یک کارشناس مسائل بین الملل گفت: از آنجا که اسپانیا نقش تعیین کننده ای در بین کشورهای اتحادیه اروپا ندارد وبراین اساس وضع جمهوری اسلامی نیز در تعامل با این کشورها بهتر نخواهد شد.
حسن عابدینی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص پایان ریاست فدریکا موگرینی در دستگاه سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سکانداری این نهاد توسط "جوزف بورل" وزیر خارجه اسپانیا و تاثیر آن در تعاملات و مراودات با جمهوری اسلامی گفت: اتحادیه اروپا در قبال ایران با وجود فراز و فرودهای گوناگونی که در طول 40 سال اخیر داشته است اما در برخی مواضع کاملا اشتراک نظر وجود داشته و شاید در برخی دوره ها شاهد روابط نسبتا خوبی با اعضای اتحادیه اروپا بودهایم.
*اتحادیه اروپا بهدلیل درهمتنیدگیهای سیاسی،اقتصادی و فرهنگی با آمریکا نمیتواند سیاستهای متفاوتی با این کشور اتخاذ کند وی با بیان اینکه مدل کلی این روابط نشان دهنده آن است که این فراز و فرودها از یک سقفی بالاتر نمی رود دلایل این اتفاق را این طور تحلیل کرد و گفت: اول آنکه در هم تنیدگی اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، نظامی و حتی دیپلماتیکی محکمی بین ایالات متحده و اتحادیه اروپا وجود دارد. در وهله دوم میتوان به نقشی که برخی از رهبران کشورهای اروپایی در هم سویی با امریکا دارند اشاره کرد شاید در دهه اول انقلاب اسلامی هم سویی که "مارگارت تاچر" انگلیسی با ایالات متحده داشت بر کسی پوشیده نباشد.
عابدینی ادامه داد: در شرایط فعلی نیز فرانسه برخلاف دو سه دهه گذشته به شدت از سیاستهای آمریکا تبعیت میکند و با توجه به کاهش سطح تاثیر بریتانیا در اتحادیه اروپا که نقش اسب تراوای آمریکا را داشت الان فرانسه این نقش را به عهده گرفته است از این منظر نباید انتظار داشت روابط بین ایران و اروپا حتی دوستانه باشد.
*انتظار روابط دوستانه بین ایران و اتحادیه اروپا سراب است این کارشناس مسائل بین الملل در خصوص بحث هسته ای سیاست غرب در برابر فعالیت های صلح آمیز ایران نیز گفت: این فعالیتها مبتنی بر چهار مولفه بوده که طی 16 سال گذشته یعنی از سال 82 تا به امروز تغییری در آن ایجاد نشده و شاید بتوان گفت که تغییری در تاکتیک ها ایجاد شده اما به صورت راهبردی شاهد هیچ نوع تغییری نبودیم.
وی در خصوص تغییرات تاکتیکی نیز گفت: آنها در مقاطع مختلف اعلام کردند که ایران باید فعالیت های هسته ای خود را متوقف کند و از دانش هسته ای در بسیاری از حوزه ها عقب گرد کند هم چنین برخی از فعالیت های هسته ای خود را برچیند و بند آخر تقاضای آن ها ویران کردن و از بین بردن دستاوردهای هسته ای جمهوری اسلامی بوده است.
عابدینی با اشاره به این که این 4 راهبرد غرب اساسا تفاوتی با یکدیگر و تفاوتی با راهبرد آمریکایی ها ندارد، تصریح کرد: استنباط من این است در دوران مختلف و ریاست افرادی چون خاویر سولانا، کاترین اشتون، فردیکا موگرینی و جوزف بورل رئیس جدید اتحادیه اروپااتفاق معناداری در کنش و واکنش با ایران رخ نخواهد داد.
*اسپانیا تاثیرگزاری چندانی در اتحادیه اروپا ندارد/ رئیس اسپانیائی نقشی در مناسبات با ایران نخواهد داشت این کارشناس مسائل بین الملل خاطر نشان کرد: تلقی من این است از آنجا که اسپانیا نقش تعیین کنندهای در بین کشورهای اتحادیه اروپا ندارد و براین اساس وضع جمهوری اسلامی نیز در تعامل با این کشورها بهتر نخواهد شد چون رساله دکتری موگرینی که درباره کشورهای مسلمان بود و تا حدی با فرهنگ اسلامی آشنایی داشت و همه بر این تفکر بودند که شاید راهبردهای عملیاتی تری در قبال کشورهای مسلمان داشته باشند اما نتیجه همان کارشکنی و بدعهدی بود که سایر روسا داشتند در زمان ریاست موگرینی نیز وجود داشت.
وی با اشاره به بخشی از صحبتهای "خاویر سولانا" نماینده سابق اتحادیه اروپا مبنی براینکه درست است که آمریکا در مذاکرات شرکت نمی کند اما نقش تعیین کننده ای در جهت دهی به توافقات دارد گفت: اما تجربه نشان داد آمریکاییها علی رغم حضورشان باز هم قابل اعتماد نبودند و به توافق خود پایبند نماندند.
* تغییر موگرینی معجزه نخواهد کرد/ جمهوریاسلامی سیاست دفاع از حقوق حقه خود را ادامه دهد عابدینی در پایان خاطر نشان کرد: براساس این سناریو نباید از تغییر خانم موگرینی در صدر اتحادیه اروپا انتظار معجزه داشت بلکه روند به همین شکل ادامه خواهد یافت و جمهوری اسلامی نیز باید سیاست خود را در چارچوب دفاع از حقوق حقه خود دنبال کند و بر سر موضوعات خط قرمزی معامله نکند.