
کد خبر:۷۸۴۹۴۹
دانشجو گزارش میدهد
بازار پر رونق عناب در اختیار چینیها / ۹۷ درصد عناب ایران در خراسان جنوبی تولید میشود
۹۷ درصد عناب ایران در خراسان جنوبی تولید میشود و رکورد تولید آن در جهان نیز بی نظیر است، اما چینیها بازار پرسود محصولات ثانوی این محصول را در اختیار دارند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- عنابستان را در خراسان جنوبی میتوانید از نزدیک ببینید. باغهایی که با درختهای با ارتفاع حدود ۱۰ متر، میوه سرخ یا قهوهای رنگ با پوست چروکیده دارند. عناب میوه کوچک است که هم به صورت تازه و هم خشک شده مصرف میشود و البته در حالت خشک شده اش، خواص دارویی بسیاری دارد. مقدار قندی که در عناب وجود دارد برای تأمین قند بدن مناسب است و به ویژه افرادی که با دیابت درگیر هستند، میتوانند قند بدن خود را از این میوه تأمین کنند.
عنابها در نازایی و کم فشاری خون، استحکام دندانها و تقویت عضلات بدن اثری باورنکردنی دارد. منبع خوبی از ویتامین c است مقادیر بسیاری از مواد معدنی را در خود جای داده است. اما جایگاه این محصول طبیعی در بازار ایران چگونه است؟
بازار پررونق عناب در اختیار چینی ها
۹۷ درصد عناب ایران در خراسان جنوبی تولید میشود و این رکورد در جهان نیز بی نظیر است. سه هزار هکتار از مزارع این استان زیر کشت محصول عناب است. یکی از ویژگیهای مهم عناب این است که برای رشد آن نیاز کمی به استفاده از سموم است و به همین دلیل آنچه در نهایت به دست مصرف کننده میرسد، ارگانیک است.
در خراسان جنوبی ۹ هزار خانواده هستند که اقتصاد آنها از بهره برداری از این محصول میچرخد. اما هم اکنون چینیها کشور پیشرو در تولید فرآوردههای میوه عناب هستند و بیش از ۳۰ محصول از این میوه گرمسیری را وارد بازارهای جهانی کرده اند. حالا در کشورمان متأسفانه بی توجهی به این محصول باعث شده عناب به صورت فلهای و در همان شکل اولیه صادر شود و سود تولید محصولات ثانویه آن به جیب کشورهای واردکننده برود.
کارشناسان معتقدند که تولید محصولات ثانوی از عناب نیازمند جذب سرمایه گذار دارد.
محمدرضا مجیدی، رئیس کمیسیون گردشگری و کسب و کارهای وابسته اتاق بازرگانی بیرجند در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با بیان اینکه عناب محصول استراتژیک خراسان جنوبی است، گفت: این محصول کشاورزی میتواند تأثیرات مهمی در حیات اجتماعی و اقتصادی خراسان جنوبی، به ویژه مناطقی که عنابستانها را در خود جای داده اند، داشته باشد.

مجیدی بیان میکند: با برنامه ریزی دقیق میتواند ارزش افزوده عناب را در استان نگهداشت تا به اشتغال زایی کمک کند و به افزایش درآمد خانوارها یاری رساند.
بسترهای جذب سرمایه گذار را فراهم کنیم
رئیس کمیسیون گردشگری و کسب و کارهای وابسته اتاق بازرگانی بیرجند به نقش استارتاپها و کسب و کارهای نوین در تولید محصولات ثانوی دارویی، غذایی و بهداشتی اشاره میکند و میگوید: عناب در این زمینه نقش کلیدی دارد و زمینه نقش آفرینی برای آن باید فراهم شود.
وی توضیح میدهد: رسیدن به این هدف مستلزم سرمایه گذاری است و باید بستر آن و جذب سرمایه گذاران فراهم آید و آنان را به آینده امیدوار کرد.
مجیدی به راهکارهای معرفی عناب و فرصتهای سرمایه گذاری برای آن اشاره میکند و میگوید: برگزاری جشنواره ها، نمایشگاه ها، نشستهای علمی و تخصصی در سطوح ملی و بین المللی از جمله این راهکارها است.
به گفته این کارشناس اقتصادی ظرفیتهای جذب گردشگر این محصول زیاد است، به گونهای که میتواند در کارآفرینی استان در این حوزه نیز اثرگذار باشد.
استاد روابط بین الملل و مطالعات منطقهای دانشگاه تهران میگوید: از انواع گردشگری، گردشگری کشاورزی است و در این قابل میتوان بسته گردشگری عناب را تعریف کند.
وی ادامه میدهد: عنابستانها میتوانند با کمک حوزههای تخصصی، برنامههای جذابی را در فصل برداشت عناب اجرا کرده و باعث ایجاد مشاغل گوناگون شوند.

مجیدی با تأکید براینکه خراسان جنوبی به عنوان قطب عناب کشور باید نقش محوری در تجارت خارجی این محصول و فرآوردههای آن داشته باشد، میگوید: اتاق بازرگانی خراسان جنوبی در این زمینه میتواند نقش فعالی ایفا کند و زمینه تبادلات تجاری و جذب سرمایه گذاران را فراهم کند.
حمایت از تولیدکنندگان عناب در دستورکار نهادهای حاکمیتی قرار گیرد
وی تصریح میکند: برای بهره گیری از ارزش افزوده محصول عناب باید علاوه بر تولید محصولات ثانوی، به صنعت بسته بندی توجه شود تا متناسب با بازار هدف و علاقه مشتریان این محصول عرضه شود.
این استاد دانشگاه تأکید میکند: برای حمایت از تولیدکنندگان عناب و محصولات ثانوی باید تشکلهای صنفی ساماندهی شده و حمایت از آنها در دستور کار نهادهای حاکمیتی و بخش دولتی باشد.
وی با اشاره به برگزاری همایش ملی عناب در شهریورماه در بیرجند میگوید: پیشنهاد میکنم در این همایش برای تدوین و ارائه برنامه ملی عناب با محوریت خراسان جنوبی اقدام و حمایتهای ملی و استانی جلب شود.
همایش ملی عناب به زودی در دانشگاه بیرجند برگزار میشود؛ رویدادی که انتظار میرود از استاندار خراسان جنوبی و مدیرکل صنعت و معدن و تجارت این استان تا تولیدکنندگان عناب از آن برای توسعه و رونق این صنعت بهرهمند شوند. برگزاری این همایش در فضای دانشگاهی این نوید را میدهد که بخشی از پژوهشهای دانشگاه در حوزه عناب صورت گیرد؛ پژوهشهایی که راهکارهای تولید محصولات ثانویه از این میوه گرمسیری را پیش پای فعالان اقتصادی قرار دهد.
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.