رئیس قوه قضاییه از تمام فعالان محیط زیستی خواست فارغ از شناختی که خودشان از متهمان محیط زیستی دارند قضاوت درخصوص عملکرد آنها را به متخصصان امنیتی و قضات واگذارند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، آیت الله رئیسی در نشست هم اندیشی با فعالان محیط زیست با موضوع احقاق حقوق عامه در حوزه محیط زیست، تقارن روز حفظ محیط زیست با زمان ولادت امام رضا (ع) را مناسبت ارزشمندی عنوان کرد و گفت: قبل از اینکه لازم باشد دلایل نقلی برای ضرورت حفظ محیط زیست اقامه کنیم، دلیل عقلی در این مورد کاملا وجود دارد که امروز محیط زیست انسانها، جانوران و موجودات مختلف در این عالم باید حفظ شود و لازمه زندگی کردن بشر و زنده بودن طبیعت حفظ محیط زیست است.
وی با اشاره به اینکه عقل به حفظ محیط زیست حکم میکند، ادامه داد: در آیات نورانی قرآن به حفظ محیط زیست تاکید شده و در تحقیقات و پژوهشهای حوزه و دانشگاه و کتابهای مختلف و مقالات به آیات قرآن و سخنان امامان و پیشوایان در این موضوع تاکید شده و در سیره و روش عملی نیز ائمه اطهار (ع) اینگونه عمل کردهاند.
رئیس قوه قضاییه در ادامه با اشاره اسناد بالادستی و اصل پنجاهم قانون اساسی که بر حفاظت از محیط زیست تاکید دارد، ادامه داد: ضرورت توسعه یافتگی کشور را همگان احساس میکنیم. امروز کشور ما باید توسعه اقتصادی پیدا کند؛ اما هرگونه توسعه فرع بر حفظ محیط زیست است.
وی گفت: احداث هر سد، پالایشگاه و کارخانه بزرگ و کوچک و هر کارگاه فرعِ برآن است که باید محیط زیست حفظ شود؛ یعنی اگر بر اساس مطالعات معلوم شود که اینجا محیط زیست به خطر میافتد، این کارخانه، موسسه تولیدی و بنگاه را نباید آنجا احداث کرد و باید جای دیگری برای آن انتخاب کرد که محیط زیست در مخاطره قرار نگیرد.
رئیس قوه قضائیه گفت: امروز محیط زیست اعم از انسانها، جانوران و موجودات مختلف در این عالم باید حفظ شوند و لازمه زندگی کردن بشر و زنده بودن طبیعت، حفظ محیط زیست است.
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: توسعه یافتگی یک ضرورت است؛ اما این توسعه یافتگی باید در پرتو حفظ محیط زیست باشد و این اصل قانون اساسی است که اساس را در توسعه یافتگی و اصل را در حفظ محیط زیست قرار داده است.
آیت الله رئیسی گفت: دراین رابطه همه مسئولیت دارند؛ دولت و ملت، سمنها و سازمانهای مردم نهاد دراین رابطه احساس وظیفه روشنی میکنند. یکی از جلوههای امر به معروف و نهی ازمنکر حفظ محیط زیست است. باید با هرگونه تخریب محیط زیست برخورد کرد.
رئیس قوه قضاییه در ادامه عنوان کرد: امروز حفظ محیط زیست از مهمترین معروفهاست و این هم وظیفه همگان است و وظیفه همه احاد مردم است که به عنوان یکی از معروفها باید محیط زیست را حفظ کرد. تمام آحاد مردم، مسئولان و بویژه نخبگان و مطلعان و کسانی که در کسوت استاد، دانشجو، محقق، فرهیخته و درد آشنا و دغدغه مند، مسائل اجتماعی و زیست محیطی را دنبال میکنند، میدانند که امروز آب، خاک، جنگل، هوا و فضا یک سرمایه الهی برای زیست انسانها و همه موجودات است.
وی افزود: حفظ گونههای گیاهی و جانوری دراین کشور یک مساله بسیار مهم است. اگر افراد ببینند امروز تخریبگران، محیط زیست را تهدید میکنند، کسانی که وابسته به قدرتند یا وابسته به ثروت هستند و با اتکا بر قدرت و وابستگی شان به یک سازمان قدرتمند و یک شخص قدرتمند کارهای ضد محیط زیست میکنند، ما چطور انجام این کار را برای یک فرد عادی ممنوع بدانیم؟ حتما از یک سازمان، دستگاه و موسسه به هیچ عنوان چنین رفتاری پسندیده نیست و نه تنها پسندیده نیست، بلکه واقعا باید در مقابل آن ایستاد.
پرونده متهمان جاسوسی از مراکز نظامی در پوشش فعالیتهای زیست محیطی یکی از مطالبات حاضرین در جلسه بود که رئیس قوه قضاییه در این رابطه گفت: شما میگویید این پرونده در مورد کسانی که در حوزه محیط زیست فعال بودند، مطرح شده است و میگویید که این افراد را در سازمان، دانشکده و موسسه میشناختید؛ اما شناخت شما در همین حوزه است. بگذارید سازمانها و دستگاههایی که مسئولیت امنیتی دارند و این کار در حوزه تخصصی آنهاست، در این رابطه اظهارنظر کنند؛ لذا شما داوری نکنید و بگذارید داوری را قاضی انجام دهد.
وی ادامه داد: شما بر اساس شناختتان میگویید تا روزی که فلان فرد با ما هم دانشکده، همخانه و همکار بود، خطایی از وی ندیدیم؛ اما بهتر است در این رابطه داوری نهایی را به عهده دستگاه قضایی بگذارید. شما به عنوان کسانی که همکار آنها بودید، میتوانید نسبت به آنها اظهارنظری داشته باشید؛ اما اینکه قسم بخورید فلان فرد بیگناه است، بیگناهی و گناهکار بودن را نه تنها در این پرونده بلکه در همه پروندهها بر عهده قاضی بگذارید.
رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: وقتی وارد دستگاه قضایی شدم، با این پرونده مواجه شدم. ابهامات و نکاتی بود که گروههای کارشناسی ساعات بسیاری روی آن کار کردند و نظراتشان را اعلام کردند. دادگاه کار خود را دنبال میکند؛ لذا همه کسانی که فعال در حوزه محیط زیست هستند و یا در بخشهای دیگر، باید منتظر رسیدگی دادگاه باشند.
آیت الله رئیسی با تاکید بر اینکه بررسی اسناد و مدارک بر عهده دادگاه است، گفت: شما ممکن است ظاهر افراد را ببینید؛ اما ممکن است زوایا و لایه دیگری از زندگی فرد باشد که از دید شما مخفی مانده باشد؛ لذا اجازه دهید افراد متخصص و امنیتیها موضوع را بررسی کنند. من هم در این رابطه نظری ندارم و در این قضیه باید کار را بر عهده دادگاه گذاشت. ما منتظر میمانیم شما هم تا نظر دادگاه منتظر بمانید.
آیتالله رئیسی در ادامه عنوان کرد: امروز آمار و ارقامی که در این جلسه مطرح شد، نسبت به تهدیدی که درباره جنگلها وجود دارد، نگرانکننده است. نزولات آسمانی درهمه جای عالم به عنوان یک برکت مطرح است و در روایات ما هم این موضوع آمده است و امروز همه ما نزولات آسمانی را از خدا میخواهیم؛ اما چرا باید به خاطر آماده نبودن زیر ساختها در بعضی از مناطق، بعضیها درمورد تخریب محیط زیست بواسطه نزولات آسمانی بعضیها نگران باشند؟ ما نباید نگران نزولات اسمانی باشیم. وقتی نگرانیم، معلوم است که زیرساختها درست نگهداری نشده است و لایروبی و رسوب زدایی درست انجام نشده است و جنگلی که میتواند حافظ منطقه در برابر سیلابها باشد، تخریب شده است.
وی ادامه داد: مسیلهایی که میتواند بسیاری از این آبها را بخوبی حفظ کند و در مسیر خودش قرار دهد تا بعدا به عنوان ذخایر از آنها استفاده شود، اینجا مورد آسیب قرار گرفته است و به محل ساخت و ساز تبدیل شده است. سوداگران، سودجویان و فرصت طلبان و زیاده خواهان واقعا محیط زیست را تهدید میکنند. پس امروز وظیفه همه است؛ وظیفه همه آحاد مردم، سمن ها، ما، دولت، مسئولان و همه کسانی که با دغدغهمندی حفظ محیط زیست را دنبال میکنند، این است که با اقداماتی که به کل منطقه آسیب میزند و محیط زیست را مورد آسیب قرار میدهد، مقابله کنند. نگاهها باید کاملا کارشناسی باشد.