دبیر علمی هشتمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی، گفت: حوزه علوم اعصاب در سالهای گذشته منجر به کشفیات زیادی در بیماریها شده است.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، پیمان حسنی ابهریان، در آستانه برگزاری هشتمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی، اظهار داشت: با توجه به اینکه علوم اعصاب یک حوزه بین رشتهای است که شاخههای مختلف علوم اعصاب شناختی، مغز و شناخت، علوم اعصاب محاسباتی، علوم اعصاب اجتماعی، زبان شناسی، تجارت، بازاریابی، هنر، زیباشناسی و...، را شامل میشود، این کنگره یک گستره بزرگی را فراهم میکند که فیزیولوژیست ها، مهندسین، آناتومیست ها، فیزیکدانان، ریاضی دانان، اندیشمندان و پژوهشگران حوزه هنر و علوم انسانی، پزشکان، پیراپزشکان و مخصوصا فعالان حوزه توانبخشی و روانشناسی و سایر حوزههای علوم اعصاب پایه و بالینی دور هم جمع شوند تا بتوانند آخرین دستاوردها را تبادل کنند و در این راستا فضایی پیش آید تا دانشجویان و دانش پژوهان بتوانند به تبادل نظر پرداخته و از سخنرانی اساتید و پژوهشگران استفاده کنند.
وی، گروههای هدف در این کنگره را پزشکان، پیراپزشکان، فعالان حوزه توانبخشی، کاردرمان، گفتاردرمان، روانشناسان، متخصصین علوم ریاضی و فیزیک، گروههای مختلف علوم پایه پزشکی، فارماکولوژی، فیزیولوژی، آناتومی و پزشکان مغز و اعصاب، اعصاب و روان، طب فیزیکی و توانبخشی، مهندسین کامپیوتر و پزشکی، الکترونیک، بیوانفورماتیک و زبان شناسان برشمرد.
عضو هیات علمی موسسه آموزش عالی علوم شناختی، یکی از محورهای مهم این کنگره را حوزه شناخت و علوم شناختی دانست که شامل حافظه و یادگیری، حافظه فعال، عملکردهای اجرایی شناختی مثل تصمیم گیری، برنامه ریزی، استدلال، حل مسئله و همینطور مباحثی مثل توجه، آگاهی، سالمندی، زبان شناسی شناختی و حوزههای دیگری، چون هیجان، انگیزش و رفتار و تکامل است. وی افزود، محور دیگر علوم اعصاب بالینی شامل درد و سیستم عصبی، سیستم حرکتی و اختلالات حرکتی است.
مسئول کلینیک مغز و شناخت، ادامه داد: محورهای دیگر شامل علوم اعصاب اجتماعی، علوم اعصاب محاسباتی و روانشناسی و عصب روانپزشکی بوده و یکی دیگر از محورهای مهم در این کنگره حوزه توانبخشی عصبی شناختی است که شامل آسیبهای مغزی و اختلالات ناشی از آنها، بیماریهای مغز و اعصاب، زوال مغز، ام اس، سکتههای مغزی، صرع و تومورهای مغزی است. فن آوریهای نوین در حوزه علوم اعصاب، روشهای مختلف تصویربرداری مغز، نوروفیزیولوژی و نوروفارماکولوژی از دیگر مباحث مهم این کنگره خواهد بود.
ابهریان افزود: یکی دیگر از برنامههای این کنگره مسئله کاربردی سازی علوم اعصاب است که سعی شده مباحث پایه را به مباحث بالینی مرتبط کنیم و بتوانیم بیشتر حوزههای کاربردی را مطرح کنیم. وی همچنین مسئله کارآفرینی در حوزه علوم اعصاب را یکی از مهمترین دغدغههای فعالان جوان این حوزه دانست و تاکید کرد که سعی شده در چندین پنل گفتگو داشته باشیم تا کارآفرینی را در حوزه علوم اعصاب گسترش دهیم.
وی گفت: یکی دیگر از مهمترین حوزه ها، تکنولوژیهای جدید و نوروتکنولوژی و بازیهای کامپیوتری و شناختی در حوزه مغز و شناخت است که سعی کردیم در این کنگره معرفی کنیم. همچنین، یکی دیگر از برنامههای کنگره پیش رو، برگزاری دومین المپیاد علوم اعصاب بالینی و شناختی در سطح دانشجویی است.
دبیر علمی هشتمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی، علوم اعصاب را یکی از جذابترین و گستردهترین و رو به رشدترین حوزههای دانش در چند سال اخیر در دنیا نام برد و افزود: دستاوردهای فن آورانه در حوزه علوم اعصاب در جهان باعث شد افرادی که دچار فلج حرکتی هستند بتوانند تنها با استفاده از امواج مغزی از تبلت استفاده کنند و بنویسند و حتی خرید کنند. تکنولوژی به ما کمک کرده تا افراد بتوانند بدون دخالت دست بازی کنند.
ابهریان افزود: در این دو سال اولین تقویت کننده حافظه مصنوعی ساخته شده، اندامهای مصنوعی رباتیک با مغز کنترل شدند و همچنین کاشتهای الکتریکی، افراد ناتوان را قادر به حرکت کرد و مشخص شد آلزایمر میتواند علت عفونی داشته باشد و ویروس تبخال نوع یک میتواند با آن در ارتباط باشد.
وی ادامه داد: یکی دیگر از دستاوردهای این حوزه، کشف ارتباط مستقیم آناتومیکی محور روده به مغز، قلب و ریه از طریق عصب واگ یا همان زوج دهم مغزی است که در پی این کشف مشخص شد روده میتواند با اضطراب و افسردگی و شناخت ارتباط داشته باشد و این کشف منجر به درمانهای جدیدی در چاقی، اختلالات خوردن، افسردگی و حتی طیف اوتیسم میشود.
دبیر علمی هشتمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی، تاکید کرد: اینها برخی از دستاوردهای علمی و فناوریهای جدید در حوزه علوم اعصاب در دنیا بوده و علاقمندان میتوانند در این حوزه با آخرین دستاوردهای علمی و فناوری علوم اعصاب در کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی آشنا شوند.
وی گفت: بخشی از مباحث کنگره بیماریها هستند همانطور که حوزه علوم اعصاب در سالهای گذشته منجر به کشفیات زیادی در بیماریها شده از جمله در حوزه آسیبهای مغزی، سکتههای مغزی، اختلالات و بیماریهای مغزی، بیماریهای اعصاب و روان و یکی از مهمترین دستاوردهای علوم اعصاب در حوزه علوم شناختی توانبخشی شناختی است که در این کنگره در قالب پنل و کارگاه و سمپوزیوم، مورد بحث و گفتگو قرار خواهند گرفت.
ابهریان اظهار داشت: شناخت یک مسئله پایهای است و در بسیاری از مشکلات مربوط به سیستم عصبی اعم از بیماریهای سیستم مغز و اعصاب و یا بیماریهای اعصاب و روان نقش مهمی دارد و از آنجا که ریشه بسیاری از اختلالات سیستم عصبی مسائل شناختی و اختلال در عملکردهای شناختی است، ما با تشخیص به موقع میتوانیم پیشگیری داشته باشیم و با توانمندسازی شناختی میتوانیم درمان انجام دهیم و با اضافه کردن توانبخشی شناختی به درمانهای متداول میتوانیم روند توانبخشی را تسهیل کنیم.
هشتمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی از ۲۷ تا ۲۹ آذر ۹۸ در مرکز همایشهای رازی تهران برگزار میشود.