محققان با کمک فناوری نانو و از خون آلپاکا، گونهای لاما و ترکیبی نژادی از شتر و گوسفند، مینی آنتیبادیهایی را ساختهاند که به طور مختصر نانوبادی نامیده میشوند و میتوانند در درمان سرطان به کار بروند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، محققان از خون آلپاکا و با کمک فناوری نانو، آنتیبادیهایی ساختهاند که به روش درمانی «سلول تی کایمریک گیرنده آنتیژن»، سلولهای سیستم ایمنی بدن که به سلولهای سرطانی حمله میکنند، تومورهای جامد را در بیمارهای سرطانی از بین میبرند.
سلول تی کایمریک گیرنده آنتیژن (CAR T. Cell) نوعی روش درمان سرطان است که از روشهای سلول درمانی با پایه ایمونوتراپی و مهندسی ژنتیک جهت بهبود بیماران مبتلا به انواع سرطانهای خونی، با استفاده از سلولهای خونی خود فرد بیمار (اتولوگ) استفاده میکند. این رویکرد در درمان برخی از بدخیمیهای خونی موفقیتآمیز بودهاست و برای سایر تومورها نیز در حال کارآزمایی است.
CARها گیرندههای مهندسی ژنتیک شده حاوی محلهای اتصال اختصاصی آنتیژن توموری هستند که توسط ژنهای نوترکیب ناحیه متغیر ایمنوگلوبولین (آنتیبادی، پادتن) کد میشوند و دم سیتوپلاسمی آنها حاوی دومینهای سیگنالرسانی هر دو گیرنده سلول T. (لنفوسیت تی از انواع سلولهای سیستم ایمنی بدن است) و پذیرندههای کمک تحریکی است.
البته CARهای سلول تی روش خیلی خوبی برای تومورهای جامد به شمار نمیآیند. زیرا نمیتوانند پروتئینهای خاص سرطانی را در تومورهای جامد پیدا کنند. تومورهای جامد توسط ماتریکس برونیاخته، شبکهای از پروتئینهای حامی که شبیه به مانع عمل میکنند و همچنین مولکولهای تحریک کننده ایمنی که موجب تضعیف حمله سلولهای تی میشود، حمایت میشوند.
دقیقا به همین دلیل است که محققان بیمارستان کودکان بوستون و MIT از آنتیبادیهای آلپاکا برای درمان سرطان استفاده میکنند. سلولهای تی ایجاد شده با این نانوبادیها که پروتئینهای خاصی را در محیط تومور تشخیص میدهند، سیگنالهایی را جهت هدایت برای کشتن سلولهایی که به آنها وابسته است، ارسال میکند.
محققان این نانوبادی را در موشها مورد آزمایش قرار دادند و به طور قابل توجهی موجب کاهش رشد تومور و بهبود بقای حیوان شدند. این سلولهای تی مهندسی شده این محققان به روش ترکیبی به بافت تومور آسیب میرسانند. آنها مانع رسیدن خون به تومورها میشوند و در نتیجه از رشد آنها جلوگیری میکنند.