شرکتهای دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری مازندران همزمان با شیوع ویروس کرونا وارد میدان شده و با تولید انبوه محلول ضدعفونی کننده گام بزرگی برداشتند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ حنانه جانمحمدی* از همان روزهای ابتدای شیوع کرونا در ایران، شرکتهای دانش بنیان باتوجه به کمبودهایی که در زمینه مهار و مقابله کرونا وجود داشت، ورود و تا به امروز تجهیزات قابل توجهای را به کادر درمان بیمارستانها تزریق کردند. پارکهای علم و فناوری در بعضی از استانها خوش درخشیدند و با تولید و توزیع محصولاتی که نیاز مبرم داخلی به آنها منعطف بود، بار بزرگی از روند درمان بیماری ناشناخته کرونا را برداشتند. شرکتهای مستقر در پارکهای علم و فناوری با تولید ضرب العجلی و فوری ماسک، شیلد و گانهای پزشکی ضعف بازار را پوشش دادند و با تولید اجناسی که نمونه مشابه داخلی شان موجود نبود، کشور را نسبت به خرید محصولات خارجی با قیمت گزاف بی نیاز کردند.
در این میان پارک علم و فناوری مازندران با ورود هوشمندانه و گسترده در زمینه مقابه با ویروس کرونا، اقدامات وسیعی را در راستای مهار این ویروس انجام داده است. شرکتهای دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری مازندران با راه اندازی خط تولید چندین دستگاه متفاوت گام بزرگی را در درمان کرونا برداشته و باتوجه به تاکید مدیرعامل این شرکتها به رقابت تولیدات ملی با تولیدات خارجی و توزیع حداکثری آن طبیعتا احتیاجی به خرید محصولات خارجی احساس نخواهد شد.
برای آشنایی بیشتر با محصولات تولید شده در پارک علم و فناوری مازندران با علی معتمدزادگان، رئیس این مجموعه به گفتگو نشستیم. معتمدزادگان میگوید: زمانی که خبر شیوع کرونا شنیده شد، شرکتهای دانش بنیان در سراسر کشور ایدهها و اقدامات قابل توجهی را ارائه دادند که مجموعه ما نیز از این قائله جدا نماند. متاسفانه در بعضی زمینه ها، کمبود اقلام پزشکی به روند درمان ضربه میزد و به دلیل شرایط پیش آمده و جهانی بودن ویروس، امکان واردات دستگاههای مورد نیاز در سطع کافی وجود نداشت؛ بنابراین پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد تصمیم به راه اندازی خطوط تولید با سرمایه و تجهیزات داخلی کردند.
معتمدزادگان عنوان میکند: خوشبختانه توانستیم با گذشت مدت زمان کوتاهی جایگاه خودمان را پیدا کنیم و با ورود به عرصه تولید بار سنگینی را از دوش کادر درمان برداریم. در ابتدا با صدور فراخوان از تمامی کسانی که میتوانند با طرحهای نوآورانه و خلاقانه گامی در این راستا بردارند دعوت به همکاری کردیم.
وی با اشاره به اینکه در روزهای اول کمبود ماسک و مواد ضدعفونی کننده بیشتر به چشم میآمد، میگوید: خط تولید ماسک و محلول ضدعفونی کننده راه اندازی شد و در حال حاضر روزانه بیشتر از ۵۰ هزار لیتر محلول توسط شرکتهای صنعت سبز طبرستان، اکلیل قائم، پوشش حیات سبز، بهساز نیروی کار نگین، پادینا طب پارسیان، زولنگ رسپینا، پاک زیست طنین مهرگان و مروارید زیبای صدف کاسپین تولید میشود که با هماهنگی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان مازندران در سطح استان و کشور توزیع میگردد.
روزانه پنجاه هزار لیتر محلول ضدعفونی کننده به همت شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری مازندران تولید و توزیع می شود.
معتمدزادگان تاکید میکند: صندوق پژوهش بین المللی مازندران با کمک مالی به شرکتهای دانش بنیان مواد اولیه را در دسترس شرکتها برای تولید محصولات گذاشت و با کمک به اخذ مجوز وارد تولید شدند.
وی ادامه میدهد: تولید دستگاه تنفس مصنوعی (ونتیلاتور) توسط شرکت تراشه پردازان جهان، افزایش ظرفیت دستگاه بیخطرساز زبالههای عفونی بیمارستانی توسط شرکت خزر الکتریک، تولید ماسک سه لایه بهداشتی توسط شرکت مازرون فوم و برنامهریزی برای گسترش حجم تولید، تولید دستگاه اکو استریل بیمارستانی توسط شرکت مدار گستر فناور چالوس، تولید لباسهای ایزوله و گان جراحی توسط شرکت الکتروگستر کسری، استفاده از پهپاد محلول پاش برای ضد عفونی کردن معابر شهری توسط شرکت کاسپین هوا دریا، ساخت پهپاد محلول پاش توسط شرکت ابر تک، توسعه سامانه خدمات آنلاین توسط شرکت آن واش، توسعه سامانه کتابخانه آنلاین توسط شرکت فرانوگرایان، تولید نرم افزار مطب آنلاین توسط شرکت جادوی فکر، راهاندازی پلتفرم رایگان برای خرید و فروش آنلاین توسط شبکه نوآوری و فناوری مازندران از دیگر محصولات و خدمات ایجاد شده توسط شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری مازندران در مقابله با کرونا ویروس میباشند.
در ادامه به تو ضیح کوتاه از برخی محصولات ارائه شده توسط پارک علم و فناوری مازندران میپردازیم.
ونتیلاتور یا دستگاه تنفس مصنوعی رئیس پارک علم و فناوری مازندران در خصوص دستگاه وندیلاتور تولید شده به همت یکی از شرکتهای مستقر در این مجموعه میگوید: دستگاه تنفس مصنوعی یا ونتیلاتور دستگاهی است که هوای قابل تنفس را به داخل ریه فرستاده و سپس دی اکسید کربن را از ریهها خارج میکند. این محصول عملیات ونتیلاسیون را برای بیمارانی که شرایط حاد تنفسی ندارند در طولانی مدت انجام میدهد. این دستگاه به دلیل ابعاد کوچک، وزن سبک و آسانی عملکرد در منزل، آمبولانس، بخشهای ویژه با درجه اهمیت کم قابل استفاده میباشد و هوای فشرده شده را به میزان مورد نیاز برای بدن با هم ترکیب کرده، سپس آن را گرم و مرطوب نموده و توسط تیوبهای مخصوصی تحت عنوان مدار تنفسی به بیمار تحویل میدهد.
به گفته معتمدزادگان کمبود تعداد این دستگاه در شرایطی که بیماران بیشتری به آن نیاز داشته باشند، میتواند موجب مرگ افراد شود.
شعیب نادعلی زاده مدیرعامل شرکت دانش بنیان تراشه پردازان جهان سازنده این دستگاه میگوید: دستگاه ونتیلاتور تولید شده در شرکت تراشه پردازان جهان با قابلیت کارکرد به مدت ۳ ساعت با باتری، داخلی علاوه بر تغذیه خارجی، قابلیت استفاده به صورت غیرتهاجمی (تنفس دهی با ماسک) میباشد. همچنین از جمله مزیتهای این دستگاه ساخت با هزینهای ب سیار پائینتر نسبت به نمونههای مشابه داخلی و خارجی، قابلیت حمل و جابجایی راحت، انعطاف پذیری بالا، کاربری آسان و قابلیت، آموزش سریع به اپراتور، قابلیت تعویض مخزن هوا، قابلیت تصفیهی هوا و مرطوب سازی، قابلیات اتصال به کامپیوتر برای مانیتورینگ و ثبت اطلاعات، قابلیت تنطیم سرعت نوسانات ورودی هوا است.
تولید دستگاه بی خطر ساز زبالههای عفونی بیمارستانی مجتبی نوایی مدیرعامل شرکت دانش بنیان خزر الکتریک در این باره میگوید: دستگاه بی خطر ساز مدل پست شریدر با استریلایزر افقی استوانهای از جنس استنلس استیل ۳۰۴ با استفاده از بخار مرکزی بیمارستان، مجهز به سیستم پری وکیوم، مجهز به شیرهای اتوماتیک بابت تزریق و تخلیه بخار، تخلیه آب و وکیوم اولیه همراه با سیستم مانیتورینگ HMI توسط محققان این شرکت دانش بنیان تولید شده است. از دستگاه بی خطر ساز ضایعات بیمارستانی جهت بی خطر سازی انواع زبالههای عفونی شامل خون و ضایعات پاتولوژیک شامل ضایعات حاصل از زخمها، بافتها و اندامهای خارج شده ازبیماران، باند و پنبه آلوده به ترشحات زخم و چرک حاصل از زخم ها، سرنگهای آلوده، تیغ و سایر ابزارهای تیز آلوده، سفتی باکس، ظروف پلاستیکی یکبار مصرف آلوده به مواد بیولوژیک، شیمیایی و رادیواکتیو استفاده میشود.
از دستگاه بی خطر ساز ضایعات بیمارستانی جهت بی خطر سازی انواع زبالههای عفونی شامل خون و ضایعات پاتولوژیک شامل ضایعات حاصل از زخمها، بافتها و اندامهای خارج شده ازبیماران، باند و پنبه آلوده به ترشحات زخم و چرک حاصل از زخم ها، سرنگهای آلوده، تیغ و سایر ابزارهای تیز آلوده، سفتی باکس، ظروف پلاستیکی یکبار مصرف آلوده به مواد بیولوژیک، شیمیایی و رادیواکتیو استفاده میشود.
وی خاطرنشان میکند: با توجه به قیمت پایین و ظرفیت بالا دستگاه بی خطر ساز زبالههای عفونی بیمارستانی که در مقایسه با دستگاههای خارجی تولید گردید، از خروج ارز از کشور جلوگیری شد.
معتمدزادگان در خصوص پهپاد تولید شده توسط محققان پارک علم و فناوری مازندران، میگوید: این پهپاد از نوع ۸ روتوره یا به اصطاحی دیگر یک اوکتاکوپتر است که با فناوری پیشرفتهای که برای آن در نظر گرفته شده هنگام معیوب شدن یکی از روتورها تعادل پرنده را برای یک فرود امن و آسان امکانپذیر میسازد.
به گفته وی نصب این ملخها بر روی پهپاد بسیار آسان است و از جمله مزیتهای این پهپاد، سرعت بالای محلول پاشی (تقریباً ۴۰ برابر روش نیروی انسانی و ماشینها)، تنظیم خودکار شدت پاشش، تنظیم ارتفاع پاشش بر مبنای سرعت باد افقی، با قابلیت اسکن خودکار منطقه و محیط بهصورت کاملاً هوشمند، محلول پاشی هر هکتار در ۱۰ دقیقه بالغ بر ۵۰ هکتار در یک روز، ارتفاع پروازی بالای ۱۲۰ متر و با برد ۲ الی۵ کیلومتری، قابلیت محلول پاشی بهصورت ۲۴ ساعته، پاشش هم زمان و یکنواخت بر روی سطوح و دارای حالت محلولپاشی از پهلو و بالا به پایین میباشد.
تولید انبوه دستگاه و مواد ضدعفونیکننده سه مجموعه از شرکتهای فناور و دانشبنیان مستقر در پارک علم و فناوری مازندران باتوجه به نیاز کشور به دستگاهها و محصولاتی که در کاهش مبتلایان و پیشگیری از کرونا ویروس نقش دارند؛ با حمایت پارک علم و فناوری و مجوزی که از سوی دانشگاه علوم پزشکی مازندران دریافت کردهاند، دست به کار شدند و تولیدات خود را افزایش دادند که به برخی از آنها اشاره میشود.
یکی از آنها ضدعفونی کننده دست و سطوح با پایه گیاهی میباشد که بعلت استفاده از فرمولاسیون موجود دستها پس از استفاده خشک نمیشوند، کاربرد وسیع الطیف علیه میکروبها شامل باکتریها، ویروسها، قارچها و ... دارد. از دیگر محصولات این شرکت محلول ضد عفونی کننده میوه و سبزیجات با پایه "گیاهیپوشان" است، این محصول یک ضد قارچ و ضد باکتری با پایه گیاهی متشکل از عصارههای گیاهیست که توسط شرکت دانش بنیان "پوشش حیات سبز" تولید میشود.
همچنین دستگاه ضدعفونی و استریل اتاق عمل نیز توسط یکی از شرکتهای دانشبنیان مستقر در مازندران تولیدات خود را افزایش داده است، این دستگاه قابلیت استریل وسایل آزمایشگاهی و پزشکی، ضدعفونی ملحفه و البسه بیماران و …، کاهش بیماریها و حذف مواد شیمیایی، کنترل میکروارگانیسمهای بیماریزا نظیر قارچها، باکتریها و ویروسها را دارد. محصول دیگر، ژل الکلی نام دارد که برای ضد عفونی دست، ضد عفونی تمامی وسایل تجهیزات اعم از دربها، دستگیره، کامپیوتر، موبایل و ... است.
دستگاه سونا اکسیژن فعال (ازون) رئیس پارک علم و فناوری مازندران میگوید: دستگاههای سونا اکسیژن فعال جهت تخریب مستقیم و شکست مولکول چربی در بدن و دفع آن از منافذ پوست به صورت املاح و درافزایش مولکول DPG ۲،۳ به عنوان محرک قوی گلبولهای قرمز در اکسیژن رسانی به بافتها و جوان سازی پوست- احیای عالی سیستم گردش خون – تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید است.
خواجوی، مدیر عامل شرکت مدار گستر فناور چالوس، تولید کننده این محصول میگوید: وجود روشهای درمانی بسیار گران و پرخطر نیاز جامعه را برای متدهای درمانی جایگزین موثرتر و ایمنتر را بیش از پیش افزایش میدهد. حس امنیت در درمان امری بسیار ضروری برای مردم جامعه میباشد و ما به کمک دستگاه سونا اکسیژن فعال راهکارهای موثر در مشکلات مربوط به پوست و لاغری و زیبایی در حوزه پزشکی و ورزشی که درمان ان به روشهای متداول ممکن نیست و یا هزینه بالاتری دارد را ارئه میدهیم.
وجود روشهای درمانی بسیار گران و پرخطر نیاز جامعه را برای متدهای درمانی جایگزین موثرتر و ایمنتر را بیش از پیش افزایش میدهد. حس امنیت در درمان امری بسیار ضروری برای مردم جامعه میباشد و ما به کمک دستگاه سونا اکسیژن فعال راهکارهای موثر در مشکلات مربوط به پوست و لاغری و زیبایی در حوزه پزشکی و ورزشی که درمان ان به روشهای متداول ممکن نیست و یا هزینه بالاتری دارد را ارئه میدهیم.
به گفته خواجوی عدم وجود رقیب داخلی، کاهش قیمت به یک سوم نسبت به نمونه خارجی با همان کیفیت و استاندارد، دقت بالاتر و عملکرد بهتر نسبت به نمونه خارجی با روش ابداعی، سهولت استفاده از دستگاه از مزیدهای رقابتی این دستگاه میباشد.
این بخشی از اقدامات پارک علم و فناوری مازندران در مهار کرونا بود که به تحریر درآمد. مطمئنا بسیاری از استانها در این زمینه درخشان بودند که بسیاری از آنها به واسطه خبرگزاری دانشجو معرفی شد.