سوالات بیجواب از شفافیت مالی کارخانه مس سرچشمه / جوانان بومی رفسنجان جایی در کارخانه ندارند!
ناگفتههای بسیاری در این طرح وجود دارد و شک و شبهههای بسیاری انگشت اتهام زنی شان را به سمت کارخانه مس رفسنجان نشانه گرفته اند. یکی از معضلات همیشگی این کارخانه، بروز آلایندهها و آلودگی هوای شهرستان رفسنجان بوده است. نکتهای که همیشه نارضایتی مردم رفسنجان را به دنبال داشته، وجود ذرات آلاینده در آسمان این شهر و غیراستاندار بودن هوا برای تنفس بوده است. با اینکه معضلات ایجاد شده توسط کارخانه بارها و بارها از زبان دانشجویان مطرح شده، اما متاسفانه جوابی شنیده نشده است.
خلیفه، مسئول عدالتخواهی بسیج دانشجویی دانشگاه، ولی عصر رفسنجان در این خصوص به خبرنگار دانشگاه میگوید: بسیج دانشجویی مدت هاست که روی پرونده مس رفسنجان در حال فعالیت است. ما در زمینههای شفافیت مالی و برگزاری کنسرتهای گوناگون که معلوم نیست با چه رانتی به عمل میآینده در حال انجام تحقیقاتی هستیم و به نتایجی دست پیدا کرده ایم؛ متاسفانه نماینده مجلس فعلی روی چندانی برای دغدغههای پیش آمده نشان نمیداد و پیگیر دغدغههای پیش آمده نبود. خوشبختانه در جلسهای که با نماینده منتخب این دوره از مجلس شورای اسلامی داشتیم قول همکاری از او برای برخورد مجدانه با پرونده کارخانه مس رفسنجان را گرفتیم.
خلیفه میگوید: دغدغه اصلی مردم رفسنجان این است که مس باتوجه به ورودیهایی که دارد خروجیهای درخور توجهی ندارد. در بحث اشتغال به بومیها اهمیتی نمیدهد و ساخت و سازهای درآمدی اش چندان با منطق جور در نمیآید.

وی همچنین در خصوص انفجاری که مدت ها پیش توسط این کارخانه اتفاق افتاد و میلیاردها تومان خسارت به جا گذاشت، می گوید: نباید مسبب این جریان شناخته می شد؟ چرا صدایی از هیچ کدام از مسئولین درنیامد؟ چرا شفافیت لازم در این خصوص صورت نگرفت؟ آیا شاهد یک اتفاق بودیم یا باز هم یک تدبیر اشتباه؟ باید معلوم شود چه کسی در پشت داستان قرار گرفته بود. نمی شود که تمامی فجایع را با گذر زمان فراموش کنیم.
حجت الاسلام حسین جلالی، منتخب مردم رفسنجان در مجلس یازدهم در گفتگو با خبرنگار دانشجو در خصوص اشتغال صنعت مس رفسنجان گفته بعید می دانم بحث به کارگیری نیروهای بومی رفسنجان در کارخانه مس حقیقت داشته باشد و بیشتر شوآف است تا واقعیت. یکی از مشکلاتی که در آزمون استخدامی این شرکت وجود دارد این است که یکپارچه سازی ندارد. یا باید قائل به اختصاصی بشویم و یا به سراغ یکپارچه سازی برویم.
جلالی می گوید: اگر نظر به یکپارچه سازی است باید همه معادن و کارخانجات استان با هم آزمونی برگزار کرده و جذب نیرو کننند. اما اینطور نیست و یک بام و دو هواست! نوبت سرچشمه که می رسد باید آزمون به صورت یکپارچه برگزار بشود این در حالی است که رفسنجان ۱۶۰۰۰ جوان بیکار داشته و میدوک و سایر شهرها به دلیل بومی سازی نیروهایشان این آمار را به صفر رسانده اند.
به گفته جلالی ۲۰ درصد از رفسنجانیهایی که در کارخانه مشغول به کار هستندف صرفا مقیمم این شهرستان هستند و اصلیت رفسنجانی ندارند. اکثر نیروها اصالت بردسیری و پاریزی و بابکی دارند و بنابراین این آزمون ابهامات زیادی دارد و باید شفاف سازی بشود. اگر این آزمون خصوصی است چرا نباید صرفا نیروهای جوان رفسنجان برای گرفتن شغل مناسب در این آزمون شرکت کنند؟
جای تعجب دارد کارخانه ای که توان ایجاد فضای شغلی برای تعداد زیادی از جوانان شهرستان رفسنجان را دارد نسبت به جذب نیروهای بومی توجهی نداشته و خروجی های آن با میزان آمار و ارقام صادر شده برابر نباشد. خبرگزاری دانشجو در گزارش های بعدی پیگیر دیگر ابهامات عملکرد کارخانه مس رفسنجان خواهد بود.