گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو: در تمام دنیا قالب های شناخته شده ای وجود دارد که برنامه سازان تلویزیونی فراتر از فرهنگ ها و جغرافیا های مختلف جهانی سراغ آنها می رود و تجربه نشان داده که در اغلب فرهنگ ها و کشورها واکنش مثبت روبهرو میشوند. علاوه بر اخبار، گونه هایی نظیر اتاق خبر، تحلیل مسابقات ورزشی، مسابقات پرسش و پاسخ و... از جمله این گونه ها هستند که بارها و بارها تجربه شده اند و با موفقیت همراه بوده اند. یکی از قالب های شناخته شده برنامه سازی تلویزیونی در دنیا که همیشه مورد توجه بوده و با استقبال فراوان همراه شده استعداد یابی است.
در کشور ما نیز به خصوص در سال اخیر اقبال فراوانی به حوزه استعدادیابی شده است. و همانطور که اشاره شد اغلب این تجربه ها با موفقیت همراه بوده است. از دستپخت شبکه یک سیما که یک برنامه رقابتی در حوزه آشپزی است و حالا یکی از مسابقه های شناخته شده تلویزیون به حساب میآید تا کودک شو با اجرای پژمان بازغی در شبکه نسیم آنهم در ژانر شوهای با حضور خردسالان موفق ظاهر شده و این اواخر برنامه عصر جدید که به طور تمام و کمال مانند تلنت های معروف استعدادیابی جهانی است و اگرچه از آغاز پخش آن مدت زمان زیادی نگذشته اما جای خود را در سبد مخاطبان میلیونی تلویزیون باز کرده است.
یکی دیگر از مسابقات استعدادیابی تلویزیون که پخش آن از نوروز ۹۸ آغاز شده ستاره ساز است. مسابقه ای که به تهیه کنندگی جواد فرحانی و کارگردانی نیما بانک با حضور ستاره های نام آشنای فوتبال ایران به استعداد یابی نوجوانان و کودکان ایرانی در حوزه فوتبال اختصاص دارد و به گواه تهیه کننده اش بیش از ۲۰ هزار نوجوان در مرحله مقدماتی آن ثبت نام کردهاند.
اما یکی از انتقاداتی که همواره به مسابقات استعدادیابی وارد می شود تمرکزگرایی این برنامهها است. به این معنا که اگرچه مسابقات استعدادیابی فرصتی برای شکوفایی استعدادهای افراد مختلف از مناطق مختلف کشور را فراهم می آورد اما باز هم این مرکز نشینان هستند که سهم بیشتری در میان شرکت کنندگان در این مسابقات دارند. اتفاقا فرق اصلی ستاره ساز با سایر مسابقات استعدادیابی تلویزیون همین جاست. ستاره ساز به جای اینکه به شیوه گات تلنت های معروف دنیا در استودیوی بزرگ جای داده شود و داورانش پشت میزهایی با دکمه های قرمز برگزار شود، در زمین های خاکی شهرستان های مختلف کشور برگزار می شود و خب، چه فرصتی بهتر از این برای نمایش بهتر و بیشتر فرهنگ های مختلف و آشنایی با بوم ها و اقلیم های متفاوت کشورمان در بستر یک مسابقه استعدادیابی ورزشی.
داوران ستاره ساز با حضور در شهرهای مختلف کشور این امکان را فراهم آورده اند که این مسابقه از این حیث با هم رده های خود تفاوتی داشته باشد. اگرچه این اتفاق از بار رقابتی و هیجانی که لازمهی یک مسابقه استعداد یابی است کم کرده و دستکم در این قسمتهای ابتدایی بیشتر به یک تاک شوی ورزشی شبیه شده است.
صد البته که چند قسمت ابتدایی هیچگاه برای قضاوت پیرامون یک مسابقه استعداد یابی کافی نیست و باید زمان بگذرد تا ببینیم حضور شرکت کنندگان در استودیوی اصلی برنامه و کم و کیف رقابت آنها با حضور داوران که طبق اعلام تهیه کننده برنامه از قسمت ۲۰ برنامه شروع می شود با موفقیت رو به رو خواهد شد و آیا میتواند انتظارها برای یک مسابقه استعدادیابی ورزشی شایسته را برآورده سازد.
به هر حال قسمت های ابتدایی برنامه بیشتر به روایتگری کم و کیف رقابت های ابتدایی شرکت کنندگان در شهرهای مختلف گذشته و نمیتوان درباره کیفیت مسابقه اصلی که قرار است در استودیو اصلی برنامه برگزار شود اظهار نظر کرد. آنطور که فرحانی در مصاحبه نوروزی خود در شبکه سه اعلام کرد، اواسط اردیبهشت زمان آغاز فاز اصلی رقابتهای ستاره ساز خواهد بود.