محصولات زیستی زهر عقرب و مشتقات آن توسط محققان یکی از شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری استان اردبیل تولید شد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، زهر عقرب یک محصول گرانبهای زیستی است که در ساخت داروهای مهار سرطان، داروهای شاتل دراگ برای بیماریهای قلبی، افسردگی و مخصوصاً آلزایمر استفاده وسیعی دارد. بیشترین مصرف کننده این ماده ارزشمند، کشورهای پیشرفته مانند آلمان، فرانسه و آمریکا هستند.
برای اولین بار در استان اردبیل، شرکت ژن گستر گوهران نگار ۳ (GN) با اخذ مجوز رسمی از سازمان محیط زیست توانسته از مرحله تحقیق با مجوز ۱۵ هزار عدد عقرب از پنجگونه با تکنیکهای زادو ولد میزان آن را به تولید با توجیه اقتصادی برساند. این شرکت علاوه بر محصول سم عقرب، محصولات جانبی زیستی دیگری نیز تولید میکند.
در مزرعه این شرکت، پنجگونه عقرب که زهر آن بهصورت اقتصادی قابل توجیه است، با تکنیکهای محرک تولید مثل نسبت به تکثیر آن اقدام کرده و سالانه بیش از ۵۰ گرم ظرفیت تولید دارد. در بازارهای بینالملی قیمت زهر تا ۱۰۰ میلیون تومان به ازای هر گرم قابل داد و ستد است.
شرکت ژن گستر گوهران نگاره ۳ در صنعت فرآوری سم و تبدیل مایع به پودر با استفاده از تجهیزات خرید خدمات از دانشگاه به خودکفایی رسیده است.
این شرکت در یک سال گذشته با ایجاد اشتغال برای ۷ نفر از فارغالتحصیلان مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری کار خود را ادامه میدهد و توانسته مجوز تاسیس مرکز تحقیقات غیر دولتی و مجوز تاسیس مرکز انتقال تکنولوژیهای نوین غیر دولتی را کسب کند و با استفاده از نیروهای دانشگاهی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی بر روی تولید سایر محصولات زیستی مطالعه نماید.
اولین پروژه تحقیقات استفاده از سم عقرب در طراحی شاتل دراگ انتقال هدفمند مواد ضد آلزایمری به ناحیه هیپوکامپ مغز با موفقیت به اتمام رسانیده است. مواد ضد التهاب دردهای روماتیدی از عقرب، تولید داروهای ترمیم زخم دیابت و بستر از محورهای تحقیقاتی این شرکت بوده است.
این شرکت همچنین درخواست تولید سم آنتی بادی بهوسیله سم عقرب را از طریق مراجع قانونی ارائه کرده است.