به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از الخلیج آنلاین، پسلرزههای زلزله سیاسی ناشی از شکست «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل در تشکیل کابینهاش، که این رژیم را برای اولین در تاریخ جعلیاش به لرزه درآورده است، فقط به رژیم اشغالگر ضربه وارد نکرده است بلکه هزاران میل آن طرفتر نیز امتداد داشته و به کاخ سفید نیز رسیده است و قدرت آن، مهمترین «معامله سیاسی» مطرحشده در خاورمیانه را تعلیق کرده است.
دولت «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا تمام فضای داخلی و حتی خارج را به منظور مطرح کردن رسمی «معامله قرن»، که اعلام کرده بود بعد از ماه رمضان آن را رونمایی خواهد کرد، مدیریت کرده است ولی این برگهها بار دیگر به هم ریختهاند و ( نهایی کردن) سرنوشت آن بار دیگر به تاخیر اقتاده است.
منابع بلندپایه فلسطینی در شهر رامالله پشت پرده نشست چند روز پیش مقامات سازمان ملل و اروپاییِ نزدیک به دولت ترامپ را فاش کردند که طی آن، درباره اوضاع کنونی فلسطین و نیز پیامدهای طرح صلح فلسطینی- اسرائیلی موسوم به «معامله قرن» گفتوگو شده است.
این منابع تأکید کردند، مقامها به طرف فلسطینی اطلاع دادند که واشنگتن تصمیم گرفته است طرح «معامله قرن» را که پیشتر «جرد کوشنر» داماد ترامپ و مشاور ارشد پیشتر گفته بود، در ماه ژوئن آینده اعلام نکند، تقریبا به تاخیر بیندازد.
این منابع تصریح کردند، اروپاییها عنوان داشتند که برخی شرایط داخلی و خارجی، بهویژه در سایه مخالفت قاطع فلسطینیان، دیدگاه دولت ترامپ درخصوص موعد اعلام «معامله قرن» تغییر کرده است.
ولی «عامل اصلی که دولت آمریکا را به تاخیر در اعلام معامله قرن مجبور کرده، مربوط به زلزله سیاسی وارد شده به اسرائیل متعاقب شکست بنیامین نتانیاهو، رهبر حزب لیکود در تشکیل کابینهاش و درخواست رسمی برای انحلال کنست و آماده شدن برای انتخابات است».
این منابع در ادامه افزودند: «عدم موفقیت نتانیاهو، پدرخوانده معامله قرن، در تشکیل کابینهای که "آویگدور لیبرمن" وزیر جنگ آن شود، باعث شده است برگههای ترامپ در پرونده معامله سیاسیاش به هم بریزند و اوضاع داخل اراضی اشغالی در سایه این سردرگمی، برای تعامل با تلاشهای جاری آمریکا در منطقه مناسب نیست.»
منابع فلسطینی یادآور شدند، دلایل دیگری نیز در پشت تصمیم دولت ترامپ برای به تاخیر انداختن رونمایی از «معامله قرن» وجود دارد که میتوان به مواضع برخی کشورهای عربی بهویژه اردن اشاره کرد که تعامل با این طرح را قاطعانه رد کرده است.
قرار بود طرح «معامله قرن» در اواخر سال گذشته میلادی اعلام شود ولی این موعد با هدف فرصتدهی به نتانیاهو جهت برگزاری انتخابات و تشکیل کابینهاش، به تاخیر افتاد و این بار نیز تلاشهای نتانیاهو شکست خورده است؛ موضوعی که ارائه طرح معامله قرن را تا بعد از انتخابات آتی رژیم صهیونیستی به تعویق خواهد انداخت و آنگونه که «صائب عریقات» دبیر کل کمیته اجرایی سازمان آزادی بخش فلسطینی در توئیتی در صفحه کاربری خود در توئیتر گفته است: «معامله قرن، معامله قرن آینده شد.»
اجرای بندهایی جدید
منابع فلسطینی پیشبینی کردند دولت آمریکا تا قبل از فرا رسیدن موعد رسمی «معامله قرن»، که به نتایج انتخابات اسرائیل مرتبط میشود، به «طرحی حیلهگرانه» برای اجرای بقیه بندهای این طرح متوسل میشود.
طبق گفته منابع مذکور، دولت ترامپ در مدتی که اسرائیل برای انتخابات جدید آماده میشود برخی قوانین و تصمیمهای مهم درباره مساله فلسطین را بررسی خواهد کرد که مهمترین آن، اعمال حاکمیت کامل اسرائیل بر کرانه باختری و همچنین اسکان آوارگان فلسطینی در کشورهایی است که میزبان آنها هستند.
منابع فلسطینی خاطرنشان کردند، تعامل اسرائیل با هر گونه معامله بزرگ سیاسی بدون برخورداری از کابینهای پایدار و توافقی بعید به نظر میرسد و «واشنگتن این بار تا سال 2020 منتظر خواهد ماند تا طرح خود را به طور رسمی اعلام کند و در همین حال تلاشها برای برگزاری کنفرانس بحرین در روزهای 25 و 26 ماه جاری میلادی بدون هیچگونه مانعی ادامه خواهد یافت.»
دولت آمریکا قرار بود طرح «معامله قرن» را به طور رسمی چند روز بعد از تشکیل کابینه جدید نتانیاهو اعلام کند ولی شکست نتانیاهو در این ماموریت، به انحلال کنست و آماده شدن برای برگزاری انتخابات مجدد در 17 سپتامبر آینده منجر شده است و معمولا اسرائیل در مدت انتخابات، وارد مذاکرات سیاسی نمیشود.
ناظران امور رژیم صهیونیستی احتمال میدهند رئیسجمهوری آمریکا تمایل دارد یک کابینه اسرائیلی قدرتمند به ریاست نتانیاهو تشکیل شود تا بتواند معامله قرن را ارائه دهد.
دولت آمریکا از زمان ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در اوایل سال 2017، در حال تدوین طرح سیاسی در خاورمیانه به نام «معامله قرن» است ولی تا کنون بندهای آن را فاش نکرده است. این طرح از سوی رژیمهای عربستان، امارات، مصر و برخی کشورهای عربی حمایت میشود و گفته میشود طرح مذکور، فلسطینیان را مجبور خواهد کرد امتیازاتی به نفع اسرائیل، بهویژه درباره وضعیت شهر قدس و حق بازگشت آوارگان ارائه دهند.