مارها سالانه ۵۰۰ هزار نفر را میکشند یا فلج میکنند لذا دانشمندان نانوذراتی ساختهاند که در صورت تزریق به بدن فرد مسموم، سم را خنثی میکند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، خنثی کردن سم مار تاکنون یک رویای دور بوده، اما یک متخصص شیمی کالیفرنیایی و یک متخصص سم کاستاریکایی به تازگی ادعا کردهاند که نانوذرات قابل تزریقی را ساختهاند که میتواند سم مار را خنثی کند و به راحتی نیز داخل کوله پشتی قابل حمل است.
در آزمایشهای اخیر، نانوذرات این محققان توانست موشها را از آسیب بافت ناشی از سم مار کبری بدون ایجاد هیچ واکنش آلرژیک نجات دهد. در کشورهای ثروتمند، مارها معمولا افرادی، چون مسافران، سربازان، نگهبانان باغ وحش و جمعآوری کنندههای سم خزندگان را مسموم میکند. با این حال، در مناطق گرمسیری آفریقا، آسیا و آمریکای لاتین، مارها یکی از علل عمده مرگ و میر و فلج شدن افراد در مناطق روستایی هستند؛ طوری که این خزنده سالانه بیش از ۲ میلیون نفر را نیش میزند که حدود ۱۰۰ هزار نفر از آنها میمیرند و ۴۰۰ هزار نفر دیگر نیز دچار معلولیتهای جدی ازجمله قطع عضو یا آسیب عصبی بسیار گسترده میشوند.
چندین دهه است که پادزهرهایی برای مقابله با نیش مار و جانوران و حشرات گزنده تولید میشوند که بسیار گران هستند و به همین دلیل، در کشورهای فقیر به ندرت مورد استفاده قرار میگیرند. این داروها حاوی آنتیبادیهایی هستند که از خون گوسفند یا اسب گرفته شدهاند که با زهر رقیق شده ترکیب شدهاند. فرآیند ساخت این پادزهرها بسیار سخت است و آنتیبادیها همیشه باید به صورت یخ زده نگهداری شوند.
از آنجا که این داروها حاوی پروتئینهای اسب یا گوسفند هستند، میتوانند موجب شوک آنافیلاکسی یا بیشدفاعی یا خونریزی در افراد شوند. همچنین این داروها باید به داخل رگ و در اتاق اورژانس تزریق شوند و به همین دلیل افراد مسموم معمولا قبل از اینکه به بیمارستان برسند، میمیرند. اما محققان دانشگاه کالیفرنیا ادعا میکنند که نانوذرات پادزهر آنها به راحتی قابل استفاده است و نیازی به یخچال ندارد و میتوان آن را در هر مکان و زمانی تزریق کرد.