سخنگوی وزارت بهداشت گفت: یک دوم تختهای آی سی یو به کرونا اختصاص یافته بود که الان بیش از ۳۰ درصد آن تختهای اختصاص یافته خالی است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، کیانوش جهانپور سخنگوی وزارت بهداشت در کنفرانس مجازی با خبرنگاران با بیان اینکه حدود ده برابر میانگین تشخیص داده شده در روزهای قبل میتوانیم تست انجام دهیم، گفت: روزانه ۱۰ تا ۱۵ هزار تست PCR را میتوانیم در کشور انجام دهیم؛ حدود ۴۰ درصد منفی و منفی کاذب ناشی از تست داریم که البته بخشی از آن به نمونه برداری برمی گردد که تلاش شده است با نمونه برداری بهتر ضریب خطا کاهش یابد و این ضریب خطا کاهش یافته است و پاسخهای مثبت تست پی سی آر قطعی است. حتی در کشورهایی که ظرفیت تست در آنها بالاتر از کشور ماست هم ۵ تا ۶ برابر میانگین روزهای گذشته را میتوانند انجام بدهند.
وی در خصوص داروهای کرونا بیان کرد: اثربخشی خیلی قابل توجهی برای استفاده از کلترا در کنترل کووید ۱۹ به اثبات نرسیده است. ۱۲۰۰ بیمار مبتلا به اچ آی وی از لحاظ کرونا تست شدند و تست آنها منفی بود و ممکن است این مسئله به دلیل داروهایی باشد که از قبل برای بیماری خود مصرف میکردند و این نکته قابل بررسی خواهد بود.
وی افزود: داروی هیدروکسی کلروکین که داروی ضدمالاریاست در برخی بیماران استفاده میشد و همچنین داروهای کورتونی برای این بیماران استفاده میشود. داروی «کلشی سین» ممکن است در مراحل اولیه موثر باشد که در داخل کشور تولید میشود البته در پروتکل نیست و اگر کمیته علمی صلاح بداند در پروتکل قرار میگیرد. داروی اکتمرا نیز در موارد شدید روماتیسم استفاده میشود که برای برخی بیماران کرونا نیز شروع شده است. موارد شدید و بحرانی بیماری کرونا به دنبال طوفان سیتوکینی و آبشار التهابی رخ میدهد و به نظر میرسد موارد مرگ و میر کرونا به دلیل این آبشار التهابی باشد و داروهای روماتیسمی ممکن است در مراحلی برای بیمار راهگشا باشد و این آبشار التهابی را سرکوب کند، اما هیچیک از داروها با سودمندی بالا گزارش نشده است.
وی در خصوص اجباری شدن استفاده از ماسک در مترو اظهار کرد: مسئله تولید ماسک به وزارت صمت مرتبط است و ممکن است بخشی را برای توزیع در شبکه داروخانه کشور تدارک ببینند که آن بخش به سازمان غذا و دارو مرتبط خواهد بود. قبلا اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی قیمت گذاری ماسکها را انجام داده اند و ابلاغیه جدیدی در این زمینه نداریم.
وی افزود: تولید ماسک حدود ۲۵ برابر افزایش یافته است و مردم برای تهیه ماسک مشکلی نخواهند داشت. از طرفی ساخت ماسک در منزل هم به وسیله فیلمهای آموزشی از طرف سازمان غذا و دارو آموزش داده شده است.
وی در خصوص جراحیهای الکتیو یادآور شد: مطابق بخشنامه معاونت درمان وزارت بهداشت این موضوع شدنی است البته اعمال لوکس و زیبایی در مراحل ابتدایی قابل توجه نیست، اما جراحیهای الکتیو که فوریت اورژانسی ندارند قابل انجام است و قسمت اعظم تختهای بیمارستانی که به کرونا تخصیص یافته بود خالی است و یک دوم تختهای آی سی یو به کرونا اختصاص یافته بود که الان بیش از ۳۰ درصد آن تختهای اختصاص یافته نیز خالی است.
وی با بیان اینکه داروهای معمول بیماران مزمن حتی تا ۶ بار قابل تمدید است، تصریح کرد: بیماران مبتلا به فشار خون، چربی خون، دیابت، قلبی-عروقی، آلزایمر، پارکینسون و ... میتوانند دارو را با برگه دوم یا سوم نسخه قبلی تحویل بگیرند البته ممکن است مشکلی در پوششدهی بیمهای آن ایجاد شود.
وی افزود: البته این داروها شامل آنتی بیوتیک و امثالهم نیست، زیرا پزشک آنها را برای یک بازه زمانی تجویز کرده است.
جهانپور درباره اینکه برخی شبکههای فارسی زبان خارجی از جمله ایران اینترنشنال، وزارت بهداشت را متهم به آمارسازی و ادعا کردهاند که بیشتر مبتلایان به کرونا ثبت نمیشوند و اطلاعات مبتلایان کرونایی با چند روز تاخیر در سامانه ثبت میشود و آنها به برخی اسناد از آمار مبتلایان از طریق سامانههای HIS بیمارستانی دست پیدا کردهاند، گفت: برخی اظهارنظرها در خصوص کرونا سیاسی است، افرادی کارمند سرویسهای اطلاعاتی هستند که در گرداندن رسانه فارسی زبان خارج از کشور که آن را اظهار شد، نقش دارند.
او ادامه داد: باید به این نکته توجه داشت که این اظهار نظرها ناشی از بی اطلاعی این افراد است که اقدام به خبرسازی میکنند، ما از HIS بیمارستانی آمار روزانه بیماران کرونایی را نمیگیریم چرا که هنوز ارتباط این اتصال و درگاه مشترک در این سامانه نداریم، این سامانهها آفلاین است و به هیچ وجه ارتباطی ندارند و ممکن است بعضا آمار هفتگی هم نداشته باشند. ما از مسیر و سامانه دیگری که این دوستان اطلاع ندارند، اطلاعات بیماران و فوتیهای کرونایی را به روز داریم و ماکسیمم اختلاف آمار ما با اطلاعات آزمایشگاهی و مراکز درمانی ۲۴ ساعت است، ما به هیچ وجه اطلاعات خود را از HIS بیمارستان نمیگیریم و برای اطلاعات سریع این سامانه را انتخاب نکرده ایم و درمعاونتهای بهداشت و درمان سامانههای مختلف داریم که هر کدام کاربرد خود را دارند، اما ما از سامانهای که اسم انها را بسیاری میدانند، نمیگیریم و اطلاعات را از سامانهای به روز میگیریم و سمانهای که این رسانه معاند اعلام کردند، بعضا تا ۴۵ روز اطلاعات به روز نخواهد شد.
سخنگوی وزارت بهداشت گفت: با توجه به اینکه روند کرونا در استانهای مختلف متفاوت بوده، اگر در یک استان چند بیمارستان درگیر بیماری بودند، به ترتیب برخی از آنها از سرویس خارج میشوند. در تهران بیمارستانهایی داشتیم که بخش اختصاصی برای کرونا داشتند که به تدریج از خدمت رسانی به بیماران کرونایی خارج شدند. در شهرهایی که یک بیمارستان برای کرونا داشتیم، کماکان یک بخش برای پذیرش کرونا در نظر گرفته خواهد شد. ممکن است اگر چند بیمارستان در یک شهر در اختیار بیماران کرونا بوده باشد، تعدادی از آنها سرویس کرونا خارج شوند.
جهانپور درباره موضع وزارت بهداشت نسبت به پیشنهادات جدید برای محدودیت در طرح ترافیک گفت: در مورد طرح ترافیک قاعدتا آنچه نسبت به همه مصوبات اولویت دارد، تصمیمات ستاد ملی مبارزه با کروناست. تا امروز نظر وزیر بهداشت این است که طرح ترافیک را نخواهیم داشت و معتقدیم که طرح ترافیک ممکن است مشکلات بیشتری را در شیوع و انتقال بیماری کووید ۱۹ ایجاد کند. اگر پیشنهادهایی از شورای عالی ترافیک وجود داشته باشد قابل عرضه و بررسی خواهد بود. تا این لحظه آنچه وزیر بهداشت اعلام کرده برقرار بوده و آن لغو طرح ترافیک در شهرهای بزرگ است. سخنگوی وزارت بهداشت درباره درمان کرونا با طب ایرانی اظهار کرد: تعدادی طرح تحقیقاتی با مبانی طب سنتی ایرانی در بیمارستانها در حال انجام است و هیچ مورد گزارشی از اثربخشی قطعی آنها در درمان کرونا نداریم و قاعدتا انچه به عنوانتوصیهها را دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت و دانشکدههای طب سنتی دانشگاههای علوم پزشکی منتشر میشود مبتنی بر یافتهها و آموزههای کلی طب ایرانی در ارتقا سلامت عمومی و سیستم ایمنی در مواجهه با بیماریهای عفونی و واگیر است وخاص کرونا نیست.
او ادامه داد: مطالعاتی مثل طب مدرن در دست اقدام داریم، پزشکی علم مبتنی بر شواهد است و اگر شواهد متقن مبنی بر اثربخشی و سودمندی یک دارو یا فرآورده طبیعی یا یک روش درمان سنتی مشخص شود، مثل روشهای طب مدرن قابل تجویز خواهد بود و حتی میتوانیم آن را به عنوان روش مکمل در پروتکل درمان بیماری کرونا وارد کنیم.