معاون هماهنگی، اقتصادی و نظارت بر امور استانهای سازمان دانشآموزی خبر داد دستورالعمل بهداشتی و اجرایی پایگاههای تغذیه سالم به استانها ارسال شده است. او همچنین مواد خوراکی مجاز و غیرمجاز این پایگاهها را اعلام کرد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، سید هادی دلبری درباره دستورالعمل جدید پایگاههای تغذیه سالم گفت: «در ۲۵ شهریور دستورالعمل بهداشتی پایگاه تغذیه سالم با امضای علیرضا کاظمی، معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزشوپرورش و رئیس سازمان دانشآموزی به استانها ابلاغ شد. با توجه به تفاهم خوبی که با اداره کل سلامت و وزارت بهداشت داشتیم، برای اولین بار دستورالعمل اجرایی و بهداشتی را همزمان باهم ارسال کردیم.»
او افزود: «فرقی که این دستورالعمل نسبت به سال گذشته دارد، چند مورد اصلی است؛ یکی از این موارد این است که امسال از سامانه استفاده کردیم و مدیران مدارس میتوانند از طریق سامانه نوع پایگاه تغذیه را انتخاب کنند و تمام مراحل از طریق سامانه انجام میشود.»
دلبری افزود: «سال گذشته دو نوع مجوز برای مدارس در کل کشور صادر میکردیم؛ مجوز نوع اول و الف. این بود که فقط خشکبار به فروش میرسید و مجوز نوع دوم این بود که اگر شرایط فیزیکی اجازه میداد افراد میتوانستند غذای گرم در مدارس بفروشند.»
معاون هماهنگی، اقتصادی و نظارت بر امور استانهای سازمان دانشآموزی به دو تبصره اضافهشده در دستورالعمل جدید اشاره کرد و گفت: «کارتنفروشی یکی از این تبصرههاست؛ مدارس عشایر و نیمه محروم که امکانات مناسبی برای بوفه ندارند در قسمتی از مدرسه با صلاحدید مدیر مدرسه اقدام به فروش میکنند. تبصره دوم این است که برخی مدارس علاوه بر فضای گرم، ظرفیتی دارند که برای سرو غذا استفاده میشود.»
او به فلسفه پایگاه تغذیه سالم اشاره کرد و گفت: «سلامت دانشآموزان برای ما و اداره کل سلامت بسیار مهم است و اولین دغدغه ما محسوب میشود. برای همین لیست یک سری مواد خوراکی مجاز و غیرمجاز را همهساله به مدارس ارسال میکنیم.»
دلبری در ادامه گفت: «فلسفه این پایگاه ارائه میانوعده سالم به دانشآموز است تا به کارهای تربیتی و درسی خود برسد و از افت قند او جلوگیری شود.»
معاون هماهنگی، اقتصادی و نظارت بر امور استانهای سازمان دانشآموزی اولیا را خطاب قرار داد و گفت: «اولیا سعی کنند تغذیه و میانوعده دانشآموز خود را در منزل تهیه کنند، اما افرادی که نمیتوانند این کار را انجام دهند، ما دستورات لازم را به بوفهها ارسال کردیم و نظارت کافی نیز برای این موضوع داریم تا مواد خوراکی مجاز در مدارس عرضه شود.»
معاون هماهنگی، اقتصادی و نظارت بر امور استانهای سازمان دانشآموزی به ۱۸ مواد غذایی غیرمجاز در بوفههای مدارس اشاره کرد و گفت: «فروش فراوردههایی مانند ۱) پفک، چیپلت، پفیلا، ذرت، چیبسهای سیبزمینی، ۲) انواع یخمک، ۳) نوشابههای گازدار، ماءالشعیر، دلستر، ۴) شیرکاکائو و سایر شیرهای طعمدار ۵) دوغ گازدار، سوسیس، کالباس، انواع پیتزا، ۶) همبرگر، ۷) سالاد اولویه، ۸) لواشک، آلو، آلوچه بدون بستهبندی و فاقد مجوزهای بهداشتی، ۹) انواع آبنبات، کاکائو، شکلاتهایی که به سقف دهان و دندان میچسبد ۱۰) انواع آبمیوههای صنعتی ۱۱) فلافل، سمبوسه ۱۲) انواع اشترودل ۱۳) پیراشکی، دونات ۱۴) بستنی یخی ۱۵) پاستیل، ژله ۱۶) خیار شور ۱۷) انواع سس ۱۸) ناگت در تمام پایگاههای تغذیه سالم ممنوع است.»
او در ادامه به مواد خوراکی مجازی که پایگاههای تغذیه سالم میتوانند به دانشآموزان بفروشند نیز اشاره کرد که آنان به ۷ دسته تقسیم میشوند. دلبری این موارد را ۱) خشکبار، خرما، انواع مغزها ۲) شیر و فراوردههای آن ۳) نوشیدنی ۴) میوه ۵) بیسکوئیت بدون کرم، کیک و کلوچه ۶) لقمه سالم، ۷) غذای پخته اعلام کرد.
معاون هماهنگی، اقتصادی و نظارت بر امور استانهای سازمان دانشآموزی افزود: «مدیر مدرسه پیمانکار را انتخاب میکند، اما باید مجوز معاینه پزشکی را در سامانه ثبت کند. اکنون پایگاه تغذیه سالم تمام مدارس دائر است و به بچهها خدماترسانی میکند. در دهه اول مهر نیز هر مدیر مدرسهای که اقدام کند، مجوز جدید خواهد گرفت.»
دلبری گفت: «شماره ۱۴۹۹ سامانه گویای سازمان دانشآموزی است که در آن نظرات درباره پایگاه تغذیه سالم ثبت خواهد شد و سامانه پیامکی ۳۰۰۰۵۸۸۴ آماده پاسخگویی نظرات و شکایات افراد است که در ۴۸ ساعت به این موارد رسیدگی میشود.»
او در پایان به مدیران مدارس توصیه کرد برای داشتن پایگاه تغذیهای سالم درخواست مجوز کنند در غیر این صورت مدیر مدرسه تخلف کرده است و با او برخورد خواهیم کرد و پایگاه بسته میشود.