معاون توسعه روستایی ریاست جمهوری از برگزاری همایش نقش بوم گردی در توسعه روستایی و عشایر خبر داد و ابراز امیدواری کرد با اعطای تسهیلات به روستائیان در این حوزه به زودی شاهد مهاجرت معکوس از روستاها باشیم.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمد امید، معاون توسعه روستایی ریاست جمهوری در نشست خبری با محوریت برگزاری همایش ملی نقش اقامتگاههای بوم گردی در توسعه روستایی و عشایر کشور گفت: یکی از برنامههایی که میتواند در توسعه روستا و ماندگاری روستائیان در محل زندگی خود موثر باشد بحث اقامتگاههای روستایی است که از یک سو ایجاد اشتغال میکند و از سوی دیگر این زمینه را فراهم میکند که مردم عزیز ما بتوانند به روستاها سفر کرده و از آرامش و طبیعت بکر روستا استفاده کنند.
وی ادامه داد: این حرکت در کشور ما به صورت برنامه ریزی شده ۱۰ سالی است که آغاز شده و اوج این اتفاقات و برنامه ریزیها به یک سال اخیر برمی گردد.
امید ادامه داد: بر این اساس مبلغ یک و نیم میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی با محوریت اشتغال به روستائیان اختصاص یافت که ۱۰ درصد آن یعنی مبلغی معادل ۱۷ هزار میلیارد مختص به کارهای بوم گردی در روستاها هزینه شد.
معاون توسعه روستایی ریاست جمهوری ادامه داد: از مجموعه نهادهایی که در این امر به ما کمک کردند همکاران ما در وزارت کشور و میراث فرهنگی بود بر این اساس ۱۳۰۸ باب از اقامتگاههای بوم گردی که شامل حدود ۱۲۰۰ روستا میشود در بخشهای مختلف کشور فعال شدند و مردم عزیز میتوانند برای تعطیلات نوروز به آنجا سفر کنند.
طرح بوم گردی اشتغال ۱۹۰ نفر در روستاها را به دنبال خواهد داشت/ امیدواریم با اجرای این طرح شاهد مهاجرت معکوس در روستاها باشیم
وی یکی از اشتغالهای بسیار مناسب در عرصه روستا را بحث گردشگری روستاها دانست و خاطرنشان کرد: بر این اساس از ۱۸ هزار میلیارد اختصاص داده شده به این حوزه ۶۰۰۰ میلیارد در اختیار طرحهای اشتغال زا قرار گرفت و براساس آمار ۱۹۰ نفر با این هزینه مشغول به کار خواهند شد و امیدواریم جریان بوم گردی آثار بسیار مثبتی در مهاجرت معکوس روستاها داشته باشد.
امید افزود: بر این اساس همایش ملی نقش اقامتگاههای بوم گردی در توسعه روستایی و عشایر شنبه ۱۱ اسفند سال جاری از ساعت ۸ صبح در دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران رسما آغاز به کار خواهد کرد.
معاون توسعه روستایی ریاست جمهوری با بیان اینکه بخش بوم گردی تکمیل کننده بخشهای روستایی است، یادآور شد: با مشارکت و تلاش جامعه حرفهای اقامتگاههای بوم گردی ایجاد و سامان خواهد گرفت و همایش روز شنبه نیز با اهداف حمایت معنوی از نقش توسعه بوم گردی، هم اندیشی ملی در خصوص توسعه بوم گردی، تقویت و نقش توسعه بوم گردی در سفر و گردشگری همچنین ترغیب مردم بر استفاده از اقامتگاههای بوم گردی برگزار خواهد شد و هدف اصلی از این همایش در حقیقت تحکیم ارتباط بین دستگاههای اجرایی با اقامتگاههای بوم گردی خواهد بود.
وی در تشریح مورد آخر به ارتباط مسئولان با موسسان طرحهای موسوم به بوم گردی اشاره کرد و گفت: بر این اساس بنا شد دوستان در حوزه بوم گردی چالشهای خود را مطرح و دستگاههای اجرایی علاوه بر شنیدن آنها به ارائه راهکار بپردازند.
امید بخشهای اصلی همایش روز شنبه را شامل دو بخش که یکی سخنرانی مسئولان و دیگری هم اندیشی بین اقامتگاه داران و مسئولان حاضر در نشست دانست و یادآور شد: نقش بوم گردی برای توسعه اقتصاد کشور ایجاد یک زنجیره هوشمند گردشگری است.
در ادامه این نشست خبری رزمجو، معاون دکتر امید خبر از برگزاری جشنواره فرهنگی ورزشی روستا داد و گفت: در این جشنواره نیز تلاش میکنیم با ایجاد کمپین خوراک اسلامی پوشاک ایرانی در ترویج فرهنگ ایرانی اسلامی گامهای سازندهای برداریم.
وی برگزاری رویدادهای استارتاپی با موضوع گردشگری را نیز محوریت دیگر این جشنواره دانست و ادامه داد: در بخش مربوط به تسهیلات به منظور ایجاد اشتغال در چهار دهه اخیر در برخی روستاها انصافا خدمات خوبی انجام شده، اما علی رغم این خدمات شرایط ایجاد شده ماندگاری روستائیان را در محل زندگی خود به دنبال نداشته است و مهاجرت روستائیان علاوه بر ایجاد مشکلاتی برای خود آنها حاشیه نشینی در شهرها را هم دامن زده است.
تسهیلات ارائه شده برای ماندگاری روستائیان در روستاها با نرخ ۶ درصد در نظر گرفته شد
رزمجو افزود: در دولت دوازدهم اعتبار تسهیلات با قیمت مناسب ایجاد شده بر این اساس که نرخ تسهیلات در شهرهای مرزی ۴ درصد و در شهرهای غیرمرزی ۶ درصد برای روستائیان در نظر گرفته شده است.
معاون دکتر امید افزود: براساس آمار میانگین ریال خرج شده برای هر یک از این پروژهها ۶۰ میلیون بوده و فاکتورهای مناسب برای انتخاب روستاها شامل جمعیت بیکار، جمعیت آماده به کار و درآمد سرانه در استان بوده است که متولیان این امر در روستاها سازمان برنامه و بودجه، وزارت کار و معاونت توسعه روستایی بوده است که نظارت بر امور را نیز این سه نهاد به عهده دارند.
وی چهار بانک عامل ارائه دهنده این تسهیلات را شامل پست بانک، بانک توسعه تعاون، صندوق کارآفرینی و بانک کشاورزی دانست و تصریح کرد: البته سهم هر استان مشخص است.
رزمجو گفت: در این خصوص متقاضیان برای استفاده از اشتغال پایدار روستایی ۴۵۰ هزار نفر در سامانه ثبت نام کردند که از این تعداد ۸۳ هزار طرح بالغ بر ۸۳۴۵ میلیارد تومان از این طرحها بررسی و مصوب شد و به بانکهای عامل ابلاغ شد که حدود ۷۲۹۱ میلیارد تومان از طریق بانکها وارد انعقاد قرارداد شدند که براساس این آمار مبلغ عنوان شده به ۷۵ هزار طرح پرداخت شد.
وی ادامه داد: از این میزان ۶۲۵۲ میلیارد تومان در حوزه بوم گردی بود که شامل ۱۵۲۲ طرح میشود.
معاون دکتر امید افزود: براساس این آمار بالغ بر ۳۱۸ میلیارد تومان که ۱۳۰۸ طرح به ارزش ۲۴۰ میلیارد اشتغال زایی برای ۵۷۱۷ نفر را به دنبال داشته است که سرانه هر طرح ۱۵۹ میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
وی در خصوص موانع موجود بر سر راه روستائیان برای استفاده از این تسهیلات گفت: مسائل مربوط به وثیقه بانکی تاکنون به مقدار زیادی حل شده است و وثایق ابلاغ شده نسبت به گذشته بسیار سادهتر شده است.
رزمجو در تشریح اهداف مربوط به بوم گردی گفت: بخشی از این اهداف مربوط به خانه مسافر برای کسانی است که به دنبال سفر با هزینه کمتر هستند و بخش دیگر مربوط به ترویج بحث بوم گردی است.
معاون دکتر امید در ادامه ابراز امیدواری کرد که با تسهیلات پرداخت شده در آینده نه چندان دور مهاجرت به شهرها صفر شود و در مقابل شاهد مهاجرت معکوس در روستاها باشیم.
وی تصریح کرد: اختیار این تسهیلات در چارچوب قانون مقرر به استانداریها ابلاغ شده و کارگروه هر استان شامل وزارت کار و سازمان برنامه و بودجه ناظر بر اقدامات صورت گرفته است، اما ذکر این نکته ضروری است که اختیارات این تسهیلات در هر استان به استانداران واگذار شده از این رو از مسئولان در استانها توقع داریم که نظارت کامل بر اجرای این طرح داشته باشند و درخواست متقاضیان را با دو فاکتور عملیاتی شدن طرح در روستا و ایجاد اشتغال بررسی کنند.
وی افزود: تاکید ما بر ایجاد زنجیره اشتغال در روستاهاست، چون زنجیره تولیدات کشاورزی در روستاها از اهمیت بالایی برخوردار است و یکی از معضلات ما در روستا صادرات خام محصولات کشاورزی است که امیدواریم از محل این طرح بتوانیم اشتغال پایدار در روستا ایجاد کنیم.