزشکی ایران با اشاره به این‌که «انسان بخشی از طبیعت است»، بیان کرد: بر این اساس می‌گویند فلان خوراکی دارای مزاج سرد یا گرم است و خوراکی یا داروی گرم را به مزاج سرد و خوراکی یا داروی سرد را به مزاج گرم ندهید. این نوع تجویز خیلی بهتر از امروزه بر اساس منطق منطبق است.

وی با اشاره به اینکه «با وجودی که در طب امروزی مدعی استفاده از منطق نیستند، اما در تجزیه و تحلیل ناچار به استفاده از منطق هستند»، گفت: هنگامی که اساس تفکر بر اساس خلقت تصادفی است، چرا ما در تبیین فیزیولوژی و تطبیق پاتولوژی و فیزیولوژی دنبال منطق می‌گردیم؟ نمی‌شود خلقت تصادفی باشد و ما در تحلیل این خلقت از ابزار منطق استفاده کنیم، این تفاوت دو جهان‌بینی است. طب ایرانی و اسلامی بر اساس جهان‌بینی توحیدی است و طب غربی بر اساس جهان‌بینی داروینی است و بر این اساس این تفاوت وجود دارد.

ولایتی ادامه داد: بر این اساس در طب مدرن به بن‌بست رسیده‌ و به این نتیجه رسیده‌اند که چاره کار تلفیق دو دیدگاه طب سنتی و طب مدرن است.

مردم خدمات طب سنتی را از مسیر آکادمیک و علمی آن به دست بیاورند

رئیس گروه حکمت و طب ایرانی فرهنگستان علوم پزشکی ایران خاطرنشان کرد: در طب سنتی به‌موازات تجویز داروهای طبی کار جراحی هم پیش رفته بود و بسیاری از پایه‌های جراحی را اطباء ایرانی و اسلامی پایه‌گذاری کردند.

محمدرضا دارابی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد هم در همایش ملی طب سنتی ایرانی که در محل دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد اظهار کرد: اگر قرار باشد طب سنتی جایگاهی در کشور داشته باشد، قطعا باید در زمینه طب مدرن باشد.

دارابی افزود: مردم نیز باید به این آگاهی و فرهنگ برسند که خدمات طب سنتی را از مسیر آکادمیک و علمی آن به دست بیاورند و اگر راهی به جز این انتخاب شود بیشترین آسیب متوجه خود مردم خواهد بود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: متاسفانه حوزه سلامت، حوزه پر سود و منفعتی است و افرادی که علاقه به مال اندوزی دارند در این حوزه وارد می شوند، چه علمی باشد چه غیر علمی و سلامت مردم برای این افراد مهم نیست.

وی خاطرنشان کرد: در طب سنتی هم این فرآیند اتفاق می افتد و افراد سوار بر موجی به نام طب سنتی می شنود اما باید توجه داشت که در اسلام چیزی به نام طب اسلامی وجود ندارد اما امروزه شاهد این هستیم که طب اسلامی در در ارکان مختلف جامعه حضور پیدا کرده است و ما باید این تضاد را برای مردم رفع کنیم. 

دارابی تصریح کرد: از سال ۹۳ طب سنتی و مکمل وارد حوزه بسیار گسترده ای شده و سعی کرده ایم به این حوزه توجه ویژه ای شود.

فعالیت‌های آستان قدس به‌اندازه یک کشور کوچک است/ طب ایرانی و سنتی زیرساخت‌های خود را طی کرده است

همچنین در این همایش محمد مهدی‌نژاد نوری،  معاون علمی آستان قدس رضوی اظهار کرد: خوش‌بختانه طب ایرانی و سنتی زیرساخت‌های خود را طی کرده و شکل و شمایل خوبی به خود گرفته است. همه اقدامات صورت گرفته باعث شد این حوزه مورد سوءاستفاده قرار نگیرد و در مسیر خود قرار گیرد.

مهدی نژاد با اشاره به تشکیل معاون علمی آستان در حدود ۳ سال قبل، ادامه داد: معاونت علمی آستان قدس قصد دارد علم را در همه عرصه‌های فعالیت‌های آستان قدس رضوی که خود یک کشور کوچک است، پی گیرد.

معاون علمی آستان قدس رضوی تصریح کرد: باید در واژه طب سنتی و طب ایرانی تجدید نظر کرد و آن را با واژه‌ای وسیع‌تر جایگزین کرد؛ چراکه طب سنتی تنها در جغرافیای ایران امروزی نبوده و این طب در جغرافیایی وسیع‌تر قرار داشته است. همچنین با وجود این‌که طب اسلامی نداریم، اما طب مسلمانان داریم.

وی خاطرنشان کرد: آستان قدس رضوی با این‌که این موضوعات در بستر‌های خارج علمی پیش رود، مخالف هستیم و بستر و میدانی برای این ایجاد نکرده‌ایم و با برخی نیز برخود خواهیم کرد.

مهدی نژاد بیان کرد: ما نباید ایده‌ها و ظرفیت‌ها و خلاقیت‌های جدید که ممکن است خارج حیطه ما باشد را سرکوب کنیم.

معاون علمی آستان قدس رضوی با اشاره به لزوم توسعه طب سنتی در کشور، اضافه کرد: امیدواریم آستان قدس رضوی سهم خود را در این زمینه به خوبی ایفا کند.   
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار