سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به تشکیل تیم ضربت برای مبارزه با انتشار اخبار جعلی در انگلیس گفت: امیدواریم همان طور که این کشور مانع از انتشار اخبار جعلی در بین مردم خود میشود از انتشار این اخبار به سایر کشورها نیز جلوگیری کند.
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، سید عباس موسوی سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت امور خارجه در نشست هفتگی خود که برای دومین بار به صورت مجازی و از طریق ویدئو کنفرانس برگزار شد، ضمن گرامیداشت ۲۲ اسفند روز بزرگداشت یاد و خاطره همه شهدای ایران اسلامی از بدو پیروزی انقلاب تا شهدای خدمت گفت: تاریخ بشر و به ویژه تاریخ ایران نشان داده که هیچ گاه نباید تهدید را دست کم گرفت. دست کم گرفتن تهدید به معنی شکست است و تنها راه مبارزه با آن فائق آمدن بر تهدیدات و جدی گرفتن آنهاست.
موسوی ادامه داد: امیدواریم در خصوص مسئله بیماری کرونا ویروس هم ایرانیان و هم تمام کشورهای جهان که در حال حاضر بیش از ۱۰۰ کشور درگیر این بیماری هستند، موضوعات مختلف از جمله مسائل بهداشتی را جدی بگیرند. چون همه ما در یک کشتی هستیم و همانطور که مبارزه با تروریسم نیازمند همکاری و هماهنگی بین تمام کشورها بود مبارزه با این ویروس نیز همکاری همگان را میطلبد.
**جمهوری اسلامی بیشترین همکاری فنی با آژانس را دارد / ادعای آژانس نباید براساس سیاسی کاری باشد سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت امور خارجه در ادامه این نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره اظهارات سازمان بین المللی انرژی اتمی مبنی براینکه ایران اجازه بازرسی از دو مکان را به این سازمان نداده است، گفت: همان طور که کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی به ادعای اخیر آژانس و مدیر کل آن پاسخ داد باید گفت که ادعایی که آنها کردهاند اساسا مربوط به سایت نبوده و جمهوری اسلامی فنیترین همکاریها را در شرایط حاضر با آژانس دارد و بنا نیست هر ادعایی که توسط آژانس مطرح میشود توسط ایران پاسخ داده شود.
وی افزود: چارچوب همکاری ما با آژانس از قبل مشخص شده و آژانس هم باید وجه خود را مد نظر قرار دهد و ادعای هر کشوری را مبنای نظر خود قرار ندهد.
موسوی با بیان اینکه مبنای ادعای آژانس حقوقی نیست، خاطرنشان کرد: اساسا ادعاها در این نهاد بین المللی باید متقن باشد و آژانس براساس سیاسی کاری کشورها تصمیم گیری نکند.
سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت امور خارجه درباره اینکه واکنش کشورهای اروپایی نسبت به نظر مدیر کل آژانس چه بوده است، گفت: این مسئله ارتباطی به کشورها و مقامات و اروپایی ندارد. ما اقدامات خود را انجام دادهایم. به ویژه وزیر امور خارجه کشورمان تماسی با "هورل" مسئول هماهنگ کننده اتحادیه اروپا داشت و درباره همکاریهای ایران و آزانس توضیحات مبسوطی ارایه شد.
**اروپا تنها بیانیه درمانی میکند / هر گاه اروپا به تعهدات برجامی خود پایبند شد ایران هم کاهش تعهدات خود را تعلیق میکند وی در خصوص بیانیه اخیر اتحادیه اروپا که از ایران خواسته به اجرای کامل تعهدات برجامی پایبند بماند، گفت: بیانیه اتحادیه اروپا دو بخش داشت بخش اول دال بر این بود که ایران باید از منافع اقتصادی برجام منتفع شود و بخش دوم با مخاطب قرار دادن ایران از ما خواسته بود تا به تعهدات برجامی خود برگردیم.
موسوی با بیان اینکه این بیانیه را مثل سایر اقدامات اروپا تنها در غالب بیانیه درمانی میدانیم، خاطرنشان کرد: اروپا به تعهدات برجامی خود و انتفاع مردم ایران از برجام پایبند باشد. در این صورت است که جمهوری اسلامی هم آماده است هر زمان اروپا گام عملی برای اجرای تعهدات برجامی خود بردارد گامهایی که برای کاهش تعهد به برجام برداشته را به عقب برگردد.
سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری در خصوص اینکه ظرفیت ایرانیان خارج از کشور برای کمک به مردم ایران درباره مبارزه با بیماری کرونا چه طور بناست استفاده شود، گفت: این روزها ما شاهد درخواست خیرین مقیم خارج از کشور برای کمک به هموطنانمان بودیم و در همین راستا سفارت خانههای ما اعلام کردند کمکهای نودوستانه را به صورت نقدی یا غیرنقدی خواهیم پذیرفت در شرایط فعلی اقلام مورد نیاز ما اقلام بهداشتی است که اگر به صورت نقدی یا غیرنقدی برای ما ارسال شود از آن استفاده خواهیم کرد.
وی درباره تحلیف همزمان دو رئیس جمهور در افغانستان نیز گفت: جمهوری اسلامی از مدتها قبل تلاش خود را برای ایجاد همگرایی همه گروهها و شخصیتها در افغانستان انجام داده است و به طرفین متذکر شدیم تنها راه رونق و ثبات در افغانستان تشکیل یک دولت فراگیر است.
موسوی با بیان اینکه وحدت همه شخصیتها و احزاب در تشکیل دولتی مستقل و کارآمد در افغانستان از اهمیت ویژهای برخوردار است، گفت: از این منظر جمهوری اسلامی تلاشهای خود را برای ایجاد این وحدت ادامه میدهد، چون معتقدیم ثبات سیاسی در افغانستان به نفع همه کشورهای منطقه خواهد بود.
**امیدواریم همان طور که انگلیس از انتشار اخبار جعلی در کشور خود جلوگیری میکند مانع انتشار این اخبار به سایر کشورها از مبدا رسانههای فارسی زبان باشد سخنگو و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره طرح دولت انگلیس برای مبارزه با اخبار کذب منتشر شده در مورد بیماری کرونا و تشکیل تیم ضربت در این خصوص با توجه به اینکه رسانههای فارسی زبان همین کشور اخبار جعلی در خصوص انتشار این بیماری در ایران منتشر میکنند، گفت: تشکیل چنین تیم ضربتی در انگلیس برای مبارزه با انتشار اخبار جعلی را به فال نیک میگیریم و حالا که دولت انگلیس دست به چنین اقدامی در خصوص مبارزه با اخبار جعلی زده بهتر است جلوی انتشار اخبار جعلی رسانههای فارسی که در انگلیس مستقر هستند را نیز بگیرد.
وی ادامه داد: رسانههای خاص و معلوم الحالی در این شرایط که همه دنیا درگیر مبارزه با بیماری کرونا هستند شروع به انتشار اخبار جعلی و تضعیف روحیه مردم ایران کرده است که امیدواریم همان طور که انگلیس برای مبارزه با اخبار جعلی در کشور خود تلاش میکند برای اخبار جعلی که از مبدا آنها به سایر کشورها منتشر میشود نیز اقداماتی را انجام دهد.
موسوی درباره توافق به دست آمده بین آمریکا و طالبان نیز گفت: این توافق نامه را بدعت گونه میدانیم. جمهوری اسلامی موافق هرگونه تلاش برای ثبات و امنیت در افغانستان است، اما به شرطی که این توافقات در چارچوب مذاکرات بین افغانها صورت پذیرد نه اینکه یک کشور از هزاران مایل آن طرفتر با یک گروه در افغانستان توافق نامهای امضا کند که کاربرد اصلی آن بزک کردن شکست هایشان در سایر نقاط جهان است.
وی درباره توافق ایران با کشورهای منطقه برای مبارزه با کرونا نیز گفت: در شرایط فعلی بیش از صد کشور درگیر مبارزه با این ویروس هستند که البته کشورهای همسایه ما نیز از این قاعده مستثنی نبودهاند. گرچه برخی از آنها سعی کردند با سیاسی کاری آمار مبتلایان به این بیماری را کتمان کنند.
سخنگوی و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت امور خارجه افزود: جمهوری اسلامی برای ادامه مراودات با کشورهای همسایه تیمهای مختلفی تشکیل داده و در این خصوص وزیر امور خارجه کشورمان با کشورهای همسایه و حتی کشورهایی که دورتر از ما هستند تماسهایی را با همتایان خود برقرار کرده و از آمادگی ایران برای هر نوع همکاری در خصوص مبارزه با بیماری کرونا خبر داده است.
موسوی افزود: جمهوری اسلامی ضمن رعایت همه قوانین بهداشتی در سطوح مسافری و اقتصادی همین انتظار را از سایر کشورها نیز دارد در این خصوص لازم است کشورها راجع به همکاریهای جدی فنی و بهداشتی در خصوص مبارزه با این بیماری فکر اساسی کنند و یافتههای خود در این زمینه را در اختیار سایرین قرار دهند همان طور که جمهوری اسلامی با توجه به دستاوردهای خوبی که در این زمینه داشته است حاضر به در اختیار دادن این خدمات و دستاوردها به سایر کشورهای در حال مبارزه با کروناست.
وی در پاسخ به سوالی درباره وضعیت زندانیان ایران در آمریکا با توجه به شیوع این بیماری در این کشور گفت: وضعیت زندانها و بهداشت در آمریکا همه را نگران کرده است و نگرانیهای زیادی در مورد سلامت اقشار فقیر و کارتن خوابها در این کشور وجود دارد.
سخنگوی و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت امور خارجه ادامه داد: بحث زندانیان در این کشور نیز از اهمیت بالایی برخوردار است و جمهوری اسلامی نیز به دلیل حضور برخی زندانیان ایرانی در زندانهای آمریکا نگران سلامتی آنهاست و امیدواریم ایالات متحده زمینه سلامت و بهداشت آنها را فراهم کند و ما نیز همواره اعلام آمادگی میکنیم تا این زندانیان و در حقیقت گروگانها به خاک میهن خود بازگردند.
*آمریکا برای اثبات صداقت، تحریم بانکها را در این شرایط لغو کند/ گرچه همواره در صداقت آنها تشکیک داریم موسوی درباره اقدامات حقوقی وزارت امور خارجه برای لغو تحریمهای خصمانه علیه ایران در شرایط فعلی نیز گفت: ما همواره اعلام کردیم تحریمهای یک جانبه آمریکا که در راهبرد فشار حداکثری اعمال میشود در رفاه و سلامت مردم ما اثر گذاشته و علیرغم اینکه براساس کنوانسیونهای بین المللی غذا، دارو و تجهیزات پزشکی نباید جزو تحریمها باشد، اما عملا راه هرگونه مبادلات بانکی برای خرید این اقلام توسط آمریکا بسته شده است.
وی افزود: این در حالی است که ایالات متحده با پررویی تمام مدعی میشود که دارو و غذا جزء اقلام تحریمی نیست.
سخنگوی و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت امور خارجه ادامه داد: وزارت امور خارجه آمادگی خود را برای امتحان همه راهها در مسیر کاهش فشار بر ملت ایران اعلام میکند و به دولت آمریکا نیز گفته ایم اگر در این امر صداقت دارند (گرچه همواره در صداقت شان شک داریم) حداقل در این شرایط تحریمها را با آزاد کردن موسسات مالی و پولی ما لغو کنند و راه خرید اقلام دارویی به ایران را تسهیل کنند.
موسوی یادآور شد: این در حالی است که ایران در این خصوص اقدامات حقوقی بسیاری را انجام داده و رای دیوان حقوقی بین المللی را نیز در قبال ممنوعیت تحریم دارو و غذا گرفته است اما در قبال اقدامات خودسرانه و خصمانه ایالات متحده چشم انداز مثبتی وجود ندارد.
*لندن در جایگاهی نیست که برای ایران خط مشی تعیین کند / ما براساس موازین امنیتی-اخلاقی دنبال سلاح هستهای نیستیم وی در خصوص اظهارات وزیر خارجه انگلیس مبنی بر اینکه لندن اجازه دسترسی ایران به سلاح هستهای را نخواهد داد نیز گفت: راب در جایگاهی نیست که برای جمهوری اسلامی خط مشی تعیین کند ایران براساس موازین سیاسی، امنیتی و اخلاقی دنبال رسیدن به سلاح هستهای نبوده و نخواهد بود و بارها اعلام کردیم اگر ایران میخواست دنبال این هدف باشد کسی نمیتوانست مانع ما شود.
سخنگوی و رئیس مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت امور خارجه ادامه داد: ما برعکس تفکرات آقای راب معتقدیم آنچه باعث ناامنی در اقصی نقاط جهان میشود حضور، دخالت و اظهارات مداخله جویانه کشورهای ثالث است. کشورهایی که از هزاران مایل دورتر از منطقه در مسائل ما دخالت میکنند و جهان فراموش نخواهد کرد که این روزها سلاحهای لندنی در حال کشتن مردم یمن هستند.
موسوی در خصوص تحولات ادلب نیز گفت: ما برداشتی از اینکه فرآیند ادلب به بن بست رسیده باشد، نداریم و هنوز هم نشست آستانه را بهترین ابزار برای حل و فصل موضوع سوریه میدانیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی همواره و از ابتدای شروع بحران در سوریه تاکنون به حاکمیت دولت سوریه در خاک این کشور و عدم دخالت سایر کشورها در امور سوریه معتقد بوده است.