به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، یک گزارشگر مستقل که منصوب شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد است از اقدام اخیر آمریکا در اعمال تحریمهای یکجانبه علیه کوبا، ونزوئلا و ایران ابراز نگرانی و تصریح کرده استفاده از تحریمهای اقتصادی برای مقاصد سیاسی نقض حقوق بشر است.
به نوشته «وبگاه سازمان ملل متحد» «ادریس جزایری»، گزارشگر ویژه حقوق بشر که بررسی تبعات منفی تحریمها در حیطه وظایف او است گفت: «تغییر نظام از طریق آن دسته از اقدامهای اقتصادی که به طور محتمل منجر به نقض حقوق اساسی بشر میشود هرگز جزو رویههای پذیرفته شده در روابط بینالملل نیست.»
ادریس جزایری که اهل الجزایر است و از سال 2015 به سمت اولین گزارشگر ویژه سازمان ملل در حوزه بررسی اثرات منفی اقدامات یکجانبه منصوب شده، با اشاره به نگرانی خود از تاثیر منفی تحریمها بر مردم، گفت: «نگرانیهای واقعی و اختلافهای جدی سیاسی میان دولتها نباید با تشدید بلایای اقتصادی و انسانی که موجب گرفتاری و گروگان گرفته شدن مردم عادی میشود، رفع شود.»
ادریس جزایری با اشاره به تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران گفت که عدم صدور معافیت از تحریمهای نفتی برای خریداران نفت ایران علیرغم اعتراض «ترکیه» از متحدان ناتو و دیگر کشورها وی را نگران کرد.
وی افزود: «استفاده فراسرزمینی از تحریمهای یک جانبه آشکارا خلاف قوانین بینالمللی است و عمیقا نگران این مسئله هستم که یک کشور چگونه میتواند از سلطه خود در نظام مالی بینالملل استفاده میکند تا نه فقط به مردم ایران که به تعهداتشان در توافق هستهای پایبند ماندهاند بلکه به تمامی طرفهای معاملهکننده با آنها لطمه بزند.»
وزارت خارجه آمریکا نوامبر(آبان) گذشته، معافیت های 180 روزهای را به هشت کشور خریدار نفت و میعانات ایران شامل ترکیه، کره جنوبی، ایتالیا، تایوان، یونان، ژاپن، چین و هند ارائه کرده بود تا در این فاصله به دنبال منابع جایگزین غیر از نفت ایران باشند و این مهلت دوم مه 2019 پایان یافت.
دولت آمریکا بامداد شنبه 14 اردیبهشت بر خلاف مفاد توافق هستهای، بخش تازهای از همکاریهای صلحآمیز هستهای با ایران را نیز مشمول تحریم قرار داد.
بر اساس بیانیهای که در وبگاه وزارت خارجه آمریکا قرار گرفت، «مایک پامپئو» وزیر خارجه این کشور مدعی شد که این تصمیم با هدف محرومسازی ایران از هرگونه مسیری به سوی تسلیحات هستهای اتخاذ شده است.
«برنامه جامع اقدام مشترک» یا برجام، تیرماه سال ۱۳۹۴ میان ایران و پنج کشور عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) به علاوه آلمان (موسوم به گروه ۱+۵) حاصل شد.
دولت آمریکا از نخستین روزهای اجرایی شدن این توافق، کارشکنیها در اجرای آن و تلاش برای کاستن از مزایای اقتصادی ایران از آن را آغاز کرد. با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» به عنوان رئیسجمهور آمریکا این کارشکنیها شدت گرفت و او بارها تهدید کرد کشورش را از توافق هستهای خارج خواهد کرد.
ترامپ سرانجام سهشنبه ۸ می (۱۸ اردیبهشتماه) به طور یکجانبه آمریکا را از برجام خارج کرد و فرمانی را برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران پس از دورههای زمانی ۹۰ و ۱۸۰ روزه امضا کرد.