نشست آنلاین «بررسی مدیریت بحران کرونا» در ایران با حضور جمعی از فعالان دانشجویی و اساتید دانشگاهی داخل و خارج از ایران به همت انجمن اسلامی دانشجویان منطقه بریتانیا برگزار شد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نشست آنلاین بررسی مدیریت بحران کرونا در ایران با حضور فرشید الازمانی نوده معاونت اجرایی سازمان نظام پرستاری، محمد حسین فیض حداد عضو افتخاری انجمن اسلامی دانشجویان بردفورد، سجاد آفرند نماینده مرکز امور بین الملل آستان قدس رضوی، وحید عبداللهزاده مسئول واحد بین الملل اتحادیه دفتر تحکیم وحدت، مدنی عضو سازمان ملی تامین بهداشت و درمان انگلیس و محمد حسین دولت آبادی دبیر مجمع انجمنهای اسلامی دانشجویان منطقه بریتانیا برگزار شد.
سربلندی کادر درمان در مداوای بیماران کرونایی
الازمانی نوده معاونت اجرایی سازمان نظام پرستاری در نشست آنلاین بررسی مدیریت بحران کرونا که به همت مجمع انجمنهای اسلامی دانشجویان منطقه بریتانیا برگزار شد، گفت: ۲۹ بهمن اولین بیمار کرونایی در قم شناسایی و ۳۰ بهمن کشف اولین نمونه اعلام شد با این وجود از همان زمان همکاران ما با تمام قوا و تجهیزاتی که در اختیار داشتند فعالیت خود را برای مقابله با این ویروس و مراقبت از هموطنانمان شروع کردند و خدا را شکر در مقابله با ویروس کرونا سربلند بودند.
وی افزود: از بین بیش از ۸۰ هزار نفر بیمار مبتلا به ویروس کرونا در ایران حدود ۶۴ هزار نفر از مراکز درمانی بهبود یافته و ترخیص شده اند و این نشان دهنده مراقبت بسیار مناسب در کشورمان است.
معاونت اجرایی سازمان نظام پرستاری به اقدامات دولت، گروههای جهادی، ارتش سپاه، بسیج و مردم در راستای پیشگیری از شیوع هر چه بیشتر ویروس کرونا اشاره کرد و گفت: تجهیز بیمارستانها و مراکز درمانی و تیمهای درمانی از اقدامات خوبی بود که توسط دولت انجام شد. همچنین به عنوان اولین اقدام درمانی که کار ارزشمندی بود پلاسمای خون بیماران کرونایی بهبود یافته به افراد مبتلا تزریق شد.
الازمانی نوده با بیان اینکه بیمارستانها و نقاهتگاههای ایجاد شده توسط نیروهای مسلح نیز اقدام ارزشمندی بود که زبانزد شد، تصریح کرد: طی این مدت حسینیهها و مساجد به مراکز بهداشتی تبدیل شدند و به تولید ماسک و محلول ضدعفونی کننده پرداختند و این فعالیتها نیز به همت جوانان بسیجی از جمله دانشجویان صورت گرفت.
وی بیان کرد: هنوز درمان خاصی برای درمان کووید ۱۹ پیش بینی نشده با این وجود یکی از اقدامات ارزشمندی که توسط مردم صورت گرفت این بود که پویش در خانه بمانیم را به راه انداختند و به آن نیز جامعه عمل پوشاندند در نتیجه طی روزهای اخیر مشاهده کردیم که بار مراقبتی و بار مراجعه به مراکز درمانی کمتر شده است؛ بنابراین میتوانیم بگوییم که با این اقدامات ارزشمند توانستیم ۷۵ درصد بیماران مبتلا به کرونا را درمان کنیم.
بحران کرونا اقدامات جهادی را روی میز گذاشت الازمانی نوده افزود: یکی از خاصیتهای بحران کرونا در ایران این بود که کار جهادی روی میز گذاشت به گونهای که امروز شاهد این هستیم که مردم با راه اندازی پویش کمک مومنانه در امر کمک به نیازمندان و حتی پیدا کردن شغل برای افرادی که کار خود را از دست دادهاند مشارکت میکنند و بنده به عنوان نماینده جامعه پرستاری دسته تک تک این عزیزان را میبوسم.
وی با اشاره به اینکه خدمات ارزشمند گروههای جهادی در ضدعفونی معابر عمومی و خیابانهای شهر تهران قابل مقایسه با خدمات شهرداری تهران نیست، تصریح کرد: نمیخواهم بگویم که شهرداری تهران خدماتی ارائه نکرده، اما واقعا جوانان بسیجی و مساجد در مقابله با ویروس کرونا گل کاشتند به گونهای که میتوان گفت در هیچ جایی مشابه این خدمات جهادی را نه دیده ایم و نه خواهیم دید.
معاونت اجرایی سازمان نظام پرستاری با بیان اینکه آب میوههایی که گروههای جهادی به دست کادر درمان در بیمارستانها میرسانند روحیه مضاعفی را در بین همکاران ما تزریق کرده، گفت: خودجوش بودن فعالیتهای جهادی بدون اینکه درآمدی نصیب این افراد شود خیلی ارزشمند است. به هر روی میتوان گفت که امروز پایگاههای بسیج و مساجد ما به مراکز بهداشتی تبدیل شده اند.
انتقاد از نحوه نظارت ها بر کسب و کارها در طرح فاصله گذاری اجتماعی الازمانی نوده با بیان اینکه برخی از کسب و کارها با دریافت مجوز از وزارت بهداشت و مشروط بر رعایت پروتکلهای مربوط به فاصله گذاری اجتماعی فعالیت خود را شروع کرده اند، افزود: اگرچه نظارتها و سخت گیریهایی بر این مشاغل صورت میگیرد؛ اما کفایت لازم را ندارد، چون ظرف چند روز اخیر تعداد مبتلایان به ویروس کرونا افزایش یافته است.
وی با اشاره به اینکه کسب و کارهایی که نباید فعالیت داشته باشند باز هستند و مردم هم طبق روال عادی به خریدهای خود میپردازند افزود: این روال عامل اصلی انتقال ویروس بین مردم است و در نهایت دو هفته دیگر شاهد پیک مجدد کرونا خواهیم بود.
الازمانی نوده با بیان اینکه یکی از اقدامات ارزشمندی را که دانشکدههای پرستاری انجام دادند این بود که از روان پرستارها برای ارائه مشاوره و مراقبت از سالمندان و حتی زنان باردار استفاده کردند، افزود: کرونا یک مهمان ناخوانده برای همه ما بود به همین دلیل در روزهای اول شیوع این ویروس کمبود تجهیزات در کشور وجود داشت، اما در حال حاضر تمام داروخانهها و مراکز درمانی مملو از تجهیزات حفاظت فردی از قبیل ماسک، دستکش و مواد ضد عفونی کننده هستند و در مورد ونتیلاتور که جزو تجهیزات بیسیک و متریال بخشهای مراقبتهای ویژه است نیز گزارشی مبنی بر کمبود وجود ندارد. به هر روی حدود ۵ درصد از افراد مبتلا به ویروس کرونا به مراقبتهای ویژه و استفاده از دستگاه ونتیلاتور نیاز پیدا میکنند.
تقدیم ۵ شهید مدافع سلامت در تهران معاونت اجرایی سازمان نظام پرستاری با اشاره به اینکه بنده اولین مسئولی بودم که در سازمان نظام پرستاری به در منازل پرستارانی رفتیم که در حین انجام وظیفه به ویروس کرونا مبتلا شده بودند، گفت: تمام دغدغه این پرستاران این بود که هر چه سریعتر بهبود پیدا کنند و به مراکز درمانی برگردند تا همکاران دیگر تحت فشار قرار نگیرند..
وی تعداد شهدای مدافع سلامت در شهر تهران را پنج نفر اعلام کرد و افزود: در سراسر کشور و در شهرهایی مثل رشت و شیراز نیز تعدادی از همکاران ما به شهادت رسیدند؛ البته هنوز تعداد پرستارانی که مبتلاء شده اند مشخص نیست، چون افرادی هستند که مبتلاء شده اند، ولی علائمی ندارند.
واکسن کرونا به این زودی در دسترس قرار نمی گیرد محمد حسین فیض حداد عضو افتخاری انجمن اسلامی دانشجویان بردفورد و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز نیز گفت: ویروس کرونا از سال ۱۹۶۰ در جوامع انسانی شیوع یافته و شتر از اولین حیواناتی است که در انتشار این ویروس نقش داشته اگر چه در ابتدا خفاش را مسئول نقل و انتقال ویروس میدانستند.
وی با بیان اینکه به نظر میرسد در آینده نزدیک چیزی به عنوان واکسن یا دارو برای درمان ویروس کرونا در دسترس ما قرار نمیگیرد و نباید منتظر معجزه باشیم؛ بنابراین باید خود را به گونهای با این مسئله وفق دهیم که تلفات کمتری داشته باشیم، تصریح کرد: اگر واکسن پیشگیری از ویروس کرونا هم کشف شود سوال این است که آیا میتوان آن را به اندازه ۸ میلیارد انسان تولید کرد بلاخره ساخت این تعداد واکسن میتواند دهها سال به طول بینجامد.
فیض حداد با اشاره به اینکه برخی از دولتها روندی با عنوان مصونیت گلهای را در پیش گرفته اند به این معنا که اجازه بدهیم تا ویروس در جوامع ساری و جاری شود تا یک مصونیت نسبی ایجاد شود، اگر چه نتایج آزمایشات و مطالعات نشان میدهد که همه آدمها در مقابل ویروس کرونا مصونیت پیدا نمیکنند، بیان کرد: کیتهایی که در حال حاضر استفاده میشوند نیز حساسیت ۱۰۰ درصد را ندارند و در بهترین حالت از حساسیت ۵۵ تا ۶۰ درصد برخوردار هستند. به هر روی ما همچنان منتظر ورود کیتهای دقیق تری هستیم که هنوز وارد بازار نشده اند؛ بنابراین نباید انتظار داشته باشیم که در زمان نزدیکی به چنین کیت ها، درمان و یا تشخیصی دست پیدا کنیم به همین دلیل پیشگیری بهترین راه مقابله با ویروس کرونا است.
در عمل به پروتکل های بهداشتی به خوبی عمل نکرده ایم وی بر ضرورت توجه مردم به پروتکلهای سازمان جهانی بهداشت تاکید کرد و افزود: متاسفانه با سیاستهایی که در حال حاضر در کشور اجرا میشود به نظر میرسد که با افزایش مراجعات مردم به خیابانها و مراکز تجمع آمار به شدت بالا برود کما اینکه ظرف هفته گذشته در آستانه پیک دوم شیوع ویروس کرونا قرار گرفتیم. به هر روی اینکه در برخی از مناطق افزایش سه برابری تعداد مبتلایان را مشاهده میکنیم نشان میدهد که به پیشنهادات و پروتکلهای بهداشتی به خوبی عمل نکرده ایم.
ضرورت سرمایه گذاری در بخش تجهیزات درمانی
عضو هیئت علمی دانشگاه جندی شاپور اهواز با بیان اینکه اگر چه انتظار ما این است که با افزایش دما میزان ابتلاء به ویروس کرونا کاهش یابد، اما این موضوع خیلی به پیشگیری از این بیماری کمک نمیکند، گفت: ویروس کرونا فصل، زمان و مکان نمیشناسد و در واقع این ویروس میتواند بر خلاف ویروس آنفلوآنزا ویروسی برای تمام فصول باشد.
فیض حداد با اشاره به اینکه در حال حاضر دارویی که در ایران برای درمان مبتلایان به ویروس کرونا استفاده میشود داروی هیدروکسی کلروکین یا همان داروی مالاریا است، تصریح کرد: در حال حاضر کمبودی در رابطه با تجهیزات پزشکی و یا دارو در کشور گزارش نشده کما اینکه به نظر میرسد باید آمادگی برای موجهای بعدی این بیماری داشته باشیم و در بخش تجهیزات پزشکی سرمایه گذاریهای لازم را انجام دهیم؛ البته طبق شنیدهها بخشهایی از ارتش جمهوری اسلامی که در بخش تجهیزات پزشکی فعالیت میکنند فعالتر شده اند و بخش خصوصی هم سرمایه گذاری عظیمی در این حوزه انجام داده است.
وی با تاکید بر اینکه باید تابع سیاستها و پروتکلهای سازمان جهانی بهداشت باشیم تا ابتلاء به ویروس کرونا کمتر شود، افزود: وضعیت ویروس کرونا به گونهای است که باید تمام آدمها را مبتلا کند تا یک ایمنی مختصری به وجود بیاید؛ البته در برخی مطالعات هم پیش بینی شده که کشت مکرر ویروس در بدنهای مختلف میتواند تا اندازهای بیماری زایی ویروس را کم کند.
فعالیت های جنبش دانشجویی تحت الشعاع ویروس کرونا عبدالله زاده مسئول واحد بین الملل دفتر تحکیم وحدت نیز با بیان اینکه خبر شیوع ویروس کرونا در ایران همزمان با برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی و انجام فعالیتهای دانشجویی در رابطه با انتخابات بود، گفت: با اعلام خبر شیوع ویروس کرونا دانشگاهها به عنوان جامعه حیاتی جنبش دانشجویی تعطیل شدند و به تبع آن برنامههای حضوری و فضای مطالعاتی جنبش دانشجویی نیز به حالت تعلیق درآمد.
وی افزود: به دنبال شیوع ویروس کرونا به خاطر عدم پیشرفت جلسات مجازی و آنلاین و کمبود امکانات در ایران شاهد تعطیلی چند هفتهای فعالیت دفاتر عضو تحکیم وحدت بودیم، اما به تدریج انجمنهای اسلامی دانشجویان به سمت استفاده از فضای اینستاگرام رفتند و جلساتی را در این فضا شکل دادند. به گونهای که طی این مدت برنامههای دفاتر انجمنهای اسلامی دانشجویان در فضای مجازی رشد کرد.
قرنطینه در ایران قابلیت اجرایی ندارد عبدالله زاده با اشاره به اینکه اعضای انجمنهای اسلامی دانشجویان در شهرهای مختلف اقداماتی مانند ضدعفونی کردن کردن محلات را با هماهنگی بسیج محلات انجام دادند، همچنین به تولید ماسک پرداختند تصریح کرد: نوعی از قرنطینه به این صورت است که دولت اعلام میکند کسی حق ندارد از خانه خارج شود و ما مایحتاج مورد نیاز خانوادهها را تامین میکنیم، اما واقعیت این است که این نوع از قرنطینه به دلیل پوشش فرهنگی جامعه ایران برای مردم قابل پذیرش نیست و قابلیت اجرا شدن آن هم وجود ندارد.
وی به تعطیلی دانشگاهها و مدارس به عنوان بخشی از اقدامات دولت در راستای اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی اشاره کرد و افزود: واقعیت این است که یک فرد کاسب و یا کارگر فصلی که هیچ درامد ثابتی ندارد نه میتوان برای آنها دورکاری و نه مرخصی با حقوق متصور شد؛ بنابراین این افراد مجبور هستند که برای تامین معاش خود از خانه خارج شوند و این اتفاقی است که امروز در تهران افتاده است. به هر روی مسئله تهران به شدت جدی است، چون با این وضعیت در یکی دو هفته آینده اثرات آن را در افزایش افراد مبتلا به کرونا شاهد خواهیم بود. اگرچه امروز نیز شاهد افزایش مراجعات به بیمارستانها هستیم.
چک های برگشتی امنیت روانی جامعه را به هم می ریزد وی با بیان اینکه در کلان شهرهایی مثل تهران، مشهد، تبریز، اصفهان و خوزستان وضعیت قرمز و آمار رو به افزایش است، تصریح کرد: مسئله اقتصادی مسئله مهمی است. به هر روی چکهایی که برای خریدهای ایام اسفند و فروردین کشیده شده امروز باید پاس شوند، اما به دلیل تعطیلی کسب و کارها این امکان وجود ندارد به همین دلیل با انبوهی از چکهای برگشتی مواجه خواهیم شد که امنیت روانی جامعه را به هم میریزند.
دبیر واحد بین الملل دفتر تحکیم وحدت گفت: مسئله کرونا فقط مسئله بیماری و مرگ و میر نیست بلکه مسئله مسئله روانی و اجتماعی است. به گونهای که در این ایام از یک سو شاهد افزایش مشاجرههای خانوادگی بودیم و از سوی دیگر امنیت اقتصادی تقریباً از بین رفته است، چون برخی از بخشها مثل رستورانها بسیاری از کارگران خود را اخراج کرده اند.
عبدالله زاده اظهار کرد: قرنطینه در ایران مسئله مبهمی است به همین دلیل اسم آن را فاصله گذاری اجتماعی میگذارند و اسمی از قرنطینه برده نمیشود و این فاصله گذاری اجتماعی هم یعنی اینکه مدارس و دانشگاهها تعطیل شوند و طرح ترافیک برداشته شود تا حمل و نقل عمومی افزایش نیابد.
انتقاد از نحوه مدیریت فاصله گذاری اجتماعی در تهران وی با تأکید بر اینکه مدیریت فاصله گذاری اجتماعی و مدیریت قرنطینه در تهران به شدت بد جرا شده است و قطعا با این وضعیت موج دوم و سوم ابتلا را خواهیم داشت، اظهار کرد: نگرانی اصلی ما در مورد کلان شهرهایی مثل تهران، اصفهان و مشهد است، چون شهرهای دیگر به خاطر پایین بودن تراکم جمعیت با خطر کمتری روبرو هستند.
دبیر واحد الملل دفتر تحکیم وحدت گفت: در ایران مشخص نیست که چه مشاغلی میتوانند به فعالیت خود ادامه دهند مثلاً در این ایام آرایشگاهها باید بسته باشند، اما صاحبان این مشاغل کرکره مغازه خود را تا نصفه پایین کشیده و مشتری میپذیرند و یا رستورانها باید ارائه خدمات در سالن غذاخوری را تعطیل کنند و فقط خدمات بیرون بر ارائه دهند، اما خیلی از آنها خدمات سالنی ارائه میدهند؛ البته صاحبان این مشاغل هم مقصر نیستند؛ چون شرایط اقتصادی چنین وضعی را ایجاب میکند.
عبدالله زاده با اشاره به اینکه تصمیم دولت برای حضور دانشجویان تحصیلات تکمیلی در دانشگاهها از ۳۱ فروردین، یک تصمیم نادرست بود که با اعتراضاتی همراه شد، افزود: ما امروز در کشور به یک گره اقتصادی، اجتماعی و روانی برخورده ایم که هیچ برنامهای برای آن نداریم از جمله اینکه نه صدا و سیما و نه وزارت بهداشت هیچ فکری در رابطه با مسئله اجتماعی و روانی کرونا نکرده اند. به هر روی اگر در رابطه با این مسائل فکری نشود رسانههای بیگانه علیه فرهنگ جامعه ایرانی عمل میکنند و فرهنگ غربی را رواج میدهند.
دبیر واحد بین الملل دفتر تحکیم وحدت با اشاره به اینکه در ایران احساس میشود که رئیس جمهور و دولت خیلی عجله دارند که فعالیت دانشگاهها و مدارس و بخش اقتصادی از سر گرفته شود، گفت: در این مدت جنبش دانشجویی طی نامههایی به رئیس جمهور، هیئت دولت، وزارت بهداشت و وزیر علوم بر این موضوع تاکید داشت که چنین عجلهای در بازگشایی دانشگاهها و بخش اقتصاد میتواند وضعیت کشور را بدتر کند به هر روی دولت دلایلی برای خود دارد، اما قاعدتاً این دلایل قانع کننده نیستند البته اگر دانشگاهها هم باز میشد شرایطی وجود داشت که دانشجویان و خانوادهها ریسک حضور در دانشگاه را نمیپذیرفتند.
اختلاف نظر انگلیسی ها روی مدت زمان تولید واکسن کرونا
مدنی عضو سازمان ملی تامین بهداشت و درمان انگلیس نیز با بیان اینکه اخیراً در انگلیس مطرح شده که واکسن ویروس کرونا به زودی وارد بازار میشود، گفت: دولت انگلیس تقریباً حدود ۲۰ میلیون پوند برای تولید این واکسن در دانشگاه امپریال کالج لندن و یک شرکت در اکسفورد سرمایه گذاری کرده و آنها میگویند تا پنج ماه آینده و در ماه سپتامبر واکسن کرونا را تولید میکنند. البته دولت انگلستان معتقد است این اتفاق طی ۵ ماه نمیافتد و حداقل ۱۸ ماه طول میکشد تا واکسن کرونا تولید شود.
وی افزود: گروهی که میگویند واکسن کرونا طی ۵ ماه آینده در انگلیس تولید میشود معتقدند، چون ویروس کرونا شباهت زیادی به ویروس سارس، مرس و ابولا دارد با تغییرات جزئی در واکسنهایی که برای مقابله با این ویروسها تولید شده میتوان در مقابله با ویروس کرونا نیز از آنها استفاده کرد.
مدنی افزود: بحث دیگری که برای تولید واکسن کرونا در انگلیس وجود دارد این است که طبق محاسبات صورت گرفته برای تولید یک میلیون واکسن تا ماه سپتامبر تقریباً ۴ کشور دیگر نیز باید مشارکت کنند، چون در انگلستان امکانات لازم وجود ندارد.
وی بیان کرد: ویروس کرونا ویروس کاملا ناشناختهای است و هر بار درمان جدیدی برای آن تجویز میشود مثلاً چینیها قبلاً میگفتند هیدروکسی کلروکین میتواند برای درمان بیماران کرونایی مورد استفاده قرار بگیرد، ولی بعدا متوجه شدند که آن دوزی که باید استفاده شود میتواند باعث مشکلات قلبی، کلیهای و کبدی شود.
تولید ۴۰۰ برنامه تلویزیون ویژه ماه مبارک رمضان سجاد آفرند نماینده مرکز امور بین الملل آستان قدس رضوی نیز با اشاره به اینکه آستان قدس رضوی تابع تصمیمات ستاد ملی مقابله با کرونا است، گفت: دلیل اصلی بسته شدن حرم امام رضا علیه السلام به خاطر این بود که جلوی سفرهای نوروزی گرفته شود. به هر روی خادمین حرم امام رضا (ع) از صحن و سرای خالی از زائر حرم خیلی ناراحت هستند و مشتاقانه منتظرند تا بار دیگر در حرم به روی زائرین باز شود.
وی با بیان اینکه بخشهای مختلف آستان قدس رضوی پس از اعلام شیوع ویروس کرونا در کشور برای اینکه در خدمت مردم باشند و بتوانند وظیفه خود را به بهترین نحو انجام دهند بلافاصله وارد عمل شدند، بیان کرد: آستان قدس رضوی در جهت تامین تجهیزات بهداشتی بلافاصله خط تولید شرکت داروسازی خود را تغییر داد و با این تغییر توانست روزانه ۳۰ هزار لیتر مواد ضدعفونی کننده تولید کند. همچنین تولید ماسک و خریداری ۶ هزار عدد کیت تشخیصی و خریداری یک میلیون عدد ماسک N۹۵ از دیگر خدماتی بود که توسط آستان قدس رضوی انجام شد.
آفرند به توزیع ۵۰ هزار بسته معیشتی به ارزش ۱۰۰ میلیارد ریال توسط آستان قدس رضوی در بین نیازمندان و افرادی که به دلیل شیوع ویروس کرونا شغل و درآمد خود را از دست داده بودند، اشاره کرد و افزود: همچنین آستان ۱۰۰ هزار پرس غذای متبرک حرم را در بین بیمارستانهایی که درگیر کرونا بودند توزیع کرده است.
وی با بیان اینکه بخش رسانهای آستان نیز تلاش کرد تا از طریق شبکهها و زبانهای مختلف دلتنگی دوستداران امام رضا (ع) را به دلیل بسته بودن حرم با برنامههایی که تولید میکند جبران سازد، اظهار کرد: این برنامهها در ماه مبارک رمضان به طور ویژه دنبال میشوند به گونهای که ۴۰۰ ساعت برنامه تلویزیونی در حال آماده سازی هستند تا از شبکههای مختلف پخش شوند.
آفرند تصریح کرد: با توجه به بسته بودن حرم مطهر امام رضا (ع) بخش عمرانی آستان تلاش کرد تا بخشهایی را که به دلیل وجود زائر امکان بازسازی آنها وجود نداشته در این ایام ترمیم و بازسازی کند.
محمد حسین دولت آبادی دبیر مجمع انجمنهای اسلامی دانشجویان منطقه بریتانیا نیز با بیان اینکه قرار بود وزارت بهداشت نیز در این نشست آنلاین حضور داشته باشد، اما به هر دلیلی این اتفاق نیفتاد، گفت: امروز خبرهایی علیه ایران منتشر میشود که واقعیت ندارند با این وجود باید واقعیتها را به صورت علمی و با ارائه سند در رسانهها مطرح کنیم تا مانع شیطنت برخی رسانهها شویم.
وی ضمن تقدیر از خدمات گروههای جهادی در تولید ماسک، محلول های ضد عفونی و ضد عفونی معابر عمومی و خیابان ها افزود: انجام اینگونه اقدامات در قالب کار تیمی در ایران برای ما خیلی خوشحال کننده بود.
نیکنام فر کارشناس ارشد زیست شناسی سلولی- مولکولی نیز با بیان اینکه در حال حاضر شرایط به صورتی است که نمیتوان در خصوص برگزاری امتحانات دانشگاهها تصمیم واحدی گرفت، گفت: در این شرایط هر تصمیمی که اتخاذ شود قطعاً در میدان اجرا با موانعی مواجه میشود و این موانع هم ناشی از این است که ویروس کرونا رفتار مشخصی را از خود بروز نمیدهد؛ مثلاً در ابتدا تصور میشد که ویروس کرونا نسبت به گرما واکنش نشان بدهد و مانند ویروس سارس که در سال ۲۰۰۲ شیوع پیدا کرد از بین برود، اما این اتفاق هنوز مشاهده نشده است با این وجود تصمیم گیری در خصوص بازگشایی دانشگاهها و مدارس همگی پیرو همین موضوع هستند. پس باید منتظر بمانیم تا ببینیم چه اتفاقی برای این ویروس بیفتد.
وی بیان کرد: در روزهای اخیر خبری منتشر شد مبنی بر اینکه دانشگاهها بعد از ماه مبارک ماه رمضان بازگشایی میشوند و تا پایان مرداد ماه فعالیتهای علمی خود را دنبال میکنند و طی این مدت نیز امتحانات برگزار میشوند، اما واقعیت این است که اجرای هر تصمیمی به رفتار ویروس کرونا بستگی دارد.