کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به تبادل تجاری ۴ میلیون دلاری کشورمان با روسیه گفت: این میزان تبادل تجاری ناچیز است، چون روسها به شدت نیازمند فضای محصولات کشاورزی ما هستند.
رضا حجت شمامی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص اقداماتی که بهتر بود سال 98 در حوزه سیاست خارجی انجام میشد و جای خالی آن به چشم می خورد گفت: در حوزه جهت گیری سیاستهای خارجی به لحاظ سیاسی و اقتصادی نکات ضعف زیادی وجود دارد.
وی افزود: با توجه به گفتمان انقلاب به سمت رویارویی با غرب و از طرف دیگر غرب نیز همین رویکرد را نسبت به ما دارد در نتیجه باید راه حلهای جایگزینی برای کشش به سمت غرب پیدا میشد.
حجت شمامی ادامه داد:اما دولت از ابتدا گرایش به غرب داشت تا حدی که گرایش به شرق و تعامل با کشورهای ضد غربی نه تنها کنار گذاشته نشد بلکه حتی راههای جایگزین آن نیز جدی گرفته نشد.
این کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به اینکه عملکرد دولت در گرایش به شرق عملکرد مناسبی نبود تاکید کرد: بعد از شکست برجام نیز نتوانستیم آنها را برای امضای قرارداد متقاعد کنیم به ویژه زمانی که نیازمند انعقاد قراردادهای متعدد با شرق برای جبران نقصان برجام داشتیم.
وی با اشاره به اینکه در چنین شرایطی چین و روسیه زمینههای عدم استفاده از دلار را فراهم کردند یادآور شد: اما متاسفانه ما در این زمینه نیز چندان قدرتمند عمل نکردیم.
حجت شمامی افزود: در حوزه امنیتی، نظامی جمهوری اسلامی با روسیه منافع مشترک زیادی داشت، اما در حوزه اقتصادی و دیپلماتیک نتوانستیم از این ظرفیت و اشتراکات استفاده کنیم.
این کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به تبادل تجاری ۴ میلیون دلاری کشورمان با روسیه گفت: این میزان تبادل تجاری در قبال جمعیت روسیه واقعا ناچیز است، چون روسها به شدت نیازمند فضای محصولات کشاورزی ما هستند به دلیل اینکه به لحاظ آب و هوای سرد روسیه امکان کشاورزی در آن خطه وجود ندارد.
وی مسئله دیگری که در سال ۹۸ چندان جدی گرفته نشد را مخابره پیامهای قاطع و محکم در خصوص برجام از طرف ایرانی دانست و خاطر نشان کرد: در حوزه برجام باید خیلی جدیتر به دنیا پیام میدادیم تا آنها بدانند آمریکا به دلیل خروج از برجام باید هزینههای بیشتری پرداخت کند.
حجت شمامی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی نیز جمهوری اسلامی باید از ابزار خروج از NPT به نفع خود استفاده کند افزود: یکی دیگر از نقاط ضعف ما در سالی که گذشت عملکرد کشور در حوزه رسانهها بود متاسفانه ما هنوز در حوزه رسانه نتوانستیم حرفهای خود را در داخل بزنیم چه برسد به آنکه بخواهیم از این ظرفیت در فضای بین الملل استفاده کنیم.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: ما میتوانیم از حوزه دیپلماسی عمومی و رسانهای نفوذ در افکار عمومی را به دست بگیریم و به نظر میرسد سفارت خانههای ما در امور فرهنگی نیز در این خصوص به شدت ضعیف عمل کرده اند.
وی با تاکید براینکه بحث رسانه، بحث تکرار است گفت: متاسفانه رسانه ما یک اقدام را اعلام میکند، اما بعداز مدتی کنار میگذارد در حالی که رسانههای بیگانه در خصوص یک اتفاق مانند ۱۱ سپتامبر سالیان سال مانور میدهند و به نظر میرسد در خصوص اصلاح روند عملکرد رسانهها و دیپلماسی رسانهای نیز نیازمند یک شیوه اصولی برای تکرار و تداوم هستیم.