به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، «ریچارد دالتون»، سفیر اسبق انگلیس در آمریکا روز سهشنبه در مصاحبه با «سیانبیسی» به بررسی اهداف دولت آمریکا در خصوص ایران پرداخته است.
دالتون گفته دولت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا از طریق انجام اقدامات تحریکآمیز علیه ایران به دنبال بر هم زدن توافق هستهای و تحمیل اهداف خود است.
وی با اشاره به 12 شرطی که «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا اردیبهشتماه سال گذشته برای مذاکره با ایران مطرح کرد گفت: «اهدافی که پامپئو [برای مذاکره با ایران] مطرح کرده به معنی این است که ایران از تمامی منافع ملی خودش در خاورمیانه دست بکشد و ماهیت نظام خودش را تغییر دهد.»
این دیپلمات انگلیسی اضافه کرد: «طرح چنین پیشنهادی برای ایران غیرقابل تحمل است و البته این مسئله عجیبی نیست. ایالات متحده باید از مدتها پیش، وقتی که میخواست گامهایی که الان برداشته را بردارد، این را محاسبه کرده و میدانست که ایران همراستا با سیاستهای دیرینه خود، به اقدامات تلافیجویانه دست خواهد زد.»
«دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا از زمان ورود به کاخ سفید سیاستهای تحریکآمیز مانند خروج از برجام، معرفی چندین دور تحریم علیه ایران، قرار دادن سپاه پاسداران اقدامات اسلامی در فهرست سازمانهای اصطلاحاً تروریستی، اعزام چندین ناو و جنگنده به منطقه و تحریم وزیر خارجه ایران را در دستور کار قرار داده است.
ترامپ علیرغم این روز دوشنبه در کنفرانس خبری مشترک با «امانوئل ماکرون»، رئیسجمهور فرانسه مدعی شد که آمریکا به دنبال تغییر نظام ایران نیست. او همچنین گفت «چنانچه شرایط مناسب باشد» آماده دیدار با حسن روحانی، رئیسجمهور ایران است.
دالتون گفت که سران کشورهای اروپایی «اهرم فشار اندکی» برای اثرگذاشتن بر ایران یا آمریکا دارند. او گفت: «ایران قبل از پاسخ دادن به اقدام غیرقابل توجیه آمریکا در خروج از برجام یک سال صبر کرد. آنها حالا تشدید فشار را شروع کردهاند و این فشار علیه منافع آمریکا و منافع اروپا است.»
جمهوری اسلامی ایران بعد از خروج آمریکا از برجام یک سال «صبر راهبردی» را در دستور کار قرار داد و به طرفهای توافق هستهای به ویژه کشورهای اروپایی که وعده جبران خروج آمریکا را میدادند مهلت داد به تعهدات خود ذیل توافق هستهای عمل کنند.
با گذشت یک سال و محقق نشدن وعدههای اروپا، شورای عالی امنیت ملی ایران در بیانیهای روز ۱۸ اردیبهشتماه به طرفهای توافق هشدار داد در صورتی که ظرف ۶۰ روز به تعهدات خود در زمینههای نفتی و بانکی عمل نکنند ایران طبق مفاد برجام، از تعهدات خود ذیل این توافق خواهد کاست.
جمهوری اسلامی ایران تا کنون در دو گام از تعهدات خود کاسته و از ۱۶ تیرماه یک ضربالاجل ۶۰ روزه دیگر برای محقق شدن تعهدات سایر طرفها صادر کرده است. تهران گفته در صورتی که تغییری در وضعیت ایجاد نشود از ۶۰ روز بعد از آن تاریخ گام سوم را اجرایی خواهد کرد.
دولتهای اروپایی علیرغم ایستادگیهای لفظی در برابر فشارهای آمریکا در عمل با سیاستهای این کشور علیه ایران همسو هستند.
دونالد ترامپ علیرغم اقدامات تحریکآمیز چندین بار گفته که تمایل دارد با تهران وارد مذاکره شود. مقامهای جمهوری اسلامی ایران با یادآوری اینکه آمریکا با خروج از توافق هستهای میز مذاکره را ترک کرده هر گونه گفتوگوی جدید با دولت این کشور را رد کردهاند.