محققان با استفاده از فناوری نانو و رنگ و نور درمان جدیدی برای بیماری آندومتریوز در زنان ارائه دادند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، دانشمندان یک درمان ارزشمند و بر پایه فناوری نانو برای کاهش درد و ناباروری ناشی از آندومتریوز (بیماری شایع زنان که مشکلاتی برای زنان در سن باروری ایجاد میکند) ارائه دادند.
این تحقیق به سرپرستی Oleh Taratula از دانشکده داروسازی دانشگاه ایالتی اورگان و Ov Slayden از مرکز تحقیقاتی ملی پریما در دانشگاه علوم و بهداشت اورگان انجام شد. آنها از نانوذرات حساس به عکس پوشیده با رنگ استفاده کردند تا آسیبهای مرتبط با این اختلال را پیدا کرده و آنها را از بین ببرند.
آندومتر داخلیترین لایه رحم است و آندومترویوز زمانی رخ میدهد که ضایعاتی مانند بافت آندومتر در خارج از حفره رحم تشکیل شود. تقریبا ۱۰درصد زنانی که در سن باروری هستند، آندومتریوز را تجربه میکنند و ۳۵ تا ۵۰ درصد زنان با ناباروری از این بیماری رنج میبرند. اگرچه برداشتن ضایعات با جراحی میتواند باروری را بهبود بخشد، اما هیچ درمانی قطعی وجود ندارد. نکته منفی این است که ضایعات در زمان کمی برمیگردند و بیش از یک چهارم بیماران به سه یا چندین عمل جراحی نیاز دارند، زیرا پیدا کردن تمام ضایعات کار دشواری است.
محققان در این تحقیق از مواد پلیمری کوچک (کوچکتر از ۱۰۰ نانومتر) که با رنگ پوشیده شده بودند، استفاده کردند. این ذرات میتوانند هم سیگنالهای فلوئورسانس تولید کنند و هم با استفاده از گرمای نور مادون قرمز سلولها را از بین ببرند. برای پزشکان، بدین معناست که این ذرات هم میتوانند ابزار تصویربرداری و هم فناوری از بین بردن ضایعات باشند.
Olena Taratula گفت: «ما گروه قوی از متخصصهایی در زمینه نانودارو و آندومتریوز تشکیل دادیم. این بیماری مخرب است و ما عوامل نانویی حساس به عکس را برای شناسایی و حذف بافتهای آندومتری ناخواسته با آبلیشن فوتوترمال، تهیه و ارزیابی کردهایم.»
به این معنا که تزریق نانوذرات رنگی به بدن با استفاده از فلوئورسانس مکان ضایعات را نشان داده و آنها را با گرما میکشد، زیرا ذرات هنگام قرار گرفتن در معرض نور مادون قرمز تا ۱۱۵ درجه فارنهایت گرم میشود. سرپرست این گروه تحقیقاتی افزود: «چالش پیش رو پیدا کردن نانوذرات مناسب است که بتواند در ضایعات آندومترویوز انباشته شده و ضمن حفظ خصوصیات تصویربرداری و گرمایشی، تاثیر سمی روی بدن نداشته باشد.»
با استفاده از یک مدل حیوانی، دانشمندان نشان دادند که نانوذرات ساخته شده توسط این گروه میتواند به طور موثر در بافت آندومتر، ۲۴ ساعت بعد از تزریق، انباشته شود.
Olena Taratula بیان کرد: «گرمایی که تحت تاثیر لیزرهای مادون قرمز ایجاد میشود، بدون حضور نانوذرات، برای بافت آسیبی ندارد. گرمای تولید شده ضایعات آندومتری را طی یک یا دو روز از بین میبرد. ما این گروه را یک سال پیش تشکیل دادیم تا بتوانیم ضایعات را بهتر ببینیم و درمان کنیم؛ اکنون ما به این مهم نزدیک شدهایم و برای پیشبرد این فناوری به آزمایشهای بالینی انسانی نیاز داریم و معتقدیم که استراتژی ما سرانجام میتواند الگوی فعلی را برای تشخیص و درمان آندومتریوز تغییر دهد.»