نزدیک بودن دیدار رمضانی اساتید دانشگاهی با مقام معظم رهبری ما را بر آن داشت تا مهمترین محورهای سخنرانی آنان را در دیدارهای سالهای اخیر مرور کنیم.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محیامعصومی- دیدار رمضانی اساتید دانشگاهی با مقام معظم رهبری نزدیک است، دیداری برای بیان انتقادات، پیشنهادات و مباحث روز جامعه که دانشگاهیان به نوعی با آن درگیر هستند، از مشکلات و چالشها گرفته تا موفقیتها و افتخارآفرینیها. رمضانهای هرسال جمعی از اساتید دانشگاهها برای سخنرانی در حضور رهبری انتخاب میشوند و متن سخنرانیشان را به گونهای تنظیم میکنند که بتوانند در کوتاهترین زمان، مفیدترین و جامعترین موضوعات را بیان کنند و چیزی را از قلم نیندازند چرا که این فرصت شاید تنها موقعیت آنان برای طرح مسائلشان باشد.
اما موضوع اصلی صحبت یا به قولی جان کلام اساتید دانشگاهی در حضور مقام معظم رهبری چیست؟ بیایید دیدار سال گذشته را مرور کنیم، دیداری که با سخنرانی ۱۳ استاد کشور آغاز شد، اساتیدی، چون شاهین آخوندزاده (استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران)، شهاب اسفندیاری (استادیار دانشگاه هنر)، محمد جمشیدی (استادیار دانشگاه تهران)، محمدرضا جوادی یگانه (دانشیار دانشگاه تهران)، فرزاد جهانبین (استادیار دانشگاه شاهد)، دهقانی فیروزآبادی (دانشیار دانشگاه صنعتی شریف)، محمدمهدی طهرانچی (استاد دانشگاه شهید بهشتی)، پیمان صالحی (استاد دانشگاه شهید بهشتی)، سیدعباس موسویان (استاد پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی)، کامران داوری (استاد دانشگاه فردوسی مشهد)، شاهین محمد صادقی (دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی)، جعفر اصلانی (استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران)، مریم حاج عبدالباقی (استادیار دانشگاه آزاد اسلامی) که هرکدام به سهم خود مباحثی را عنوان کردند.
در ادامه صحبتهای مهم برخی از این سخنرانان را مرور میکنیم:
پیشرفت و توسعه علمی محمدمهدی طهرانچی که بعنوان استاد دانشکده فیزیک دانشگاه شهیدبهشتی و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران در این دیدار حاضر شده بود، سخنرانی خود را با پرداختن به موضوع پیشرفت و توسعه علمی آغاز کرد و گفت: «بر اساس الگوی توسعه علم در دوران معاصر، پیشرفت علمی اگر با چهار رکن هستهای، فضایی و علوم سایبری برآمده از علوم و فناوری همگرا و همچنین نگاه نو فلسفی و بنیادی همراه شود، میتواند اقتدارآفرین باشد.»
هشدار نسبت به آسیبهای اجتماعی جامعه ایران
محمدرضا جوادی یگانه، دانشیار دانشگاه تهران بعنوان یک جامعه شناس در سخنرانی خود نسبت به موازیکاری مسئولان در آسیبهای اجتماعی هشدار داد و عنوان کرد: «مهمترین آسیبهای اجتماعی جامعه ایران، عبارت است از: اعتیاد، حاشیهنشینی، طلاق، مفاسد اخلاقی و وجود مناطق بحرانی که آسیبهای اجتماعی در آنها قدمت، تراکم و چگالی بیشتری دارند. موضوع محیط زیست، بحران آب و مخاطرات طبیعی که تقریبا اکثر مردم نسبت به آن نگرانی دارند، نیز میتواند منشأ آسیبهای بعدی باشد.»
جوادی یگانه در بخشی از سخنان خود نیز گفت: «اگر چه آسیبها و مسائل اجتماعی کشور متعدد است، اما جامعه با عزم نظام، مشارکت تک تک مردم و افزایش سرمایه اجتماعی قدرت حل مسائل را دارد. سرمایه اجتماعی به سان اندوختهای است که ذرهذره ایجاد میشود و با یک ضربه از بین میرود. نباید به رضایت، امید و اعتماد مردم لطمه وارد شود. نتیجه آنکه برای کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی، نظام باید ساختارهای موجود خود را بازبینی کند.»
دیپلماسی علمی و گردشگری سلامت
شاهین محمد صادقی دانشیار گروه جراحان پلاستیک دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز یکی دیگر از سخنرانان دیدار رمضانی سال گذشته با مقام معظم رهبری بود که در صحبتهای خود با تاکید بر توسعه دیپلماسی علمی و دانشگاهی و توسعه دیپلماسی سلامت یا گردشگری سلامت گفت: «دستیابی به مرزهای دانش در علوم و فنون گوناگون همچون هوافضا، هسته ای، نانوفناوری، زیست شناسی، لیزر و پزشکی از جمله اثرات این فرهنگ خوداتکایی و خودباوری است. جامعه پزشکی در این میان البته نقش برجسته تری دارد چرا که علاوه بر دستیابی به قلههای دانش و فناوری، حلاوت یافتههای علمی خویش را در کام مردم میهن اسلامی وارد کرده است.»
دیپلماسی «ما می توانیم» است
محمدصادقی ادامه داد: «دیپلماسی علمی و دانشگاهی به معنای باز کردن درهای دانشگاه به روی همه کسانی است که مایلند در اینجا درس بخوانند و استفاده از همه ظرفیتهای دانشگاه و اساتید بزرگوار برای صدور فرهنگ انقلاب و برای ارتباط با ملتها. با وجود اساتید برجسته، دانشگاههای معتبر و رهبر علم پرور حیف است که ما از این فرصت استفاده نکنیم. این نوع دیپلماسیها، دیپلماسی دانش بنیانِ درون زای برون نگر هستند. دیپلماسی فکر و اندیشه است، دیپلماسی پایدار است. برخلاف دیپلماسیهای سیاسی که معمولا با تغییر دولتها از بین میروند؛ دیپلماسی «ما میتوانیم» است، باید به دنیا نشان دهیم ما وارثان ابن سینا، ابوریحان، ملاصدرای شیرازی هستیم و نهایتا دیپلماسی عاطفی و اخلاقی و دیپلماسی تسخیر قلب و روح ملتها و دیپلماسی اقتدار آفرین است.»
در این دیدار چند ساعته استادان به موضوعات دیگری نیز اشاره کردند که از جمله آنها میتوان به «انتقاد از اختلافات جناحی و انکار موفقیتهای کشور»، «ضرورت توجه به پژوهش و بالابردن سهم آن در بودجه»، «انتقاد از نگاه سیاستزده به دانشگاه و تغییر رؤسای دانشگاهها پس از تغییر دولتها»، «ضرورت درس گرفتن از برجام و فهم تجربه آن»، «ابراز نگرانی از کاهش جمعیت و افزایش سن ازدواج و پیشنهاد ایجاد رشتههای دانشگاهی مرتبط با خانواده»، «ابزار نگرانی از رکود علمی در حوزه علوم فضایی»، «تأکید بر لزوم جهاد علمی با الگوگیری از تجربه موفق دفاع مقدس» و «لزوم توسعه صنعت هستهای بویژه رآکتورهای کوچک هستهای» اشاره کرد.
این موضوعات معمولا غیرمستقیم یا مسقیم در تمامی دیدارها مورد تاکید قرار گرفتند و هربار نماینده ای از دانشگاهی آنها را مطرح کرده است. فردا چهارشنبه هشتم خردادماه همزمان با ۲۳ ماه رمضان، اساتید دانشگاهها با مقام معظم رهبری دیدار خواهند کرد و باید دید هرکدام از نمایندگان جامعه دانشگاهی کدام موضوع یا موضوعات روز را مطرح میکنند و چه پیشنهاداتی برای این جلسه و دیدار عاشقان ولایت ترتیب دادهاند.