رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: مسائل آبخیزداری و تغییرات اقلیمی از جمله موارد مهمی هستند که باید به آنها توجه داشت و در زمان بحران با عقل و درایت شرایط را مدیریت کرد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، احمد نظامی رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در نشست تخصصی اثرات سیل مخرب بر کشاورزی که در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، گفت: با وجود اینکه سیل در اغلب موارد خسارتهای بسیاری به بار آورد، اما موارد خوبی مانند پرآب شدن تالابها، تاثیرگذاری در بخش کشاورزی و نیز مسائلی مرتبط با آن را دربرداشت.
نظامی ادامه داد: اگر طی مدت بارندگی، میتوانستیم راهکارهای بهتری برای مدیریت سیل در نظر بگیریم، قطعا استفاده مطلوبتری از آن صورت میگرفت. وقوع سیل در استانهای مختلف به دلایلی متعددی رخ داد و بر اساس آمار ارائه شده ۳۵ هزار میلیارد تومان خسارت بر مناطق سیلزده وارد آمده است.
رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: در ارتباط با سیل اخیر، فعالیتهای بسیار خوبی انجام و نتایج خوبی ارائه شد، اما هنوز جای کار دارد و در بسیاری از موارد این جمله معروف که «ما در خانه رودخانه، خانه ساختهایم مشکلساز شد» در حالی که اگر این وضعیت وجود نداشت شاید خیلی بهتر از آبی که به دست آمده میشد استفاده کرد.
وی با اشاره به فعالیت تحقیقاتی دانشگاهیان، خاطرنشان کرد: تحقیقات انجام شده در این زمینه به اندازه کافی نیست که بتواند جلوی این حوادث را بگیرد، همچنین نکات مربوط به آبخیزداری که مورد تاکید اساتید دانشگاه بود کمتر توسط مدیران اجرایی مورد توجه قرار گرفته است.
نظامی گفت: سیل اخیر در بخش کشاورزی خسارات زیادی را به بار آورد و حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار اراضی بین ۲۵ تا ۱۰۰ درصد آسیب دیدند و برای کشاورزان مشکلات بسیاری به وجود آمد؛ بسیاری از آنها بیمه نبودند که این موارد باید مورد توجه قرار گیرد.
وی با بیان اینکه کشاورزان به دو دلیل عدم تامین هزینه یا عدم علاقه به سراغ بیمه محصول خود نرفتند، افزود: اگر تامین هزینه در نظر باشد دولت باید تسهیلاتی را فراهم کند و نیز باید فرهنگ استفاده از بیمه برای کشاورزان نهادینه شود تا در صورت وقوع حوادثی مانند سیلاب، شاهد کمترین خسارات باشیم.
رئیس دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد تصریح کرد: زمینهای کشاورزی به این بارندگی نیاز داشتند، اما به دلیل عدم توجه به حریم رودخانهها سیل اخیر موجب خسارتهای بسیاری شد که یکی از موارد آن تخریب ساخت و ساز و پلهای غیر مجاز در بستر رودخانهها بود.
نظامی بیان کرد: مسائل آبخیزداری و تغییرات اقلیمی از جمله موارد مهمی هستند که باید به آنها توجه داشت و در زمان بحران با عقل و درایت شرایط را مدیریت کرد.