کارگاه بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد پارکهای علم و فناوری کشور به همت دانشگاه تهران و با حضور معاونین وزیر علوم در دو روز برگزار شد.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو؛ کارگاه آموزشی با عنوان بودجه ریزی عملیاتی ویژه اعضای پارکهای علم و فناوری کل کشور به همت دانشگاه تهران برگزار شد. در ابتدای این نشست مقاری، معاون طرح و برنامه دانشگاه تهران، گفت: هدف از برگزاری چنین کارگاههایی تبادل اطلاعات بین اعضای شرکت کننده در جهت هم افزاریی مفید و اثربخش بین اعضا جهت نیل به اهداف دوره است.
وی ادامه داد: پارکهای علم و فناوری متولی بخشی از اقتصاد کشور هستند و با وضعیتی که کشور در آن قرار دارد یقینا اثرگذاری چنین کارگاهها و نشستهایی میتواند برای کشور بسیار مهم و اثرگذار در آینده برای خروج از این وضعیت اقتصادی باشد.
مقاری تصریح کرد: امیدوارم با نظامی که در تدوین و اجرای بودجه پارکهای علم و فناوری در حال شکل گیری می باشد در آینده شاهد این باشیم که شرکتهای دانش بنیان بتوانند دانش را به ثروت تبدیل کنند و سهم پارکهای علم و فناوری در تولید ناخالص ملی بسیار بیشتر از سهمی باشد که الان شاهد آن هستیم. ایشان بیان داشتند: متاسفانه باید این نکته را ذکر کنم که طبق گزارشات مقایسه بین ایران و کشورهای منطقه سهم تولید ناخالص ملی ایران در بخش پارکهای علم و فناوری علیرغم تلاشهایی که در یکی دو دهه گذشته برای افزایش کیفیت پارکها انجام شده، بسیار پایین می باشد.
اقتصاد دانش بنیان مبنای توسعه است در ادامه این کارگاه کشمیری مدیر کل دفتر سیاست گذاری و برنامه ریزی امور فناوری وزارت عتف، اظهار کرد: پارکهای علم و فناوری در حقیقت یک زیرساخت در درون بحث توسعه اقتصاد دانش بنیان هستند. زیرساختی که شاید در طول سه یا چهار دهه در کشورهای مختلف پیاده سازی شد و آنها تجربه داشتن چنین زیرساختی را داشتند. با این رویکرد در سالهای گذشته، در اقتصاد دانش بنیان عنوان مبنای توسعه، جایگزین رویکرد تولید و استفاده از منابع طبیعی گردید.
کشمیری گفت: در بحث توسعه علم پارکهای علم و فناوری، مسیرهای جدیدی را به زیرساختهای توسعه کشور اضافه کرد. در گذشته شهرکهای صنعتی را به عنوان متولی بخش صنعت داشتیم، ولی در حال حاضر علاوه بر آن پارکهای علم و فناوری را نیز داریم که ماموریت اصلی پارکهای علم و فناوری رشد و توسعه شرکتهای دانش بنیان میباشد. این شرکتها هم نقش موثری در افزایش ثروت و درآمد کشور ایفا میکنند و هم نقش موثری در اشتغال به صورت خاص یعنی اشتغال فارغ التحصیلان و یا اشتغال فاخر دارند.
وی افزود: پس به بیان دیگر میتوان گفت که ماموریت اصلی پارکهای علم و فناوری جذب، پذیرش و حمایت از رشد و توسعه شرکتهای دانش بنیان می باشد. الحمدالله امروز شرکتهای دانش بنیان مورد توجه کلیه ارکان کشور هستند.
مدیر کل دفتر سیاست گذاری و برنامه ریزی امور فناوری وزارت عتف ادامه داد: زیرساخت پارکهای علم و فناوری حدود دو دهه است که در وزارت عتف تحقیقات و فناوری ایجاد شده است. زیرساختهای آموزشی و پژوهشی در این مجموعه ایجاد شده بود بنابراین پارکهای علم و فناوری به عنوان یکی از زیرساختهای توسعه علم و فناوری شکل گرفتند. حدود ۴۵ پارک علم و فناوری در مجموعه کل کشور فعال میباشند که عمده آنها وابسته به وزارت عتف میباشند. خوشبختانه باید گفت: کشور ما از لحاظ توسعه پارکهای علم و فناوری کشور شناخته شده و فعال در سطح منطقه میباشد.
کشمیری یادآور شد: بودجه پارکهای علم و فناوری با ماموریت هایشان به هیچ وجه انطباق ندارد، یعنی حدود ۳۵ پارک علم و فناوری در قانون بودجه ردیف اقتصادی اختصاصی خود را دارند که مجموع بودجه هایشان معادل یکی از مراکز دانشگاهی می باشد. در همین راستا باید گفت، بودجه تخصیص داده شده به پارکهای علم و فناوری در سال گذشته عددی حدود۲۲۰ میلیارد تومان میباشد که در قانون بودجه سال ۹۷ به آن اشاره شده است و خوشبختانه در بودجه امسال حدود ۷۰ درصد افزایش بودجه برای پارکهای علم و فناوری در نظر گرفته شده است که این یک اقدام بسیار شایستهای بود در جهت افزایش اثربخشی و کارایی پارکهای علم و فناوری در سال جدید به خاطر همین دل تشکر ویژهای از سازمان برنامه و بودجه دارم.
به شرایط بد اقتصادی باید تنگنای زمانی را اضافه کرد همچنین در این کارگاه، صدیق رئیس پارک ICT و عضو شورای راهبری بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد، با نگاه به مفاهیم تنظیم بودجه و بودجه عمومی دولت به تشریح مباحث مربوط به بودجه ریزی عملیاتی در این کارگاه پرداخت.
وی هدف این کارگاه دو روزه را برطرف کردن اشکالات بودجه ریزی عملیاتی که در ماههای گذشته روی آن کار شده ، بیان کرد و گفت: در واقع کارگاه آموزشی شاکله اصلی این برنامه دو روزه میباشد، اما پیش نیاز کارگاه آموزشی مبانی تئوریک است که در ارائه بنده به آن خواهیم پرداخت.
صدیق با اشاره به اینکه علاوه بر شرایط بد اقتصادی و تنگناهای مالی که کشور درگیر آن است تنگاهای زمانی را نیز باید اضافه کرد، گفت: از آنجایی که سازمانها عادت دارند که براساس نقدینگی مجموعه خود کار کنند و نقدینگی نیز همیشه دچار نوسان می شود، کار کردن درست با بودجه را رمز اصلی موفقیت مجموعهها و سازمانها دانست. ایشان سپس به تعریف بودجه بندی پرداختند که بودجه بندی را فرایند تخصیص منابع محدود به نیازهای نامحدود و در جایی دیگر بودجه ریزی را فرایند قطع هزینههای اضافی از بدنه دستگاه و افزایش اثربخشی و بهره وری در نظر گرفتند، که داشتن بودجه عملیاتی برای هر سازمان را، نقطه آغاز توزیع اختیارات واقعی و اداره سازمان به سبک مدرن دانستند.
وی همچنین به مبانی برنامه ریزی اعتبارات و معرفی ساختار بودجه دولت اشاره کرده و گفت: بنا به فرموده ایشان مبنا و اساس تمامی بودجهها را بودجه عمومی دولت دانستند و گفتند آن چیزی که در ساختار بودجه دولت لحاظ شده است، مقیاس کوچکتر آن با لحاظ کردن اینکه بعضی از موارد ممکن است در برخی سازمانها با توجه به وظایفشان کارایی نداشته باشد، عینا در دستگاه ها باید لحاظ شود و لازم الاجرا گردد. سپس به معرفی بودجه کل کشور و مقایسه آن با بودجه دستگاههای اجرایی پرداختند و به تشریح بودجه جاری، اعتبارات هزینهای بودجه جاری و ... پرداختند.