مسئول جدید اتحادیه اروپا نانوا زادهای اسپانیا تبار است که پیشتر وزیر خارجه این کشور بوده و امروز آنچه از عملکرد موگرینی به ارث برده است برجامی در حال اغما و اینستکسی بدون ضمانت اجرااست.
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، زهرا مهران راد" از همه کسانیکه در تبدیل اتحادیه اروپا به شریکی قابل اعتماد، ستون چند جانبهگرایی و مدافع سرسخت حقوق بشر تلاش کردند، متشکرم"این متن توئیتی است که موگرینی پس از۵ سال حضور به عنوان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا منتشر کرد و از پایان دوران عملکرد خود در این نهاد خبر داد.دیپلمات موبلوند ایتالیایی که آنچه نام او را بیش از دیگران بر سر زبانها انداخت مذاکرات برجام بود.
* ارتباط موضوع پایان نامه موگرینی با مسئولیت او در اتحادیه اروپا چه بود؟ دیپلمات ۵۱ سالهای که رابطه دین و سیاست را به خوبی بلد است و " دین و سیاست" دقیقا موضوع پایان نامه او در د.وره ارشد است و شاید به همین دلیل شهریور ۹۳ و در اوج مذاکرات ایران و 1+5 به عنوان مسئول سیاست خارجی و امور امنیتی اروپاییها انتخاب میشود تا شاید ایران را با محوریت حکومت اسلامی راحتتر آنالیز کند.
سیاستمداری که فعالیت سیاسی خود را در اوج نوجوانی و از ۱۵ سالگی آغاز میکند و در این هنگام هم عضو بخش جوانان حزب کمونیست ایتالیا میشود. از حدود ۲۰ سال فعالیت حزبی را آغاز کرده و در آستانه ۳۵ سالگی وارد پارلمان ایتالیا میگردد. او در ادامه حیات سیاسی خود در سال ۲۰۱۳ وزیرخارجه ایتالیا شده و یکسال بعد در سال ۲۰۱۴ به عنوان مسئول سیاست خارجی اروپا انتخاب میشود.
در طول مدتی که موگرینی مسئولیت سیاست خارجی اتحادیه اروپا را به عهده داشت دو بحران بزرگ را پشت سر می گذارد، اولی مسئله دخالت نظامی روسیه در شبه جزیره کریمه و دیگر مسئله مهمتر برنامه هستهای ایران است.
*موگرینی ملقب به "سیاستمدار خوش شانس" در اروپا همسرموگرینی "متیو ربسانی" است که در یک موسسه مربوط به کودکان کار فعالیت میکند آنها در یک کنفرانس اروپایی با یکدیگر آشنا میشوند و هم اکنون دو دختر به سنهای ۶ و ۱۲ سال دارند، فدریکا معتقد بوده یکی از والدین باید به خاطر فرزندان فداکاری کند و از کار بیرون از خانه انصراف دهد و در مقابل از کودکان نگهداری کند و از آنجا که او فرصت این کار را ندارد همسرش مسئولیت نگهداری از دختران را به عهده می گیرد به دلایلی از این قبیل فدریکا در بین مردم اروپا معروف به سیاستمدار خوش شانس میشود.
*"استاد گفتار درمانی" با تلاشهای کاغذی برای حفظ برجام خداحافظی کرد
البته مواضع خانم مسئول در قبال برجام همواره یک بام وچند هوا بوده است وی در زمان خروج آمریکا از برجام در کنفرانس مطبوعاتی با چهرهای ظاهرا سخت و عصبانی تاکید میکند: ما متعهد و مصمم به حفظ این توافق هستیم و این کار را برای امنیت جمعی خود انجام میدهیم و اتحادیه اروپا در این زمینه به تعهدات خود پایبند است، این موضع مسئول اتحادیه اروپا عاقبت به طرحی موسوم به "اینستکس" منتهی میشود که مخلص کلام آن مسیری برای صادرات نفت ایران است اما اساسا وزرای خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان که جزء سهامداران اصلی اینستکس محسوب میشوند با محوریت رئیس اتحادیه اروپا پا را فراتر از صدور بیانیه و مواضع کاغذی و توخالی نمیگذارند و به این ترتیب خانم موگرینی میشود "سردمدار واکنشهای کلامی و استاد گفتار درمانی" درمورد آنچه ختم به ایران شود.
اما بالاخره پس از چهار قدمی که ایران در زمین کاهش تعهدات برجامی برمی دارد و واکنشهای آمیخته با تهدید و ترعیب ایران از سوی اروپاییها، زمان خداحافظی فدریکا با تمام تلاشهای کاغذی برای حفظ برجام نیز فرا میرسد.
*جانشین موگرینی؛ نانوا زادهای که به خوبی اقتصاد میداند
جانشین موگرینی پیرمردی اسپانیایی میشود که کمی بیشتر از 72 سال دارد. برعکس فدریکا که ادیان خوانده بود، اقتصاد خوانده و در شرایط حاکمیت تروریسم اقتصادی بر ایران احتمالا به درد بخورتر خواهد بود.
"نانوازاده ای" که دانشجوی نخبه دانشگاه مادرید بوده است و مانند بسیاری از دانشجویان چپ گرای اروپایی برای تحصیل عازم رژیم صهیونیستی میشود تا در کشتزارهای تعاونی کیبوتص (نوعی دهکده اشتراکی) کارکند، همانجا با همسر خود که از یهودیان فرانسه است آشنا می شود و ازدواج می کند.
رئیس پارلمان اروپا در سالهای 2004 تا 2007 بوده است و بعد سکان وزارت خارجه اسپانیا را در دست میگیرد . مدتی از سیاست فاصله میگیرد و سپس با روی کارآمدن "پدرو سانچز" نخست وزیر سوسیالیست اسپانیا مجددا به سطح بالای دیپلماسی این کشورقدم می گذارد.
*مسئول جدید اتحادیه اروپا میانه خوبی با "تصمیمات خرق عادت" ترامپ ندارد
میگویند میانه خوبی یا تصمیات خرق عادت گونه پرزیدنت ترامپ ندارد و در بسیاری از مورد از جمله احداث دیوارتوسط آمریکا در مرز مشترک با مکزیک از منتقدین است و حتی درطعنهای به این تصمیم گفته: آیا میدانید این بیابان چقدر بزرگ است؟
"بورل" از جمله معدود موافقین کاهش تعهدات برجامی ایران است، او در اوایل ماه می سال جاری تصمیم ایران مبنی بر کاهش تعهدات تجاری خود را اقدامی درست و در چارچوب توافق هستهای توصیف میکند.
اساسا «سوسیالیستهای اسپانیا همواره کوشیدهاند روابط خوبی با ایران داشته باشند و "جوزف بورل" نیز مواضع مثبتی درخصوص برنامه هستهای ایران داشته و دارد.» البته نمیتوان این موضوع را فراموش کرد که بورل در بدترین وضعیت برجام، ریاست سیاست خارجی اتحادیه اروپا را به دست گرفته است.
*تاکید مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حمایت از برجام
دیپلمات اسپانیایی تباراتحادیه اروپا در نخستین موضع گیری خود نسبت به برجام در مصاحبهای با روزنامه "الپایس"، بدون اشاره به خروج آمریکا از برجام یا وعدههای توخالی اروپا تنها با مخاطب قرار دادن ایران، گفت: «ما از مقامهای ایرانی میخواهیم تا برای زنده نگه داشتن برجام، هر آنچه را میتوانند انجام دهند. از بین بردن این توافق یک اشتباه بزرگ خواهد بود.»
وی همچنین در موضع گیری جدید در واکنش به نشست کمیسیون مشترک برجام که در روز جمعه و در وین اتریش با حضور ایران و سایر طرفهای توافق و اتحادیه اروپا برگزار شد، در صفحه توئیتر خود نوشت:
"برجام برای امنیت جهانی و عدم اشاعه هستهای، حیاتی است. ما مسئولیت جمعی برای حفظ توافق با ایران داریم. پس از برگزاری نشست کمیسیون مشترک (برجام)، به عنوان هماهنگ کننده از اجرای کامل توافق و معکوس کردن روند منفی اخیر حمایت میکنم."
*"بورل" میراث برجام در اغما و اینستکس بدون ضمانت اجراست
به هرحال آنچه در شرایط فعلی با اهمیت است حال وخیم شخص یرجام است. وخامت این توافقنامه به اندازهای است که به نظر نمیرسد حتی روی کار آمدن یک سیاستمدار موافق برجام در قلب اتحادیه اروپا نیز بتواند به این جان ضعیف روحی بدمد و تحرکی در دیپلماسی اروپا ایجاد کند.
"بورل" هفتاد و چند ساله با تمام سیاستهای موافق برجام در حالی میراث موگرینی را تحویل گرفت که برجام در حال اغما و اینستکس بدون ضمانت اجرا مقابل دیدگان او قرار دارد و تنها گذر زمان ثابت خواهد کرد که بورل تازه نفس اما کهنسال تا چه اندازه میتواند نقش مثبت و موثری در حفظ برجام و احیانا حیات بخشیدن به آن داشته باشد.