«جیمی کارتر» رئیسجمهور اسبق آمریکا ضمن اعلام خبر تماس تلفنی ترامپ با او درباره دلایل پیشی گرفتن پکن از واشنگتن گفت: آمریکا در طول ۲۴۲ سال تاریخ خود به جز ۱۶ سال، در بقیه زمانها در جنگ به سر برده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، «جیمی کارتر» رئیسجمهور سالهای ۱۹۷۷ تا ۱۹۸۱ آمریکا خبر داده که رئیسجمهور کنونی آمریکا با او تماس گرفته و درباره نگرانیهایش درباره پیشی گرفتن چین از آمریکا صحبت کرده است.
به نوشته ایستگاه رادیویی «WAPE» وابسته به رادیو ملی آمریکا، کارتر یکشنبه (دیروز) طی سخنانی در کلیسای شهر «پلینس» ایالت جورجیا از تماس تلفنی ترامپ خبر داد.
به گفته رئیسجمهور اسبق آمریکا ترامپ در این تماس تلفنی با او درباره نگرانیهایش در خصوص چین صحبت کرد. کارتر ۹۴ ساله، چندی قبل نامهای به رئیسجمهور نوشت و در آن درباره مدیریت روابط واشنگتن با پکن توصیههایی کرده بود.
به گفته رئیسجمهور اسبق آمریکا، ترامپ در این تماس درباره اینکه «چین دارد از ما جلو میزند»، ابراز نگرانی کرد. کارتر، نگرانی ترامپ درباره این موضوع را «بجا» دانست و گفت: «شما میدانید چرا اینطور است؟ من در سال ۱۹۷۹ روابط دیپلماتیک با چین را عادیسازی کردم. شما میدانید که از ۱۹۷۹ چین چند بار با دیگران جنگ داشته است؟ اصلا هیچ جنگی نداشته (اما) ما (آمریکا با دیگر کشوها) در جنگ بودهایم».
وی که در کلیسای پلینس صحبت میکرد، همچنین تاکید کرده که آمریکا در طول ۲۴۲ سال تاریخ خود به جز ۱۶ سال، در بقیه زمانها در جنگ به سر برده است.
کارتر گفته که آمریکا «به دلیل تمایلش برای تلاش به منظور مجبور کردن دیگران به در پیش گرفتن ارزشهای آمریکایی، جنگ دوستترین کشور جهان است».
وی با تاکید بر اینکه چین برعکس آمریکا روی زیرساختهای سرمایهگذاری کرده، به ساخت ۱۸ هزار مایل خطوط قطار سریعالسیر اشاره کرد و گفت: «ما (آمریکا) چند مایل خط آهن سریعالسیر در کشورمان داریم؟»
رئیسجمهور پیشینِ سالخورده آمریکا افزود: «ما سه تریلیون دلار (در هزینههای نظامی) هدر دادهایم. این رقم، بیشتر از میزانی است که شما بتوانید حتی تصور کنید. چین حتی یک پِنی (معادل یک صدم یک دلار) هم در جنگ هدر نداده است و دلیل جلو زدن آنها از ما همین است».
کارتر همچنین گفت که اگر صرف هزینههای بسیار برای جنگ و مخارج نظامی نبود، میشد حداقل دو تریلیون دلار برای هزینه در زیرساختها شامل تعمیر پلهای فرسوده، راهها و تقویت نظام آموزشی این کشور هزینه کرد.
وی افزود: «قصد من از قیاس کشورم با چین این نیست که بگویم آنها دشمن هستند. من فقط دارم این موضوع را که شب گذشته تماسی (از سوی ترامپ) دریافت کردم، توضیح میدهم».
کارتر درباره نگرانی ترامپ در خصوص اینکه چین به ابرقدرت اقتصادی جهان تبدل شود، گفت: «من واقعا نگرانی چنین موضوعی نیستم، اما این موضوع رئیسجمهور ترامپ را میرنجاند و من دلیل رنجش او را نمیدانم. البته من امروز نمیخواهم از رئیسجمهور انتقاد کنم».
رایزنی تلفنی ترامپ با کارتر در حالی صورت گرفته که از ابتدای آغاز به کار دولت او، فشارها علیه چین در مسائل مختلف به ویژه فشارهای اقتصادی تشدید شده و واشنگتن جنگ تعرفهای و تجاری علیه پکن به راه انداخته است.
فشارهای آمریکا علیه چین، دامن پروژههای بزرگ اقتصادی چین از قبیل: طرح «کمربند و جاده» و شرکتهای بزرگ این کشور از قبیل: «هواوی» را هم گرفته است.