به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، «یوکیا آمانو»، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز دوشنبه درباره گزارشهای منتشرشده در برخی رسانهها در خصوص فشارهای نامحسوس آمریکا و رژیم صهیونیستی برای اثرگذاشتن بر همکاریهای ایران و نهاد دیدهبان هستهای سازمان ملل متحد اظهارنظر کرد.
پیش از این شبکه خبری بلومبرگ از «روشهای غیرمعمول» و «نامحسوس» رژیم صهیونیستی و آمریکا برای منحرف کردن فعالیتهای راستیآزمایی آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران پرده برداشته بود.
بلومبرگ در شرح یکی از این روشهای نامعمول نوشته بود هنگامی که یکی از مأموران باسابقه سازمان سیا در حال سخنرانی در همایشی در فلسطین اشغالی بوده مسئول همایش به ناگاه سخنان او را قطع کرده و گفته که ایران از برجام خارج شده است. بعد از آنکه دیپلماتها صحت و سقم این خبر را از منابع دیگر مورد بررسی قرار داده بودند مشخص شده که خبر، دروغ بوده و به قصد اثرگذاشتن روی ذهنیت حاضران در خصوص ایران انجام شده است.
به ادعای بلومبرگ، تلاشهایی از این دست خشم آمانو از آمریکا و رژیم صهیونیستی را به همراه داشته و او بدون اشاره به نام دو طرف در بیانیهای گفته است: «تلاشها برای اثرگذاری نامحسوس روی وظایف راستیآزمایی آژانس یا اعمال فشار بر آن بسیار مضر و غیرسازنده هستند.»
خبرنگار پرستیوی در کنفرانس خبری روز دوشنبه از آمانو پرسید: «سوال من به صحبتهای شما در اواخر ماه ژانویه مربوط میشود. شما گفتید: "تلاشها برای اثرگذاری نامحسوس روی وظایف راستیآزمایی آژانس یا اعمال فشار بر آن بسیار مضر و غیرسازنده هستند." برای من این برداشت ایجاد میشود که این حرف شما ناظر به راستیآزمایی در ایران است. میتوانید کمی در این خصوص توضیح بدهید؟ ضمن آنکه آقای عراقچی هم همان زمان با شما دیداری داشتند. ایشان گفتند یکی از مسائلی که درباره آن با شما رایزنی کردند به اعمال برخی فشارها روی آژانس یا تلاشهایی برای منحرف کردن همکاری ایران با آژانس، مربوط میشد. اگر میشود در این باره نظرتان را بفرمایید. متشکرم.»
آمانو در پاسخ گفت: «در جریان سخنانم در ماه ژانویه، من به مسئله تلاشهای نامحسوس و ضرورت جلوگیری از تلاشهای نامحسوس [برای اعمال فشار بر آژانس] صحبت کردم. ولی اشارهام به هیچ کشور، فرد یا موضوع خاصی مربوط نمیشد.»
مدیر کل آژانس اتمی در ادامه گفت: «اظهارنظر من، عمومی بود. نظر من این است که اعتبار آژانس بینالمللی انرژی اتمی، سرمایهای عظیم است. اگر عملکرد ما بیطرفانه، مستقل و عینی باشد میتوانیم این اعتبار را حفظ کنیم.»
وی، گفت: «در خصوص دیدارم با عراقچی، رویه آژانس این است که محتوای گفتوگوهای دیپلماتیک را افشا نمیکند.»
آمانو در بخش دیگری از این کنفرانس خبری درباره احتمال بازگشایی پرونده موسوم به «جنبههای نظامی احتمالی» در برنامه هستهای ایران (PMD) هم اظهار نظر کرد.
آمانو در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا احتمال دارد آژانس بینالمللی انرژی اتمی این پرونده را بازگشایی کند گفت: «درباره مسائل مربوط به پی.ام.دی، اواخر سال ۲۰۱۵ این مسئله حل و فصل شد و من در خصوص آینده هیچ گمانهزنیای نمیکنم.»
وی در ادامه گفت: «ما فعلاً موظف به نظارت بر برجام و راستیآزمایی آن هستیم؛ منظورم [نظارت و راستیآزمایی] تعهدات هستهای ایران است. درباره مسائل مربوط به پی.ام.دی، گمانهزنی نمیکنم.»
منظور از «ابعاد نظامی احتمالی» ادعاهایی هستند مبنی بر اینکه ایران قبل از سال 2003 اقدام به انجام آزمایشهایی در زمینه سلاحهای هستهای در برخی از سایتهای خود کرده است. کشورهای غربی ادعا میکنند شواهد مربوط به این تحقیقات از اسنادی به دست آمدهاند که در لپتاپی متعلق به یکی از فعالان برنامه هستهای ایران بودهاند.
بسیاری از کارشناسان از جمله «محمد البرادعی»، مدیر کل سابق آژانس بینالمللی انرژی اتمی در صحت و اعتبار این اسناد ادعایی تردید وارد کردهاند.
یوکیا آمانو، گزارش نهایی خود در خصوص پرونده پی.ام.دی را آذرماه سال ۱۳۹۴ به شورای حکام ارائه کرد. در این گزارش ادعا شده بود ایران پیش از سال ۲۰۰۳ برخی اقدامات تحقیق و توسعه در زمینه سلاحهای اتمی انجام داده، اما بعد از سال ۲۰۰۹ نشانههایی از فعالیت مشکوک هستهای ایران وجود ندارد.