یک کارشناس مسائل بین الملل گفت: حمله نظامی به ایران مسئله محالی باشد، چون به غیر از پیشرفت ایران در حوزه دفاعی بازدارندگی منطقهای ایران، احتمال جنگ با ایران را به شدت ضعیف میکند.
رضا حجت شمامی، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص مصاحبه ظریف با روزنامه اشپیگل و طرح این موضوع که اروپا هیچ مبنای قانونی برای فعال کردن مکانیزم ماشه ندارد و نقش چین و روسیه در ممانعت از فعال شدن این مکانیزم گفت: به نظر میرسد اساسا در فضای بین الملل مبنا را منافع و قدرت کشورها تعیین میکند نه توافقات رسمی و بین المللی و روندی تحت عنوان مبنای قانونی وجود ندارد .
وی ادامه داد: از لحاظ ساختار و قاعده مندی اگر اروپا بخواهد مکانیزم ماشه را اجرایی کند مانعی برای او وجود ندارد و اگر پرونده ایران به شورای امنیت سازمان ملل برود، بازگشت تحریمها را در پیش خواهیم داشت.
حجت شمامی در خصوص نقش چین و روسیه و استفاده از حق وتو در این کارزار گفت: براساس قوانین تدوین شده چین و روسیه هم نمیتوانند از حق وتوی خود در خصوص مکانیزم ماشه استفاده کنند.
این کارشناس مسائل بین الملل با مهم دانستن برجام برای اروپاییها یادآور شد: برجام برای اروپا مهم است، اما از طرف دیگر رضایتمندی آمریکا نیز برای آنها مهم است و از آنجا که اروپا برای اجرای رفتارهای تاثیرگذار قدرت چندانی ندارد در خصوص مسئله برجام نیز همین عدم قدرت، سبب شد تا اروپا عملا کاری از پیش نبرد.
وی در خصوص اینکه چین و روسیه به چه میزان میتوانند مانع از اجرایی شدن مکانیزم ماشه شوند نیز گفت: در صورتی این دو کشور قادر به عدم اجرای این بند از برجام خواهند شد که در قبال آن چین در حوزه اقتصادی و روسیه در حوزه امنیتی به خاطر ایران و به منظور جلوگیری از اجرای مکانیزم ماشه امتیازاتی بدهند که البته بعید به نظر میرسد.
حجت شمامی افزود: در هر صورت به نظر میرسد رفتن یا نرفتن پرونده ایران به شورای امنیت مستقیما به روابط میان ایران و اروپا بستگی دارد در شرایط فعلی اختلافاتی بین اروپا و آمریکا بر سر مسائل متعدد وجود دارد، اما هیچ کدام از این اختلافات دلیل بر این نیست که اروپا به خاطر ایران رو در روی آمریکا بایستد.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: در چنین شرایطی اروپا قدرتی شبیه به قدرت بحرین پیدا کرده و شاید ارادهای برای پیشبرد برجام داشته باشد، اما از آنجا که قدرتی ندارد عملا برجام هیچ دستاوردی در حوزه اروپایی و آمریکایی نداشته است.
وی در پایان درخصوص احتمال ارجاع پرونده ایران به شورای امنیت و مسائل حاشیهای دیگر از قبیل: درگیری جنگ پس از این اتفاق نیز گفت: به نظر میرسد حمله نظامی به ایران مسئله محالی باشد، چون به غیر از پیشرفت ایران در حوزه دفاعی بازدارندگی منطقهای ایران و تشکیل گروه هایی، چون حشدالشعبی، گروههای مقاومت در یمن و سوریه و آنچه روز جمعه در عراق شاهد آن بودیم همگی از جمله قدرت بازدارندگی ایران در منطقه محسوب میشود که احتمال جنگ با ایران را به شدت ضعیف خواهد کرد.