محققان ایرانی موفق به ساخت دستگاهی «های تک» در حوزه سلول درمانی شدند تا با دستیابی به این فناوری پیشرفته ایران در جایگاه دوم دارندگان آن پس از آلمان قرار گیرد.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، اکنون کارآفرینان و نوآوران ایرانی در حوزههای مختلف علمی حرفهایی برای گفتن دارند. سلولهای بنیادی، نانو و علوم شناختی از حوزههای مرز دانش هستند که جوانان و محققان ایرانی کمر همت را بسته اند تا با فعالیت آنها از قافله حرکت علمی دنیا عقب نمانیم.
در این میان باید فعالیت شرکتهای دانش بنیان در حوزههای مختلف را برجسته و چشمگیر دانست. شرکتهایی که در آنها جوانان و محققان خلاق کنار هم قرار گرفته اند و دستاوردهای مختلفی را برای جامعه به ارمغان آورده اند. شرکت دانش بنیان فناوران سپید جامگان یکی از آنها است که نمونه اولیه نسل جدید دستگاه جداسازی سلولی MACS را به صورت مجزا تولید کرده است. فناوری تولید این دستگاه «های تک» است و پیش از این تنها آلمان تولید کننده آن بود، اما با این اقدام محققان ایرانی و بومی کردن این فناوری در داخل کشورمان در جایگاه دوم دارندگان این فناوری پیشرفته قرار گرفت.
معید دهقان پور مدیر شرکت دانش بنیان فناوران سپید جامگان درباره این دستگاه بیان کرد: این دستگاه قابلیت جداسازی سلولهای مدنظر از میان تعدادی سلول را دارد. دستگاه کار پالایش سلولی را انجام میدهد و خروجی آن سلولهای سالم مدنظر محقق است. البته جداسازی نمونههای مولکولی نشاندار شده با ذرات آهن ربایی نیز از قابلیتهای دیگر این دستگاه است. کاربردهای آن متنوع و گسترده است که میتوان به کاربرد در درمان ام اس، انواع سرطانها و حتی تولید پلاکت اشاره کرد.
به گفته دهقان پور، در این روش از ذرات آهن ربایی که به آنتی بادیهای اختصاصی مارکرهای سطح سلول مورد نظر متصل شده اند استفاده میشود. در نتیجه هنگام عبور سلولها از دستگاه سلولهای مورد نظر در ستونهای دستگاه به دام میافتند. پس از آن با شستشو ستون محلولی خالص از سلولهای مورد نظر بدست میآید.
وی ادامه داد: این شرکت تاکنون بیش از ۳۲ محصول دانش بنیان را در حوزه پزشکی تولید کرده است. محصولاتی که تمام آنها با همت و ایده جوانان این سرزمین طراحی شده و بر اساس فناوریهای روز ساخته شده است تا بستر سلول درمانی برای عموم مردم در عرصه سلولی فراهم شود. البته در این مسیر ستاد توسعه علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز حمایتهای خوبی را برای تحقق اهداف ما داشته است.