به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، "مهدی فرخی" هنرمند عرصه هنرهای تجسمی و خالق تابلوی تصویرسازی «رستاخیز زیبایی» است. این تابلو در نخستین روز از هفته ملی کودک در مرکز آفرینشهای فرهنگی هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان رونمایی شد. به همین بهانه به سراغ این هنرمند تصویرگر رفتیم و به گفتوگو با او نشستیم.
فرخی درباره این اثر عاشورایی خود گفت: سالها است که به خلق آثار عاشورایی مشغولم؛ سال 81 تابلوی «بانوی عاشورا» را نقاشی کردم و در ادامه آثار دیگری نظیر«عزت خون»، «تا ابد جاری» و... را کشیدم که مورد استقبال مخاطبان قرار گرفتند و خوشبختانه در موزه آستان قدس رضوی نمایش دائم دارند.
"هرگاه میخواستم تابلویی را با محور حضرت علیاصغر(ع) خلق کنم، در جستوجوی حال و هوایی بودم که مختص کودکان باشد؛ ابتدا نمادهایی در ذهنم شکل گرفت که قالبی روایی داشت اما وقتی در مقابل تابلو قرار گرفتم، همه پیشفرضهای ذهنی پیشین خود را کنار گذاشتم و سعی کردم همان معنایی که حضرت سیدالشهدا(ع) در واقعه عاشورا به تصویر کشیده بودند را به نمایش بگذارم."
وی با بیان مطلب فوق، افزود: خون مبارک حضرت علیاصغر(ع) هدیه پاکی بود که با دستان امام حسین(ع) به آسمان پرتاب شد و قطرهای از آن هم به زمین بازنگشت؛ سعی کردم در اثرم این پاکی را به تصویر بکشم؛ ازاینرو پشتسر امامحسین(ع) که مظهر نور الهی است، طاووسی را طراحی کردم که خون میگرید؛ پرهای طاووس را نیز به قطرههای خون حضرت علیاصغر(ع) تبدیل کردم که در سراسر تابلو به شکل شعلههای نور در حال درخششاند؛ وقتی این پرهای سبز از امام حسین(ع) دور میشوند، به رنگ سرخ درمیآیند و سرانجام در دستان فرشتگان قرار میگیرند.
"چنین طرحی در ذهن کودکان پرسش ایجاد میکند و آنها را به تامل وامیدارد؛ ممکن است کودکان پیشازین تصاویر زیادی را در قالب روایات گوناگون دیده و شنیده باشند اما وقتی یک اثر هنری از روایت دور میشود و تنها به معنا و مفهوم میپردازد، میتواند ظرفیت نهادینگی بیشتری را در ذهن مخاطب ایجاد کند."
فرخی با بیان مطلب فوق، ادامه داد: اگر بتوانم در ذهن کودکان پرسش ایجاد کنم و آنها را به تفکر وادار سازم، به هدف اصلیام رسیدهام.
"در تابلوی «رستاخیر زیبایی» دو سرو لالهگون وجود دارند که نمادی از شهدای کربلایند و بالای سرو، پرهای طاووس را میبینیم؛ در خود سرو نیز دستان حضرت عباس(ع) که در فرهنگ عاشورا نماد ایثار، جانبازی و ایستادگی است، قابل رؤیت است؛ در سمت دیگر تابلو نیز مفهوم تمامیت مظلومیت را به تصویر کشیدهام که به حضرت علیاصغر(ع) اشاره دارد و این سهگانه، تشکیلدهنده هیئتی مفهومی است."
این نقاش عاشورایی ضمن ارائه توضیحات فوق درباره جدیدترین اثر خود، یادآور شد: این اثر عاشورایی را در ابعادی بسیار بزرگ خلق کردهام؛ طول 3.5 متر و عرض 150 سانتیمتر برای یک اثر تصویرسازی و نگارگری اندازه بسیار بزرگی است؛ ممکن است این ابعاد برای یک تابلوی نقاشی عادی باشد اما در تصویرسازی و نگارگری چنین اندازهای قابل توجه است. میخواستم اثری فاخر را خلق کنم که برای کودکان ماندگار باشد و به معنایی بپردازم که پیشتر به آن پرداخته نشده یا کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
"خوشبختانه ما کشوری اسلامی هستیم و هنرمندان زیادی داریم که در زمینه هنر آیینی و عاشورایی فعالیت میکنند؛ با اینوجود، من همواره به دنبال پنجرههای باز نشده یا کمتر گشوده هستم تا بتوانم از این طریق، افقهای تازهای را فراروی مخاطبانم بگشایم."
این هنرمند با اشاره به تکنیک خلق تابلوی «رستاخیز زیبایی» بیان کرد: تکنیک خلق این تابلو اکریلیک بر کتان ضخیم بوم است که با توجه به ابعاد بزرگ خود، یک تابلوی سه لته را تشکیل میدهد. فرایند خلق اثر نیز 3 ماه طول کشید.
"عاشورا برای ما شیعیان، رستاخیز، قیامت و حیات جاودان است؛ حیات پیاپی و مداومی است که جلوههای الهی و زیبای موجود در آن تا به امروز ماندگار شده، تمام جامعه ما را در برگرفته است و هدایت میکند."
وی با بیان وجه تسمیه تابلوی «رستاخیز زیبایی» در مطلب فوق، تصریح کرد: تمام زیباییهای دین ما در عاشورا گنجانده شده است؛ حضرت زینب(س) به عنوان اولین راوی عاشورا، درباره این واقعه حماسی فرمودند: "ما رَاَیْتُ اِلاّ جَمیلا"؛ زیبایی مدنظر حضرت زینب(س) سرشار از مفاهیمی است که ما را تا کنون حفظ کرده و در آینده نیز محفوظ خواهد داشت و جوامع دیگر را هم با ما همسو و همنوا خواهد کرد.
"حماسه بزرگ و پرشور اربعین آرمان والایی دارد و ما سالهای زیادی برای تحقق این آرمان باشکوه جنگیدهایم؛ از 8سال دفاع مقدس گرفته تا دفاع از حریم حرمین شرفین، همه و همه حاکی از جریان داشتن فرهنگ عاشورایی در روح و جان ما است؛ امروز در مسیری جهانی قرار داریم؛ مسیری که به معنای تجدید بیعت با آرمان عاشورا است؛ آرمان عاشورا آرمان عظیم قلبی است که از حالت فردی خود خارج شده و به آرمانی اجتماعی و فراگیر میان ملتها تبدیل شده است که ملتها را به یکدیگر پیوند میدهد."
فرخی با بیان مطلب فوق، اضافه کرد: امام حسین(ع) برعلیه ظلم و در محاصره ستم ایستاد؛ در مقطع کنونی نیز بسیاری از کشورها از جمله کشور ما در چنین وضعیتی قرار دارند و با آرمان بزرگ عاشورا همراه شدهاند؛ این راه، راه نجات ملتها چه در حال و چه در آینده است؛ هرچه ملتها در این راه مستحکمتر باشند، توفیق بیشتری خواهند یافت.
"برخی موفقیتها به سختی به دست میآیند و ممکن است در راه رسیدن به آنها با سختیها و ناملایمات بسیاری مواجه شویم اما در نهایت موفقیت دستیافتنی است. وقتی ملتها حول آرمان اربعین همسو میشوند، در این وحدت، نصرتی وجود دارد که سعادت را برای همه ما به ارمغان خواهد آورد."
وی با بیان مطلب فوق، خاطرنشان کرد: همواره خداوند را شاکرم که توفیق گام برداشتن در مسیر نورانی اهلبیت(ع) را به من عطا کرده است؛ امیدوارم این توفیق را داشته باشم که همیشه بتوانم در این مسیر فعالیت کنم و خدمتگزار باشم.